White Lives Matter

Burnley se distancirao od “zračne poruke”, ali napala ih je legenda: “Čudno je da nemaju tamnopute igrače…”

Portal Novi list

Zrakoplov je preletio Etihad neposredno nakon što su igrači kleknuli u znak podrške/Foto REUTERS

Zrakoplov je preletio Etihad neposredno nakon što su igrači kleknuli u znak podrške/Foto REUTERS

Dok smo izlazili na teren, čuli smo šapat da će se to dogoditi. Klub je to pokušao zaustaviti - rekao je Ben Mee, branič Burnleya



RIJEKA Priča dana na otoku nije petarda kojom je Manchester City ispratio Burnley s Etihada i tako prolongirao promociju Liverpoola već zrakoplov koji je nadletio stadion neposredno nakon početka noseći poruku “White Lives Matter Burnley“. Nekoliko minuta ranije svi igrači i treneri obje momčadi kleknuli su na travnjak u znak potpore pokretu “Black Lives Matter” pa su apsolutno svi na otoku “zračnu poruku” shvatili kao jasni odgovor i provokaciju. Iz vodstva Burnelya odmah su se ogradili i osudili ovaj potez, očito njihovih navijača, a tome se priključio i branič Ben Mee.


– Sramim se, sram me što se mali broj naših navijača odlučio na taj potez. Potpuno su promašili poantu i ono za što se svi zajedno borimo. Dok smo izlazili na teren, čuli smo šapat da će se to dogoditi. Klub je to pokušao zaustaviti. Čuo sam da iza toga stoji mali broj ljudi. Nadam se da se neće ponovit – rekao je Mee.


Mnogi ugledni britanski sportaši su reagirali, posebno nogometaši. Poput Darrena Benta, bivšeg engleskog reprezentativca i igrača niza klubova, koji u svemu ovome ne vidi slučajnost već koordiniranu akciju kluba i navijača.




“Sve ovo je čudno s obzirom na to da Burnley u svojim redovima nema crnih igrača”, rekao je nekadašnji premijerligaški napadač čija konstatacija će vjerojatno dodatno rasplamsati raspravu na otoku.