Ivan Vargić

Bivši vratar Rijeke i reprezentacije godinu dana je već bez angažmana: “Karijeru imaš dok ti netko daje ugovor”

Ivan Volarić

Ivan Vargić/Foto S. DRECHSLER

Ivan Vargić/Foto S. DRECHSLER

Navršio sam 35 godina. Osjećam se spreman uskočiti u nove izazove, ali svjestan sam da godinu dana nisam branio. Krk je sigurno jedna od opcija, ali ne bih još ulazio u detalje - kaže Vargić



RIJEKA  Početkom veljače 2013. godine Bijeli su se vraćali sa svojih prvih inozemnih priprema u eri Volpi/Mišković. U zračnoj luci u Antalyji riječku delegaciju dočekala je vijest o angažmanu četvorice igrača Osijeka. Zanimljivo, Osječani su se također u tom trenutku nalazili u zračnoj luci popularnog turskog odredišta za zimske pripreme. Veznjak Vedran Jugović i vratar Ivan Vargić ubrzo su osvanuli na Kantridi, Marko Lešković i Zoran Kvržić priključili su se momčadi Rijeke istekom sezone. Jugović nije dugo čekao na svoj riječki debi, za razliku od Vargića, koji je stao na vrata tek u posljednjem kolu kada je Rijeka pobjedom nad Zagrebom osigurala Europu.


Vargić se vrlo brzo etablirao kao prvi vratar, a njegov prethodnik Ivan Mance nešto kasnije je s klupe za pričuve preselio u direktorsku fotelju. »Varga« je u svoje tri i pol riječke sezone sakupio 131 službeni nastup, osvojio je Kup i Superkup, dvaput izborio skupnu fazu Europske lige (ispisao je i riječku nogometnu bajku protiv Stuttgarta), a u bijelom dresu stigao i do hrvatske reprezentacije. U zimskom prijelaznom roku 2016. godine potpisao je za Lazio (Rijeka je zaradila 2,7 milijuna eura na ime odštete) pa ostao na šestomjesečnoj posudbi na Kantridi, a onda su ga Rimljani još dvaput ustupili, ciparskom Anarthosisu i Kopru, s kojim se razišao istekom prošle sezone.


Iščekivanje


Prošlo je nešto više od godinu dana otkad je ovaj 35-godišnjak iz Đakova, sa stalnom riječkom adresom, branio u jednoj službenoj utakmici. U tih godinu dana Varga nije ležao na kauču s pogledom na Kvarner




– Da sjedim na kauču, to bi sigurno nakon nekoliko tjedana rezultiralo nervozom, a to ne treba kako mojoj supruzi, tako ni meni ni kćeri. U ovih godinu dana trenirao sam tri, četiri puta tjedno s Opatijom, a pored toga dva, tri puta tjedno sam dodatno radio u fitnessu. Održavao sam formu koliko sam mogao. Zadnjih tjedana malo odmaram i čekam što će se dogoditi i u kojem smjeru će ići nastavak moje karijere. Možda se čak dogodi i kraj karijere – govori Vargić, koji definitivno nije u godinama kada vratari trebaju razmišljati o kraju karijere.


Tržište sve diktira, moraš biti na pravom mjestu u pravo vrijeme i uzeti priliku ako ti se pruži – kaže Varga


– Razmišljam o svemu, to je tako kada nemaš klub. Navršio sam 35 godina. Osjećam se fizički, a pogotov psihički, spreman uskočiti u nove izazove, ali svjestan sam situacije, da godinu dana nisam branio. Sada sam u lijepom ljetnom iščekivanju…


Trenerski angažman

 Vargić je u ovih godinu dana »bez angažmana« otkrio ljubav prema – trenerskom zanimanju.


– Predao sam svu dokumentaciju za trenera, razmišljam u tom smjeru. Imao sam kratku epizodu kao trener vratara u sportsko-zabavnom šou Utakmica života. Bio sam dio stožera trenera i izbornika Roberta Jarnija. Vidio sam kako to funkcionira kada si s druge, trenerske strane. Lijepo i poučno iskustvo. Je li lakše biti trener ili vratar? Definitivno je lakše biti vratar jer je trener taj koji te trenira i priprema cijeli tjedan, a onda kada krene utakmica on ne odlučuje o tome kada ćeš ispucati loptu ili istrčati. Vratar je taj koji je ogledalo trenera, tako da treneru nije lako proživljavati sve te trenutke na klupi – tvrdi Ivan.

