Borna Barišić

Branič hrvatske reprezentacije: “Već protiv Slovenije vratit ćemo se na pravi put”

Katarina Blažević

DOBRA KLUPSKA SEZONA - Borna Barišić/Foto PIXSELL

DOBRA KLUPSKA SEZONA - Borna Barišić/Foto PIXSELL

Liga nacija je prošlost. Imamo velik i širok roster da nadoknadimo sve izostanke. Kvalitetu imamo, na osnovi toga trebamo izgraditi dobar put - kaže branič Rangersa



RIJEKA Borna Barišić jedan je od onih reprezentativaca koji će na zagrebačko reprezentativno okupljanje sasvim sigurno stići u dobrom raspoloženju. Nekadašnji branič Osijeka osvojio je u dresu Rangersa naslov prvaka Škotske, prvi nakon deset godina i to šest kola prije kraja sezone. Borna je u svemu tome imao značajan doprinos. Uostalom, odigrao je 30 prvenstvenih utakmica, jednom poentirao, sedam puta asistirao…


Ukupno je ove sezone u trima klupskim natjecanjima (prvenstvo, Liga kup, Europska liga) u 45 nastupa zabio pet i namjestio čak 13 golova. Barišić se sada može mirno posvetiti reprezentativnim obavezama nakon ne baš upečatljivog nastupa »kockastih« u Ligi nacija.


– Sigurno da se možemo vratiti na prvi put. Liga nacija je prošlost, prošlo je sada već nekoliko mjeseci, a tada smo imali i dosta problema sa sastavom, koronavirusom, ozljedama… Igrali smo protiv jakih ekipa, poklopilo se puno loših i negativnih stvari, ali siguran sam da se možemo vratiti na stari kolosijek – započeo je Borna Barišić uoči početka kvalifikacija za SP i susreta protiv Slovenije, Cipra i Malte.


Široki roster




– Nisam dosad imao vremena previše proučiti našu kvalifikacijsku skupinu, ali čim dođemo u Zagreb imat ćemo na raspolaganju dva dana za analizu da se kako treba prvo spremimo za Sloveniju, a onda i za druge suparnike.
Hrvatska možda ni na Stožicama neće biti kompletna, upitna je situacija s Brozovićem i Perišićem.


– Koga nema bez njega se može i mora. Imamo puno kvalitetnih igrača, ali naravno da neki koji su standardni već godinama uvijek nedostaju. Ipak ponavljam, mislim da imamo velik i širok roster da nadoknadimo sve izostanke. Kvalitetu imamo, na osnovi toga trebamo izgraditi dobar put.


Naslov škotskog prvaka navijači Rangersa su posebno burno i emotivno proslavili. I Borna priznaje da mu je dosta značio.


– Meni je to praktički prvi naslov prvaka, iako mi je jedan upisan i s Dinamom, ali sam odigrao samo jednu utakmicu te sezone. Osjećaj je odličan, mi smo kao klub čekali deset godina na ovo, a otkad sam došao, prije tri godine, jedan jedini cilj bio je osvojiti naslov prvaka Škotske. Naravno da je to velika stvar i za navijače, posebno nakon svih tih godina u kojima je Rangers pao i u četvrtu ligu, a onda se uspio vratiti.


Poseban je uspjeh i što smo naslov osigurali ovako rano i na impresivan način, još uvijek bez poraza. Cijeli stručni stožer skupa s trenerom Stevenom Gerrardom odradio je jako dobar posao. To je rezultat koji smo svi skupa postigli s našim navijačima, kojih, nažalost, ove godine nije moglo biti na tribinama i to je najveći minus ove godine. Sada je puno teže, ali i dosadnije igrati.


Svaka čast Dinamu


Rangerse je nakon uspjeha u prvenstvu nakratko uzdrmao negativan rezultat i incident u Europskoj ligi.


– Bilo je jedno rasističko vrijeđanje o kojem je klub izdao i službeno priopćenje i to je sve. Mi smo tu uz naše igrače i odmah smo ih zaštitili. Sigurno da nismo zadovoljni ispadanjem iz Europske lige. Ali, što se tiče Europe, nismo imali neki veliki pritisak, već je samo bilo bitno proći skupinu. Igrali smo u osmini finala sa Slavijom koja je u dvije utakmice bila bolja, a mi smo u uzvratu dobili i crveni karton nakon kojega je bilo teže. Utakmica je otišla u krivom smjeru i oni su pobijedili. Ali, nema nikakvog žaljenja za time.


Dva bivša Bornina klubova vode utrku za naslov prvaka u Prvoj HNL.


– Utakmice Osijeka pogledam kada mogu i baš mi je drago što je prvenstvo u Hrvatskoj postalo zanimljivo. Zakompliciralo se na vrhu, a meni je posebno drago što moj klub Osijek dobro igra. Dinamo? Vidio sam rezultat u Europskoj ligi i mogu samo čestitati igračima. Kapa do poda dečkima, to je jako velik rezultat i definitivno su pokazali kvalitetu – zaključuje Barišić.