Saša Matijaš

Čelnik čovjek Krimejčana uoči sudara protiv Dinama: “Želimo napraviti nešto povijesno, a povijest ispisuju pobjednici”

Ivan Volarić

Saša Matijaš/Foto Arhiva NL

Saša Matijaš/Foto Arhiva NL

Povijest ispisuju pobjednici. Tako ćemo se i postaviti. Naravno da smo realni i dobro znamo kakvi su odnosi snaga. Međutim, u nogometu ne pobjeđuju uvijek bolji i skuplji - kaže Matijaš



RIJEKA   Saši Matijašu, dugogodišnjem predsjedniku Orijenta 1919, danas će se ispuniti jedna od najvećih želja otkada je stupio na mjesto čelnika Crvenih. Svi predsjednici pamte se po trofejima, velikim utakmicama, a u stogodišnjoj povijesti kluba s Krimeje malo je ovako značajnih utakmica kao što je današnja. Orijent 1919 i Dinamo započet će od 16 sati svoju utakmicu šesnaestine finala Kupa Hrvatske, a Matijaš konačno dočekati službenu utakmicu protiv jednog od velikana hrvatskog nogometa i ono što su njegovi prethodnici proživljavali 1970. (Dinamo je gostovao na Krimeji u osmini finala Kupa Jugoslavije), 1981. (Orijent je ugostio Budućnost u četvrtfinalu Kupa Jugoslavije) ili 1983. godine (na Krimeji je u četvrtfinalu Kupa gostovalo Sarajevo). Pamti se i jedna prvoligaška sezona na Krimeji (1996./97.), te jedno četvrtfinale Kupa Hrvatske (protiv Varteksa) u sezoni 1997./98.


Orijent 1919 je u uvertiri današnjeg susreta s Dinamom doživio prvi prvenstveni poraz u Sigetu od Dubrave, te skliznuo s prvog mjesta Druge HNL. Budući da je Dinamo odgodio svoj ogled s Hajdukom, na Krimeji se neće dogoditi ogled lidera Prve i Druge HNL. Šteta! Međutim, ni poraz od Dubrave nije promijenio ništa bitno u promišljanjima ambicioznog predsjednika.


Ovako je Novi list pisao uoči ogleda  Orijenta i Dinama u Kupu Jugoslavije kada je pao rekord gledanosti na Krimeji


– Istina, više nismo osamljeni na prvom mjestu, nego ga dijelimo s nekoliko momčadi. Malo su nas poremetile ozljede i kartoni, ali sve su to stvari koje se događaju i događat će se tijekom prvenstva, ne samo nama, već i drugim ekipama – govori Matijaš. – Idemo dalje, sve ovo kroz što prolazimo uobičajene su stvari, a uvijek ponavljam da je svaki neuspjeh samo jedna stepenica prema uspjehu. Možda ćemo već protiv Dinama ispisivati novu stranicu klupske povijesti pa ćemo vrlo brzo zaboraviti na poraz od Dubrave.


Posebna igra


Već ste ispisali povijest, samom činjenicom da će Orijent nakon 51 godinu ponovo ugostiti Dinamo u završnici Kupa, a kamoli tek da napravite senzaciju pobjedom?




– Povijest ispisuju pobjednici. Tako ćemo se i postaviti. Naravno da smo realni i dobro znamo kakvi su odnosi snaga. Međutim, u nogometu ne pobjeđuju uvijek bolji i skuplji.


Najava utakmice četvrtfinala Kupa Jugoslavija između Orijenta i Budućnosti na naslovnici Novoga lista 1981. godine


Radite i dio godine živite u Njemačkoj gdje nisu tako rijetka iznenađenja u kup natjecanjima, nerijetko se drugoligaš ili trećeligaš probije do same završnice?


