Ivan Katalinić

Bivši trener Rijeke i legendarni vratar Hajduka slavi svoj 70. rođendan, bio je prvi Hrvat koji je zaigrao u Engleskoj

P. N.

Ivan Katalinić u dva navrata vodio je Rijeku/Foto Arhiva NL

Ivan Katalinić u dva navrata vodio je Rijeku/Foto Arhiva NL

U Southamptonu se zadržao dvije godine, skupio 54 nastupa, no dolaskom Petera Shiltona pao je u drugi plan i odlučio se na odlazak



SPLIT Ivan Katalinić danas slavi svoj 70. rođendan! Njegov nogometni put započeo je u rodnom Trogiru, tadašnjem Slavenu. Kada je imao 19 godina prešao je u Hajduk.


Prvi put na vrata Hajduka stao je 29. rujna 1971. godine. U uzvratnom susretu tadašnjeg Kupa prvaka protiv Valencije ušao je umjesto ozlijeđenog Radomira Vukčevića. Hajduk je sa ‘šišmišima’ remizirao 1:1, te je ispao s obzirom na to da u prvom susretu nije bilo golova. Jedinicu je Katalinić ugrabio 1975. godine, no dvije godine nakon toga otišao je u vojsku. Pokušao je nakon povratka iz vojske otići u Englesku, no nije uspio dobiti radnu dozvolu.


S Hajdukom je sedamdesetih godina osvojio četiri prvenstva i pet Kupova, a u ljeto 1980. je otišao u Southampton. Postao je tako prvi Hrvat koji je nastupio u Engleskoj. U Southamptonu se zadržao dvije godine, skupio 54 nastupa, no dolaskom Petera Shiltona pao je u drugi plan i odlučio se na odlazak.




Vratio se u Hajduk gdje je 1984. godine završio igračku karijeru. Devet je godina zatim brusio znanje kao trener vratara. Pomagao je u stožerima Stanka Poklepovića, Josipa Skoblara, Ivana Vucova i Petra Nadoveze. Priliku da zasjedne na klupu ‘bijelih’ dobio je u ožujku 1993. Vrlo brzo osvojio je Kup nakon što je u finalu Hajduk bio bolji od tadašnje Croatije. Godine 1994. je s Hajdukom postao prvak, a 1995. je ‘bijelima’ donio dvostruku krunu, a bila je to sezona u kojoj se igralo četvrtfinale Lige prvaka. Ta je sezona posebna po još nečemu. Katalinić je s Hajdukom svladao Dinamo čak triput u 12 dana! U prvom susretu finala Kupa u Splitu je Hajduk bio bolji 3:2. Sedam dana kasnije u prvenstvenom ogledu na Poljudu je bilo 3:1 za ‘bijele’, a hat-trick zaokružen je u uzvratnom susretu finala Kupa. Na Maksimiru je Hajduk slavio 1:0.


Katalinić se u Hajduk vraćao u nekoliko navrata. Bio je i između ostalog na klupi Osijeka, Zadra, Rijeke, Varteksa, Zagreba, Splita… Radio je u Izraelu, Ukrajini, Albaniji, Mađarskoj, Bosni i Hercegovini… Posljednji angažman imao je u Šibeniku iz kojeg je otišao u listopadu 2016. godine.


S obzirom na broj vratarskih i trenerskih trofeja u Hajduku, Ivan Katalinić spada u red najvećih koji su obilježili bogatu povijest “bijelih”.