Nikola Katić

Branič Rangersa upozorava uoči gostovanja bijelih u Edinburghu: “Rijeku čeka težak zadatak”

Katarina Blažević

Nikola Katić

Nikola Katić

Na terenu bi najveće probleme mogao stvarati Jamie Murphy, krilni napadač koji je prije igrao s nama u Rangersu - tvrdi nekadašnji stoper Slaven Belupa



RIJEKA  Nogometaši Rijeke današnjim gostovanjem u Edinburghu nastavljaju s tradicijom igranja protiv škotskih ekipa u europskim natjecanjima. Bijeli su se u dva navrata, 2015. i četiri godine kasnije, susretali s Aberdeenom u pretkolima Europske lige, dok će sada morati proći Hibernian u pohodu na »play-off« novoosnovane Konferencijske lige. Hrvatski stoper Nikola Katić posljednje je tri godine član Glasgow Rangersa te se u više navrata susretao s Rijekinim protivnikom.


Agresivan pristup


Hibernian je klasična škotska momčad, koja igra dosta agresivno. Rijeka je već igrala protiv Aberdeena, koji su još malo više fizički nastrojenija momčad u odnosu na Hibernian, dok ekipa iz Edinburgha pokušava i s tehničke strane igrati nogomet. Međutim, u odnosu na ono s čime se Rijeka susreće u Prvoj HNL, ovo će im biti totalna suprotnost, tako da sigurno mogu očekivati jedan agresivan pristup. Posebice u ovoj prvoj utakmici u Edinburghu. Oni i Aberdeen su trenutačno tu negdje, uvijek je borba za treće mjesto u škotskoj ligi između tih dviju ekipa i na kraju uglavnom između njih odlučuju nijanse – govori 24-godišnji Nikola Katić.


Kada je u pitanju dvoboj Bijelih i Hiberniana, jezičac na vagi okrenut je na stranu Bijelih.




– Blagu prednost bih dao Rijeci, koja po meni ima dosta kvalitete proći u play-off, iako je i Hibernian pokazao u nekoliko prijateljskih utakmica prije početka sezone da su kvalitetna ekipa. Gledao sam ih protiv Arsenala kada su pobijedili 2:1, odigrali su dosta dobru utakmicu, a i Andorce su prošli bez problema u prošlom pretkolu. Mislim da je Rijeka kvalitetnija kao momčad, ali čeka je težak zadatak.


U kadru Hiberniana ipak bi trebao biti i mladi lijevi bek Josh Doig, koji je propustio prvo kolo škotskog prvenstva zbog mogućeg transfera, a interes su za njega pokazali i Arsenal te Chelsea. Ali Katić upozorava na svojeg bivšeg suigrača…


– Na terenu bi najveće probleme mogao stvarati Jamie Murphy, krilni napadač koji je prije igrao s nama u Rangersu. Dobar je igrač i ako ne budu obratili dovoljno pozornosti na njega, mogao bi biti opasan.


Katić je prije odlaska u Rangers dvije godine proveo u Slaven Belupu, u kojem mu je, među ostalima, suigrač bio i današnji stoper Rijeke Nino Galović.


Razlika u ligama


– Škotski Premiership i Prva HNL se dosta razlikuju. Dok nisam došao ovdje, nisam niti bio svjestan da je škotska liga toliko jača i teža za igrati. Ne mogu reći da je individualna kvaliteta igrača bolja jer i u Hrvatskoj ima dosta talenata, ali cjelokupno gledajući, teže je u Škotskoj igrati jer je intenzitet puno jači, dok je hrvatska liga bazirana više na nekom tehničkom nogometu. U Škotskoj se igra agresivnije, zato je i teže. Hibernian bi u Hrvatskoj sigurno bio negdje u razini Rijeke, ali teško je to i usporediti s obzirom na drugačiji stil nogometa.


A Riječane će u Edinburghu čekati i dobra atmosfera na stadionu Easter Road, iako zbog epidemioloških mjera neće biti popunjen. Stadion inače prima oko 20 tisuća navijača, ali za susret s Rijekom je planiran dolazak njih oko pet tisuća.


– Za Rangerse je gostovanje u Edinburgu uvijek jedno od težih jer su oni posebno motivirani kada dolaze najbolji klubovi. Siguran sam da će i danas protiv Rijeke biti dobra atmosfera, iako neće biti pun stadion. Imaju odličnu podršku, ali Rijeka je upoznata s tom žestokom navijačkom atmosferom u Škotskoj i znaju što ih čeka.


 


Povratak nakon teške ozljede

Nikola Katić u lipnju prošle godine pretrpio je ozljedu križnog ligamenta zbog čega je propustio cijelu sezonu, koju su njegovi Rangersi zaključili osvajanjem naslova prvaka. Pisalo se u škotskim medijima da bi hrvatski stoper ove sezone mogao ići i na posudbu u talijansku Speziju, ali od toga ipak neće biti ništa.


– Ja sam sada dobro, hvala Bogu, sve je zacijelilo. Bilo je komplikacija kroz prošlu sezonu pa se oporavak odužio, ali sada je sve super. Radim trenutačno na završnim pripremama da bismo izbjegli svaki rizik od ponovnih ozljeda. Zato smo i uzeli još malo vremena da sve bude kako treba, ali sam odigrao poluvrijeme u prijateljskoj utakmici protiv Brightona. Super se osjećam i jedva čekam krenuti u pravi natjecateljski nogomet. Priča o posudbama? Moj fokus je tu na Rangersu i ove godine se nadam da ćemo igrati i Ligu prvaka. Vidim se ovdje sigurno još koju godinu tako da posudba ne dolazi u obzir.