VELIKO GOSTOVANJE

Bliži se ukrcaj navijača na “Marka Pola”: Armada večeras priprema navijački korteo u središtu Rijeke

Edi Prodan

Foto Arhiva/NL

Foto Arhiva/NL

. Armada u svojim prostorijama s okupljanjem starta u 17 sati da bi se u 21 sat zajedničkim korteu kroz središte grada krenulo prema Marku Polu. 



U ranim jutarnjim satima brod “Marko Polo”, jedan od ponosa nacionalnog brodara Jadrolinije kenuo je iz Splita put Rijeke, da bi svega nekoliko sati nakon privezivanja u riječku putničku luku večeras krenuo s ukrcajem. Taj u svakom slučaju inspirativni čin počinje nakon 21 kako bi se do 24 sata navijači Rijeke predvođeni Armadom, jedinim organizatorima i inicijatorom putovanja morem na ovogodišnje finale hrvatskog nogometnog kupa, u cijelost ukrcali i krenuli put splitske Sjeverne luke. Armada u svojim prostorijama s okupljanjem starta u 17 sati da bi se u 21 sat zajedničkim korteu kroz središte grada krenulo prema Marku Polu.



Dolazak u tu jadransku obalnu točku trebao bi biti, kao što vjerojatno i hoće s obzirom da nema najavljenih vremenskih nepogodnosti, u četvrtak u 14 sati. Jednako tako, planirano je da transfer navijača Rijeke krene u 15 sati, kad će se pod kontrolom MUP-a formirati kolona gradskih autobusa u transferu do Poljuda gdje u 19 sati počinje finalni ogled Rijeke, višestrukog osvajača kupa zadnjih godina i i splitskog prvoligaša.




Prigodom ukrcaja navijača osim kontrole ukrcajnih propusnica, od strane policije kontrolirat će se i sadržaji putnih torbi. Armada poziva sve putnike na brodu da se suzdrže od paljenja bilo kakvih pirotehničkih sredstava prije i za vrijeme puta na brodu, kao i od unošenja alkoholnih pića na brod.
Dolazak u Split trebao bi biti, kao što vjerojatno i hoće s obzirom da nema najavljenih značajnih vremenskih nepogodonosti, u četvrtak u 14 sati. Nakon toga, transfer navijača Rijeke krene u 15 sati, kad će se pod kontrolom MUP-a formirati kolona gradskih autobusa u smjeru Poljuda gdje u 19 sati počinje finalni ogled Rijeke, višestrukog osvajača kupa zadnjih godina, i splitskog prvoligaša .


Iako je u startu bio predviđen Jadrolinijin brod Dubrovnik, kasnija je odluka pala na Marko Polo. Što se tiče broja putnika, sličan je Dubrovniku ali ima više mjesta u kabinama – umjesto 457 kreveta na Dubrovniku, Marko Polo u 153 kabine ima 551 krevet. Brod ima veliku kavanu s 368 mjesta, te još 362 mjesta u restoranu, salonu i aperitiv baru.


Transparenti


Armada poziva sve navijače da na utakmicu ne nose transparente ili male zastave svojih ekipa, mjesta ili kvartova. Ograda će biti popunjena velikim transparentom Armade iza kojeg će biti smješteni svi navijači. K tome, svi transparenti koji unatoč uputama budu uneseni, bit će oduzeti sve do napuštanja stadiona.

Marko Polo je inače nakon jako uspješne ljetne sezone 2021. godine, zimu proveo u Malom Lošinju u čijem je brodogradilištu imao redovitu obnovu. Marko Polo je izgrađen 1972. godine u Le Havreu u Francuskoj, tako da će u listopadu proslaviti svoj okrugli, 50. rođendan. Od 1988. godine se nalazi u floti Jadrolinije, a matična mu je luka dakako – Rijeka.


Kako poručuju iz Jadrolinije, s kojom je i u veljači 2017. godine ostvarena uspješnija suradnja na putovanju u Split, nakon čega je Rijeka postala prvakom države, “vjerujemo da će i ovaj put sve proći u pozitivnom navijačkom ozračju i u najboljem redu”. Istom kao i ugledna tvrtka čije je sjedište na riječkoj adresi Riva 16, nadaju se i riječki navijači. I to u – oba smjera.


U Dugopolju u 15 sati
Preporučeno vrijeme dolaska svim navijačima HNK Rijeka na naplatnu postaju Dugopolje je u 15 sati, što je ujedno i posljednje vrijeme dolaska u kojem se posjetiteljima može osigurati pravovremeni dolazak na stadion. Za sve navijače koji putuju neorganizirano, osobnim ili kombi vozilima, osiguran je parking kod naplatne postaje Dugopolje te organiziran prijevoz autobusima do stadiona i natrag. Svi koji budu putovali autobusima, a to je po prilici trećina “kopnenih” putnika, bit će u njima upućeni izravno na stadion.