Trener opatijskog četvrtoligaša

Bogolin: Grad mora shvatiti da NK Opatija nije iz Bjelovara

Ivan Volarić

Problem je uvjeta, a stadion je ipak gradski i ne možeš u sve ulagati. Devedeset posto ulaganja u klub osiguravamo mi sami. Još bismo valjda trebali ulagati svoj novac i u stadion... – pomalo je ogorčen trener Zoran Bogolin, alfa i omega opatijskog kluba



RIJEKA » Ono što nije uspjelo Igoru Tudoru (Hajduk), Tomislavu Ivkoviću (Lokomotiva) i Zoranu Mamiću (Dinamo) napravio je Zoran Bogolin, trener i glavni sponzor opatijskog četvrtoligaša, koji je zaslužan za najveće iznenađenje šesnaestine finala Kupa Hrvatske. Bogulin, iako u prvom redu uspješan poduzetnik, a tek onda sve uspješniji nogometni djelatnik, je za razliku od Dražena Medića, građevinskog poduzetnika i predsjednika »Zagreba« koji se spustio na trenersku klupu, bio igrač i stekao zvanje nogometnog trenera. Godinama već uspješno vodi »Opatiju« kroz trećeligaške i četvrtoligaške vode, a nakon nekoliko pokušaja konačno je uzeo i jedan prvoligaški »skalp« u Kupu Hrvatske. Bogolin je srušio Medića!


   – Mi smo ga načeli, a »Rijeka« će ga u subotu dokrajčiti! – rekao je pola u zbilji, a pola u šali, trener Opatijaca dan nakon velikog uspjeha, koji je odjeknuo širom Hrvatske.


– Prijašnjih sezona smo već igrali protiv prvoligaša, »Osijeka« i »Slaven Belupa«, ali nismo ih uspjeli proći. Ovo je prvi put da smo prošli prvoligaša. Bili smo blizu, a sada smo konačno napravili iskorak. Nažalost, vjerojatno idemo na »Dinamo« pa će korak naprijed vjerojatno značiti i korak nazad.


Spektakl protiv Dinama




Zašto na žalost? Opatijci će imati prilike ponovo u svojem dvorištu vidjeti jednog prvoligaša?


   – Slažem se, bit će to jedna prava utakmica kao što je bila ova protiv »Zagreba«. Veseli što smo »Zagrebu« uspjeli parirati u svemu, osim u posjedu lopte. Imali smo dosta šansi, šest-sedam zicera, i u tom dijelu smo trebali bolje reagirati. Sve drugo je bilo odlično. I publika, naravno.


   Nagradilo vas je u ruletu jedanaesteraca?


   – Penali su lutrija, ali treba reći i da smo stvarno bili koncentrirani, osim u toj zadnjoj minuti prije produžetka kada smo dobili gol za 3:3. Sve drugo je bilo super. Tu smo malo izgubili raspored i primili gol.


   Kao trenera vas može veseliti da ste uspjeli parirati prvoligašu u fizičkom smislu i kroz produžetke?


   – Pomogao nam je na planu fizičke pripreme atletski stručnjak Peter Kurtović. Uopće nije bilo velike razlike u tom dijelu. Naravno da oni kao momčad izgledaju fizički jači od nas, ali imamo i mi pet, šest igrača koji su igrali prvoligaški nogomet i koji imaju iskustva.


   Vjerojatno je bilo puno čestitara nakon utakmice?


   – Kao da je bio Božić! Manje čestitki dobio sam za Božić. Svi su se javili, bivši igrači, prijatelji iz Londona, Milana, Šibenika, Splita, Osijeka…


Mučna priča


Iako se momčad promijenila, ovo je na neki način nastavak prošlosezonske priče kada ste osvojili naslov prvaka u Trećoj HNL – Zapad i umjesto kvalifikacija za Drugu HNL odlučili igrati u Četvrtoj ligi?


   – Ekipa se promijenila jer se ne možeš stalno boriti za vrh, a ne ići naprijed. To je jedna mučna priča, ova ekipa je praktički drugoligaška, a igra četvrtu ligu. Sada smo doveli i Josipa Rudana iz »Pomorca« i opet ćemo momčad nadograđivati dobrim igračima. Nije to problem, ljudi koji vode grad konačno trebaju shvatiti da udruga NK »Opatija« nije registrirana u Bjelovaru već u Opatiji. Trebali bismo malo više potegnuti, bilo je puno publike i vidi se koliko je malo potrebno ljudima za sreću.


   Je li vam žao što niste umjesto u Međužupanijskoj zaigrali u Trećoj HNL?


   – Kako da ne! Žao mi je što nismo igrali kvalifikacije za Drugu HNL. Problem je uvjeta, a stadion je ipak gradski i ne možeš u sve ulagati. Devedeset posto ulaganja u klub osiguravamo mi sami. Još bismo valjda trebali ulagati svoj novac i u stadion…


   Povratak u stvarnost donosi ogled s Bujama ovoga vikenda?


   – Idemo u Buje probati odigrati istu utakmicu. Bit će teško jer smo se emotivno ispraznili, ali nisam dečkima dao odmor. Dan nakon utakmice smo odmah zakazali trening. Mi smo poluamateri, amateri u glavu, ali profesionalci kada je u pitanju trening – rekao je Bogulin.