Novi trener

Bivši trener Hajduka odradio je prvi trening s momčadi Istre 1961, čeka ga nezahvalan posao

Ivica Cerovac

Paolo Tramezzani s igračima/M. MIJOŠEK

Paolo Tramezzani s igračima/M. MIJOŠEK

Svaka čast Tramezzaniju što je brzo došao u Pulu kako bi upoznao momčad i usto nam se priključio maksimalno motiviran - tvrdi Saša Bjelanović



PULA Paolo Tramezzani novi je trener Istre 1961, »okrugli« 30. u prvoligaškoj povijesti pulskog kluba, 12. otkad na Drosini stoluje Grupacija Baskonia-Alaves te četvrti u tekućoj sezoni nakon Mislava Karoglana, Sergeja Banovića koji je kao trener juniora »uskočio« jednu utakmicu te Davida Catale. Catala je svoj posljednji trening odradio u utorak, nakon čega se 43-godišnji Španjolac ujutro oprostio od igrača te skupa s pomoćnicima, Mikijem Massanom i Joanom Torneom, »odjahao u suton«.


Njegov nasljednik, deset godina stariji Tramezzani, jučer je stigao u Pulu i odmah krenuo put Bala gdje je odmah viđen ruku punih rekvizita i čunjeva. Novi trener se na travnjaku ispričao što nije u mogućnosti dati kraću izjavu prije službenog predstavljanja, koje je zakazano za petak u »paketu« s najavom domaćeg prvenstvenog ogleda protiv Osijeka.


Sportski direktor Istre 1961 Saša Bjelanović također nije želio prije petka ništa konkretnije izjavljivati vezano uz novog kormilara. No, uporno insistiranje ipak ga je malo »smekšalo«.


U trku




– Ova srijeda nam je svima bila baš žuran dan te smo puno stvari morali rješavati ne u hodu, nego u trku – kaže Bjelanović. – Svaka čast Tramezzaniju na tome što je htio čim prije doći u Pulu kako bi imao što je moguće više vremena da upozna momčad i usto nam se priključio maksimalno motiviran.


Tramezzani će stići odraditi samo tri treninga prije subotnjeg debija na klupi pulskog prvoligaša, a u lakšem hvatanju konaca mogla bi mu pomoći činjenica da su ga u zeleno-žutoj svlačionici dočekala nekolicina igrača koje je poznavao iz svojih splitskih dana. Usto, dok je vodio Hajduk dvaput je odmjerio snagu s Istrom 1961, čije su boje od sadašnjih igrača branili Slavko Blagojević, Matej Vuk i Mateo Lisica. Studiozan kakav je, barem po pričama, sigurno je u pripremama tih utakmica, u kojima je Hajduk dvaput slavio s 1:0 na Drosini, obratio pažnju i na njih te je djelomično upoznat s njihovim mogućnostima, a u ovakvim vremenskim stiskama i najmanja pomoć dobro dođe.


– Istra se igrački mijenja iz godine u godine, a tri su sezone prošle od njegovog boravka na klupi Hajduka i teško je bilo za očekivati da Tramezzanija neće dočekati potpuno nova momčad – istaknuo je Bjelanović. – Čeka ga nezahvalan dio trenerskog posla, upoznavanje s momčadi u hodu, ali prikupio je on poprilično iskustva u ovakvim situacijama te sam uvjeren kako će u najkraćem mogućem roku sve pohvatati i probleme s kojima se bude susretao riješiti na najbolji način.


Uvodne riječi


Tramezzani je na tečnom engleskom jeziku igračima dao do znanja što ih očekuje pod njegovom komandom. Čvrstog i odrješitog stava, Tramezzani onako na prvu ruku »baca« na Curra Torresa, a ako njegove uvodne riječi budu slijedila i djela, nije teško pretpostaviti što u bliskoj budućnosti očekuje Puljane, žestok i ozbiljan rad na treninzima koji će biti jedino mjerilo kad se bude raspoređivala minutaža.


Tramezzani je u prvoj polovici 2021. godine na klupi Hajduka, na kojoj je naslijedio Boru Primorca, odradio 24 utakmice uz učinak od 14 pobjeda, četiri remija i šest poraza. Prvenstvo je okončao na četvrtoj poziciji s 25 bodova zaostatka za prvakom Dinamom te tako zaključio svoju prvu hrvatsku epizodu. Ako u drugoj, pulskoj, bude na tragu svojih splitskih dana, Zeleno-žuti su dobili trenera koji će u svakom trenutku stajati iza njih i neće im zamjeriti pogreške koje naprave na terenu. Ako voljni moment kod nekog ne bude prisutan, taj se kod Tramezzanija neće naigrati.


Catala deseti trener Puljana po učinkovitosti


 


David Catala ostat će upamćen kao 29. trener u prvoligaškoj povijesti Istre 1961 te 16. koji je za Zeleno-žutim kormilom odradio dvoznamenkasti broj utakmica. Gledamo li samo prvenstvo, 43-godišnjak rođen u Barceloni izgurao je 17 kola uz učinak od po četiri pobjede i četiri remija te devet poraza i gol-razliku 13:24. Tih 16 prikupljenih bodova svrstavaju ga na desetu poziciju »vječne liste« Istre 1961, odmah iza Danijela Jumića kojem su dvije utakmice više trebale za isto stanje na bodovnom kontu.