Mario Stanić

Brbićev savjetnik se opet uhvatio novinara: “Nitko ne piše da je Tudor osvojio zadnji Hajdukov trofej…”

Portal Novi list

Mario Stanić/Foto PIXSELL

Mario Stanić/Foto PIXSELL

Neovisno o rezultatu protiv Osijeka i idućem rezultatu Igor Tudor je neupitan - rekao je Stanić



SPLIT Mario Stanić, savjetnik predsjednika Brbića za sportska pitanja, gostovao je na Hajdukovu podcastu i osvrnuo se na aktualni klupski trenutak:


– Drago mi je da ulazimo u seriju jačih utakmica, iako ne postoje bitne ili manje bitne. Sve su to utakmice koje nam omogućuju rast, koje nose tri boda i dati će nam odgovore na pitanja. Ljepota nogometa je da svako pet dana imate novu utakmicu. Nema potrebe ni za kakvim dramatiziranjem. Znamo put, smjer i pravac u kojem idemo, bez obzira što trenutno ne igramo na razini koju publika očekuje. Ali, mislim da je to trenutno i da ćemo izaći iz zone turbulentnog leta – rekao je Stanić pa nastavio.


– U zadnjih 15 godina je Hajduk imao samo jedan model, to je šok-terapija. To nam je donijelo da mi danas saniramo štetu. Paralelno pokušavamo silnu štetu od silnih šok-terapija koje su donijele nesigurnost svih struktura. Ta silna šok-terapija je uzrokovala hrpu nagomilanih problema u klubu. Neće nestati problemi ako Hajduk bude drugi. Stvorila se takva klima da je to pitanje života ili smrti. Iako se nema što veseliti da je Hajduk drugi. Stvara se klima koja je lako zapaljiva i donosi nesigurnost. Kroz blisku prošlost kroz tu nesigurnost su se dogodile iracionalne odluke. Svaki trener je imao svoju viziju, ali se bezglavo lutalo. Bio sam igrač, znam što je šok-terapija. To je kratki period vremenski. On se provodi kada se borite za ostanak, a ne za trofeje. Naš trener trenutno kao i mi svi se bavimo dijagnostikom. Nemamo se za što uhvatiti. Smijenjeno je toliko trenera, dovedeno je različitih profila igrača, stvoren je disbalans, ali mi smo to znali. Trener koji je sada osporavan se izložio maksimalno i nije uvjetovao klub da mu se dovede četiri-pet igrača, već da igrači dođu s izuzetno kvalitetnom procjenom. Najlakše je bilo donositi odluke, pa će netko drugi iza nas to rješavati. Od prvog dana sam rekao da je fokus našeg rada na omladinskom pogonu. Prva i osnovna ideja je da klub bude održiv. Floskula idemo pobjeđivati i razvijati se i biti održivi. Međutim, idemo to izokrenuti. Idemo biti održivi. Omladinski pogon je stavka broj jedan. Nikakve financijske dubioze dok smo mi ovdje neće biti – naglasio je Stanić pa podvukao:




Drugi napreduju, a Hajduk stagnira. Osijek je kupio igrača Mancea od milijun eura. On je zabio gol nakon devet mjeseci. Što mislite da bi se dogodilo da je to u Hajduku? – pita se Stanić


– Jedino što u Hajduku ima kontinuitet jest šok-terapija, toga neće biti. Neovisno o rezultatu protiv Osijeka i idućem rezultatu Igor Tudor je neupitan. On je na najvećem udaru, ali nitko ne zna pravu istinu. Ne treba njemu u ovom stadiju Hajduk, ali Hajduku treba takvo iskustvo i spremnost da se bori za dobrobit kluba. Navijači, mediji, svi imaju pravo na svoje mišljenje, ali promjena nema. On iz ovog kluba dok smo mi tu on može otići samoinicijativno. Rezultati i igra, to će doći. Treba imati hrabrost suprotstaviti se pritscima medija, navijača. Mislim da smo mi vjerodostojni. Nije istinita teza da Hajduk igra s mladima jer je na to primoran. Fokus na mlade je zato što je to budućnost kluba. Onog dana kada mi odemo onaj tko dođe iza nas neće sanirati štetu koju mi saniramo. Drugi napreduju, a Hajduk stagnira. Osijek je kupio igrača Mancea od milijun eura. On je zabio gol nakon devet mjeseci. Što mislite da bi se dogodilo da je to u Hajduku? Problematika cijele priče i dijagnoza je vrlo jednostavna; šok-terapija ne donosi ništa pozitivnog. Navijači zaboravljaju da je zadnji trofej Hajduka osvojio Igor Tudor. O tome nitko ne piše. Ja pratim medije samo kada je loše. Mi čitamo kada igramo loše. To mi je motiv da dokažemo suprotno. Kada sam odlučio doći bila je podjela između uma i srca. Osjetio sam i danas osjećam da je privilegija raditi za ovaj klub. Ja sam samo mala karika u lancu ljudi za koje smatramo da mogu donijeti prave istinske vrijednosti. Hoćemo li u tome uspjeti? Nemam pojma, dat ćemo sve od sebe – poručio je Stanić.