Ivan Vargić

Branio je za Lazio i Vatrene, uveo Rijeku u EL, a otočki ponos u Drugu NL: “Odradit ću još iduću sezonu u Krku, a onda…”

Ivan Volarić

Ivan Vargić/S. DRECHSLER

Ivan Vargić/S. DRECHSLER

Nije se bilo lako motivirati, ali suigrači i okruženje su mi puno olakšali. Vrlo je bitno da smo imali jedan cilj kroz cijelu sezonu, a kad imaš jasno postavljenje ciljeve, onda proradi sportaš u tebi i želiš te ciljeve i ostvariti - zaključio je



RIJEKA  Ivan Vargić u karijeri je osvojio talijanski Superkup s Lazijom, Kup Hrvatske i Superkup Hrvatske s Rijekom. Pamti i slavne dane pod stijenama Kantride, kada je Rijeka na putu do svoje prve skupne faze Europske lige senzacionalno izbacila Stuttgart. Pamti i dane provedene pod okriljem A reprezentacije Hrvatske, što je na svojevrstan način bila kruna njegove karijere. Međutim, Vargić u 36. godini nije rekao svoje zadnje vratarske rečenice. Ovaj stasiti Đakovčanin s dugogodišnjom riječkom adresom dao je velik obol u osvajanju trećeligaške titule na vratima Krka, a posebno u dvjema kvalifikacijskim utakmicama za popunu SuperSport Druge NL. Vargić u dvije utakmice protiv Zagorca nije primio pogodak, čime su ostvareni glavni preduvjeti bodulskog slavlja koje se odigralo na Kantridi prošle subote.


– Iskreno, proslavili smo plasman u viši rang, ali cijela ekipa je bila poprilično umorna nakon te dvije utakmice. Svi smo dali svoj maksimum. Utakmice nisu bile lagane ni s psihološkog, a ni s fizičkog aspekta. Poprilično smo se istrošili, ali zadnje atome snage smo ipak ostavili za završnu feštu – započeo je Vargić, koji je prema općoj ocjeni bio jedan od glavnih junaka pobjede na Kantridi, na kojoj je u drugoj utakmici protiv Zagorca odigrao partiju iz svojih najboljih vratarskih dana.


Razvojna liga


– Svatko od nas je u utakmici protiv Zagorca dao najbolje od sebe, a to smo onda ukomponirali u ekipu. Počevši od nas jedanaest, koji smo krenuli u utakmicu, preko onih koji su ulazili u igru, ili čak bili na tribini, pa do stručnog stožera. Svi su dali sve od sebe i priča je završila na najbolji mogući način.


Ali svojim ste iskustvom sigurno dali veliki doprinos pobjedi?




– Od mene se, s obzirom na to da sam jedan od najiskusnijih, na neki način i očekuje da budem taj koji će podmetnuti leđa. Međutim, tu su i dečki koji su već godinama nositelji kvalitete u momčadi, poput Zeca, Turkalja, Lucića, Klenovšeka i Rudana. Po njihovom načinu treniranja i odnosu prema klubu, shvatio sam da je Krk ipak nešto malo više od samoga kluba. Oni su pomogli da se adaptiram i njima isto tako mogu zahvaliti što smo bili pravi u pravome trenutku.


Vrlo brzo čekaju vas pripreme za SuperSport Drugu NL, klub i momčad vape za promjenama koje iziskuje igranje višeg ranga natjecanja?


– S obzirom na to da sam još uvijek u ulozi igrača, ta bih pitanja prepustio treneru, sportskom direktoru i Upravi kluba. Uopće ne sumnjam da će to odraditi na najbolji mogući način i da ćemo biti konkurentni u višoj ligi.


Kakvo je vaše mišljenje o SuperSport Drugoj NL koja će iduće sezone doživjeti svoje drugo izdanje?


– Pročitao sam podatak da je prosječna starost igrača u toj ligi između 20 i 23 godine. Dakle, to je razvojna liga koja je jako dobra za hrvatski nogomet. Prelazak igrača iz juniora u seniore je najteži period u razvoju svakog igrača. Dakle, dolaziš iz natjecanja u kojem igraš protiv vršnjaka ili godinu dana starijih igrača, odnosno igrača godinu dana mlađih od sebe, u natjecanje gdje se susrećeš s igračima deset ili čak 20 godina starijih od sebe. Jedinstvena Druga NL jako je dobra za odlazak mladih igrača u seniorski nogomet, osim toga, igra se na području cijele Hrvatske i pritom je jako praćena. Dakle, predstavlja dobru priliku mladim igračima da izađu iz svojevrsne čahure i odvaže se napraviti korak u seniorski nogomet.


Jasni ciljevi


Liga zahtijeva i drukčiji pristup treningu, organizaciji putovanja i utakmica… Kako mislite da će se Krk nositi s tim izazovima?


– Tu neće biti problema, vjerujem da će se to odraditi na najbolji mogući način. Imamo tu sreću da je većina gostovanja vrlo blizu. Ima dosta klubova iz Zagreba koji je na sat i pol vremena vožnje, zatim su tu susjedski derbiji protiv klubova iz Istre i Rijeke. Ostaje nekoliko gostovanja u Dalmaciji i Slavoniji, ali ipak je većina klubova iz Zagreba i okolice.


Rekli ste da još uvijek razmišljate kao igrač, što znači da još nećete objesiti »rukavice o klin«?


– Odradit ću sigurno još iduću sezonu, a onda ću o svemu jako dobro razmisliti.


Znači, opet će vas trener Igor Tkalčević morati nagovarati da odradite još jednu sezonu?


– Vidjet ćemo u kojem smjeru će se odvijati neki planovi.


Fizički ste u dobrom stanju, a što je vrlo bitno, još uvijek djelujete motivirano?


– Nije se bilo lako motivirati, ali suigrači i okruženje su mi puno olakšali. Vrlo je bitno da smo imali jedan cilj kroz cijelu sezonu, a kad imaš jasno postavljenje ciljeve, onda proradi sportaš u tebi i želiš te ciljeve i ostvariti – zaključio je Vargić.