Ivan Graf

Branič Opatije ima bogato međunarodno iskustvo: “Dueli s Eduardom i njegov dres draga uspomena”

Igor Duvnjak

Ivan Graf/Foto M. LEVAK

Ivan Graf/Foto M. LEVAK

U Ukrajini je bilo niz zahtjevnih utakmica i suparnika - kaže iskusni stoper porijeklom iz Brod Moravica



RIJEKA   Brod Moravice diči se nezaboravnim bardom, novinarom i piscem Viktorom Jurkovićem, može se pohvaliti i nogometašem Ivanom Grafom, iskusnim stoperom, čiji su korijeni iz toga kutka Gorskog kotara. Majka pojačanja nogometaša Opatije je Adela, djevojački Špoljarić, dolazi iz obližnjih Starih Laza. Graf, rođen u Zagrebu, prve je korake svog dugog nogometnog puta, koji ga je odveo čak do Ukrajine i Kazahstana, napravio u školi Kustošije gdje je položio »nogometnu maturu«.


Nakon dvije trećeligaške sezone u Vrapču, otisnuo se u susjednu Sloveniju i zaigrao prvoligaški nogomet za Primorje iz Ajdovščine, u nas omiljeni klub koji je Rijeci dao pojačanje poput Adriana Fegica, autora »doppiette« u najslavnijoj pobjedi u povijesti kvarnerskog nogometa, onoj protiv Real Madrida (3:1). Ajdovščina je bila baza za daleki let do Ukrajine gdje je u jednoj sezoni nosio dres prvoligaša Tavrije iz Simferopolja na Krimu, koji je danas pod ruskom okupacijom.


Ukrajina


Vrativši se u Zagreb i igrajući za tadašnjeg prvoligaša Lučko, zapeo je za oko Zagrebu, angažirala ga je momčad iz Kranjčevićeve dok ju je vodio Ćiro Blažević. U tom bogatom kartonu klubova, zemalja i liga koji je ispunjavan kroz tolike godine prije dolaska u Opatiju, nalazi se i pulska Istra iz koje je otišao u Kazahstan.




– U Ukrajini je bilo niz zahtjevnih utakmica i suparnika. Dovoljno je spomenuti glasovit Šahtar Donjeck za koji su tada igrali Fernandino, Moreno, Williams, Jadson, naši slavni reprezentativci Dario Srna i Eduardo Da Silva. Uzeo sam dres tog golgetera rođenog u Brazilu koji je ime stekao u Dinamu, čuvam ga doma. Odličnih igrača bilo je i u Dinamu iz Kijeva, ta dva kluba su se u pravilu među sobom borila za prvaka – kaže iskusnik rođen 1987. godine. – Inače, u Sloveniji sam potpisao prvi profesionalni ugovor, bila mi je to odskočna daska za dalje iz lige koja je bila pravi test za nas mlade igrače. Ukrajina mi je bila prekrasno iskustvo. Naučio sam ruski jezik i pismo.


Poznavanje jezika pomoglo mu je kada je u nastavku karijere stigao do Kazahstana u kojem je osvojio titulu prvaka.


Prva liga


– To što sam znao ruski pomoglo mi je u Kazahstanu, gdje se govori taj jezik. U toj zemlji sam bio čak devet godina, tamo sam izgradio svoje nogometno ime. Prvo sam bio na jugu, u Kaisaru iz Kizilorde, u tih pet sezona bili smo prvaci države i osvajači Kupa, igrali smo u Europi. Otišao sam potom u Šahter iz Karagande, koji se u Europi susretao i s Hajdukom. U Konferencijskoj ligi izbacili smo bukureštansku Steauu, ukrajinski Kolos, ispali smo od Maccabija. I tamo je isto bilo prekrasno.


Iz dalekog Kazahstana sletio je na Kvarner, pojačanje Opatijaca se sa novim suigračima bori za naslov prvaka SuperSport Druge lige.


– Kako su se »zatvorile« neke kombinacije, čuo sam se sa Zoranom Bogolinom koji je stvarno ispao veliki gospodin prema meni. Nije bilo nikakvih problema, sve je kako smo se dogovorili. Rekao mi je da je cilj plasman u Prvu ligu, došao sam pomoći da se to i ostvari. Nakon dugo vremena sam se vratio u Hrvatsku i ugodno sam se iznenadio kako su dobri dečki u momčadi. Ima tu dosta prvoligaških igrača, s nekima sam i igrao. Brzo sam se uklopio u ekipu, a atmosfera je prava. Sretni smo, uvjeren sam da ćemo ostvariti cilj i ući u Prvu ligu