Ništa im nije sveto

Britanski nacionalni centar za cyber sigurnost upozorava: “Klubovi u Premier lige sve češća meta hakerskih napada!”

Hina

NCSC je istaknuo slučaj u kojem su e-mailovi izvršnog direktora Premijer lige bili hakirani prije razgovora o transferu, zbog čega je 1.27 milijuna dolara skoro završilo u rukama hakera



LONDON Britanski nacionalni centar za cyber sigurnost (NCSC) upozorio je u četvrtak su nogometni klubovi u Premier lige sve češća meta hakerskih napada u sklopu šireg napada na sportski sektor zemlje.


U novom izvješću o kibernetskoj prijetnji sportskim organizacijama, NCSC je istaknuo slučaj u kojem su e-mailovi izvršnog direktora Premijer lige bili hakirani prije razgovora o transferu, zbog čega je 1.27 milijuna dolara skoro završilo u rukama hakera.


U izvješću nisu navedeni pogođeni klubovi i pojedinci, niti tko bi mogao stajati iza napada.




Izvještaj agencije, prvo takve vrste o prijetnjama sportskoj industriji od strane hakera, preporučio je britanskom sportskom sektoru da pooštri svoje mjere cyber-sigurnosti.


Opisujući sportski sektor kao “mete visoke vrijednosti” za napadače, NCSC je rekao da najmanje 70% britanskih sportskih institucija pretrpi cyber incident svakih 12 mjeseci, što je više nego dvostruko od prosjeka za britanska poduzeća.


Oko 30% tih incidenata prouzročilo je financijsku štetu s prosječnim troškom 10.000 funti po incidentu, s tim da je najveći pojedinačni gubitak iznosio čak četiri milijuna funti.


“Iako cyber-sigurnost možda nije u prvom planu za sportski sektor dok razmišlja o povratku nakon izbijanja koronavirusa, ali naša otkrića pokazuju kako je utjecaj unovčavanja cyber-kriminalaca na ovu industriju vrlo stvaran,” rekao je direktor operacija NCSC-a Paul Chichester.