– Nedavno ste u Novom listu objavili tekst pod naslovom: »Mate Rimac donio 100 milijuna eura u Opatiju«. Jasno, u luksuznim automobilima. Sada možemo reći ovako: »Orijent donio 108 milijuna eura na Krimeji«. Naravno u igračima – Dinama. Svjesni smo situacije da igramo protiv skupocjene momčadi, da je Dinamo favorit, ali nogomet je posebna igra upravo zbog tog elementa iznenađenja koji je često prisutan. Pričali smo proljetos u klubu, kada smo bili deseti, i rekli sami sebi: »Zašto se toliko opterećujemo, možda ćemo osvojiti Županijski kup i u završnici otići na Dinamo i možda izbaciti Dinamo«. Eto, i došli smo u situaciju da igramo protiv Dinama. Iako nismo htjeli pričati o Dinamu, u posljednje dvije utakmice to se ipak podsvjesno uvuklo u razmišljanja igrača. Ne možemo od toga pobjeći. Idemo se potući koliko možemo i pokušati napraviti nemoguće.


Ovako su s Krimeje u pero umirovljenog novolistovca Tonka Kraljića najavljivali veliki dvoboj s Dinamom 1970. godine


Odigrali ste dvije kvalifikacijske utakmice za popunu Prve HNL protiv Istre 1961 i pokazali da se i sa skromnijim sredstvima može parirati prvoligašima. Mogu li vam te utakmice, posebno uzvrat u Puli, poslužiti kao inspiracija i ohrabrenje uoči Dinama?


– Sigurno da mogu! Mi smo i onda vjerovali da možemo. Marinko Koljanin i ja tvrdili smo da nije velika razlika između vodećih momčadi Druge i ekipa sa začelja Prve lige. Naravno da je Dinamo druga priča jer je po svim kriterijima naš najbolji i najkvalitetniji klub, razlika je veća, ali u kup utakmicama ona nerijetko ne dolazi do izražaja. Svjedoci smo čestih iznenađenja i ne znam zašto ne vjerovati da možemo iznenaditi. Da smo u prvoj utakmici protiv Istre 1961 malo više vjerovali da možemo, možda bi rezultat bio bolji za uzvrat. U drugu utakmicu smo ušli sa saznanjem da možemo i umalo priredili veliko iznenađenje.


Najveća utakmica


Bitna razlika između utakmice protiv Istre 1961 i Dinama je što ćete uživati prednost domaćeg terena?


– Ne bismo ni protiv Istre 1961 igrali na Kantridi da nismo morali. Krimeja je Orijentov dom i uvijek nastojimo tu igrati. Nismo niti u jednom trenutku pomišljali protiv Dinama zaigrati na Kantridi, bez obzira na to što su nas mnogi pitali zašto ne preselimo utakmicu na stadion s većim kapacitetom tribina, gdje bi sigurno bilo puno više gledatelja. To nam niti u jednom trenutku nije palo na pamet. Igrat ćemo na svojem stadionu u atmosferi ispunjenih tribina do posljednjeg mjesta. U takvoj atmosferi sve je moguće. Ne živimo u iluzijama, ali nije zabranjeno vjerovati – rekao je Matijaš.


Praznik nogometa

Je li ovo najveća utakmica za vas osobno, otkad ste predsjednik kluba?


– Kvalifikacijske utakmice protiv Istre 1961 također su bile značajne. Klub generalno postaje velik kroz igranje ovakvih utakmica. Orijent sigurno ne bi postao kultni klub još u bivšoj državi, da nije igrao utakmice poput onih četvrtfinala Kupa Jugoslavije protiv ondašnjih prvoligaša Budućnosti i Sarajeva i u konačnici ih izgubio na penale. Meni je bila velika želja da dođemo do ovog dijela natjecanja i ona je ispunjena. Zajedno sa svim članovima Uprave uživat ću u utakmici, ma kako ona završila. Za nas je ovo nogometni praznik, a nadam se da će utakmica biti napeta do posljednjeg trenutka