O dugovječnosti vratara ispisana su brojna nogometna poglavlja, Gianluigi Buffon je, primjerice, prošle sezone s 44 godine branio za Parmu u Serie B.


– Uvijek kažem da imaš karijeru dok ti netko daje ugovor. Kada nemaš ugovor, onda možeš imati i 30 godina. OK, možeš se strpjeti godinu dana, ali onda si na tankom ledu.


Ivan Vargić/Foto PIXSELL

Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL


Vargiću baš ne ide u prilog što je njegov vršnjak Andrej Prskalo također na tržištu kao slobodan igrač.


– Nismo nas dvojica jedini. Mi se malo zatvorimo u hrvatske okvire i mislimo da smo Bogom dani i da se samo nas čeka, ali kada malo otvoriš oči, vidiš kolika je Europa i koliko tu ima odličnih vratara pa ne mogu naći klub i slobodni su. Tržište sve diktira, moraš biti na pravom mjestu u pravo vrijeme i uzeti priliku ako ti se pruži.


Hrvatski vratari


Hrvatski vratari posljednjih su godina napravili svojevrsni »boom« na europskom tržištu.


– Dinamo je igrao Ligu prvaka, a tu je Livaković bio na najvišoj razini. Grbić je otišao u Atletico Madrid, Sluga je otišao u Championship, Pandur u Veronu, Kalinić je bio u Aston Villi, Subašić je godinama standardno branio u Monacu… Sada je Kotarski napravio dobar transfer, Letica je prije tri godine napravio dobar transfer, a tu je i Ivušić, koji u Osijeku posljednjih godina brani fantastično i uz Livakovića je možda i naš najbolji vratar. Imamo vratare, ne trebamo se brinuti. Tu je i Nevistić iz Lokomotive.


Nije tajna da Varga ima na stolu ponudu krčkog četvertoligaša koji vodi Igor Tkalčević.


– Tkalac i ja smo jako dobri, kontaktirao me i Krk je sigurno jedna od opcija, ali ne bih još ulazio u detalje. Opatijska ponuda? Trenirao sam s njima, ali nismo bili u nekim razgovorima. Tamo je branio Carlo Berković i iz mojega kuta gledanja njima ne treba nitko na toj poziciji dok je on tamo. Dovoljno je iskusni vratar, koji je možda i ponajbolji vratar u Drugoj HNL. Možda bi bilo lijepo da napravi iskorak i iskuša se u prvoligaškim okvirima.


Vargić svih ovih godina živi u Rijeci zajedno sa suprugom Andrejom i trogodišnjom kćeri Arijom.


– Tu smo se stancionirali i tu se vidimo u bliskoj, a vrlo vjerojatno i daljoj budućnosti – poručio je iskusni vratar, možda i na prekretnici karijere.


 


 


Labrović i Mrčela

Naravno da Vargić prati i zbivanja na Rujevici.


– Poprilično pratim situaciju u Rijeci. Vidim da su doveli iskusnijeg stopera, da imaju dva iskusna veznjaka, ostao je i Haris Vučkić na polušpici ili špici. To bi trebao biti kostur ekipe koji će se onda nadograđivati s mlađim igračima. Rijeka tu ima potencijala, a sada je samo pitanje tko će taj potencijal iskoristiti. Tu je, naravno, i vratar Labrović, koji je pokazao odličnu formu tijekom cijelog prvenstva i pokazao da je vratar u kojeg se u svakom trenutku možeš pouzdati da će donijeti pravu odluku. Iako, i on je još uvijek relativno mlad za vratara. Sigurno i kod njega ima još prostora za napredak. Moram tu spomenuti trenera Gojka Mrčelu, koji u ove tri godine, koliko je na Rujevici, radi jako kvalitetno s vratarima, što se vidi na njihovim prezentacijama i transferima – rekao je Vargić.