Leon Buzik

Boksač Rijeke otputovao na SP mlađih seniora: “Važna etapa na putu prema OI”

Igor Duvnjak

Ante Vičević, Leon Buzik i Kristijan Hodak/M. GRACIN

Ante Vičević, Leon Buzik i Kristijan Hodak/M. GRACIN

Želja mi je pokazati sve što znam. Ako se posloži ždrijeb i sreća te budem li dobar u ringu, onda sigurno ciljam na medalju - kaže Leon Buzik



RIJEKA   Neke činjenice govore same za sebe, tako i ova da će se na Svjetskom prvenstvu boksačica i boksača do 23 godine boriti rekordna 684 imena iz 89 država svijeta. Među njima je 476 boksača i 208 boksačica. Najbrojnija su ona europska, njih 321. Nadmetanja će se odvijati u 13 muških i 12 ženskih težinskih kategorija. Hrvatsku će na Svjetskom prvenstvu mlađih seniora i seniorki, koje se odvija od danas do 26. studenoga u španjolskoj La Nuciji, u regiji Alicante, predstavljati petorka. U kategoriji do 60 kilograma Ivan Ante Gregurić (Leonardo Zagreb), do 67 kilograma Fabijan Tomkić (Nokaut Zagreb), do 71 kilogram Leon Buzik (Rijeka), do 75 kilograma Gabrijel Debanić (Leonardo Zagreb) te do 80 kilograma Anthony Mirković (Arena Pula). Naše mlade boksače vodit će izbornik mlađih seniora Yousef Hasan (Nokaut Zagreb) uz izbornika seniora Kristijana Hodaka (Rijeka) i trenera Danijela Vekića (Leona Zagreb).


– Rekordan je broj boksačica i boksača koji su se odazvali na ovo Svjetsko prvenstvo u Španjolskoj i jasno je da će konkurencija biti izuzetno jaka – kaže Kristijan Hodak. – Dovoljno je kazati kako dolaze boksači i boksačice iz 89 država, bit će to pravi boksački mravinjak. Bit ćemo u njemu s pet boksača, koji svi konkuriraju za medalje. Imali smo turnir u Češkoj kao svojevrsni test. Tamo je Leon Buzik pobijedio aktualnog brončanog s Europskog prvenstva, rumunjskog borca, koji je bio proglašen jednim od najperspektivnijih boksača na ovogodišnjem EP-u u Bugarskoj, u Sofiji. Uglavnom, dokazali smo da možemo. I boksači u drugim kategorijama su također imali dobrih rezultata u posljednje vrijeme te mogu slobodno reći kako idemo na medalje. Naravno, vidjet ćemo što nam to sve skupa nosi tamo, počevši od ždrijeba.


Zapaženi staž


Leon Buzik, još uvijek maloljetan (rođen je 2004.), ima itekako zapaženog staža među konopcima, ime je koje se često spominje u ovdašnjim bosačkim krugovima.




– U boksu sam od svoje desete godine – kaže samozatajni mladić Leon, koji je očito rječitiji s rukavicama na ringu nego pred novinarskim mikrofonima. I s toliko malo godina nakupio se već boksačkog iskustva.


Za njim je niz nastupa za isticanje, dovoljno je reći da je bio petoplasirani na proteklim dvama Europskim prvenstvima mlađih seniora. Na jednom od njih, onom u Budvi, poražen je u četvrtfinalu od ukrajinskog konkurenta, kasnije kontinentalnog prvaka. Nastup na svjetskoj smotri dočekuje maksimalno spreman, to su potvrdila i nedavna testiranja na Kineziološkom fakultetu gdje je njegova sprema ocijenjena iznadprosječno izvrsnom.


U formi


– Na onom prvom od ta dva moja Europska prvenstva sve je išlo dobro, imao sam dobar ždrijeb, samo što nije bilo sreće kada je počinjala borba za medalje. Za suparnika sam dobio, naime, vrlo neugodnog Ukrajinca, mogu pritom reći da sam mu se dosta dobro suprotstavio, a on je na kraju postao europski prvak. Ali, taj meč sam stvarno dobro odradio, jako sam zadovoljan, pogotovo što mi je to bilo prvo Europsko prvenstvo. I na ovom prošlom, održanom ove godine, također sam bio korak do medalje. Imao smo pritom dva teška meča, a u onom trećem nisam sve odradio kako treba te nisam stigao do željenog rezultata. Ali, to je nešto što me je samo ojačalo i sada sam puno spremniji i jači, u puno boljoj formi te će ovo Svjetsko prvenstvo biti puno atraktivnije za gledati što se tiče mojih mečeva.


Ne treba naglašavati koliko motiviran očekuje zahtjevne međunarodne mečeve, do željenog kraja i finala ih je čak šest.


– Želja mi je pokazati sve što znam, najbolje izdanje. Ako se posloži ždrijeb i sreća te budem li dobar u ringu, onda sigurno ciljam na medalju.


Mladi sportaš se želi ohrabriti novim uspjesima, sanjajući o visokim ciljevima u karijeri.


– Razmišljam, naravno, kao i svaki boksač o najvećem natjecanju, najveći cilj su Olimpijske igre i da tamo napravimo uspjeh, to nam je ultimativni cilj koji želim ostvariti, to je nešto što se sada bliži. Ovo je sve jedna priprema za ono što slijedi, a želim da ta priprema bude i više nego dobra.