Nino Galović

Bivši stoper Rijeke branio je boje japanskog Sagan Tosua: “Za Hrvatsku su bitni kreacija i posjed, ali i čuvanje od kontri”

Denis Frančišković

Foto REUTERS

Foto REUTERS

Japanci po snazi možda ne izgledaju tako jaki, ali su izrazito motorični. Vjerujem da je naš ključ uspjeha u toj kreaciji veznog reda i držanju posjeda, ali nikako ih ne smijemo podcijeniti, pogotovo u kontrama - kaže Galović



RIJEKA  Portugal je jedna od rijetkih zemalja u kojoj u žiži svjetske nogometne smotre u Kataru igraju i domaća natjecanja. I to na oba kolosijeka, Prve lige i domaćeg Liga Kupa. Aktivni sudionik tamošnjeg prosinačkog natjecateljskog loptanja je i Nino Galović, donedavni igrač Rijeke, koji od zime brani boje prvoligaša Arouce, trenutačno osmoplasiranog sastava elitnog razreda u konkurenciji 18 klubova. Arouca plovi prvoligaškim vodama zasad iznad očekivanja, Galović je došao prošle sezona kad se spašavao goli prvoligaški život.


– Istina, jedna smo od rijetkih liga koja se igra aktivno. A kad ću doma? Tko zna, kad završi prvenstvo. S Portom igramo baš 28. prosinca, a već 1. siječnja igramo s Estorilom – kaže Galović čiju momčad do kraja godine čekaju još četiri utakmice. – Za Novu godinu možda dobijemo dan, dva slobodno, ali ne isplati se ići doma za kratko vrijeme.


Galović, rođeni Splićanin, zadovoljan je što mu pruža liga u kojoj vode Benfica i Porto, a primjerice njegovom klubu u leđa gledaju Boavista i Maritimo.


Nino Galović/Foto PIXSELL




– Iskreno, ne mogu se požaliti na ništa. Uoči sezone imao sam mali peh, pet dana prije sezone puknuo mi je list i na kraju sam šest tjedana bio aut. I onda sam izgubio mjesto. Dečko koji me je mijenjao stvarno je odigrao dobro i po onom što sam čuo, ovo je najbolji ulazak u sezonu. No, igrao sam neke utakmice. Dvojica stopera dobro igraju, a meni ne preostaje drugo nego čekati svoju priliku. Tako je to u nogometu. Kad sam došao, osigurali smo ostanak tri kola prije kraja i svi su bili posebno sretni i zadovoljni. Ne mogu se žaliti jer sam u dobroj ligi, a i život je ovdje lijep.


Euro trendovi


Bivši igrač Hajduka, Splita pa potom Slaven Belupa, izraelskog Ashdoda te Dinamo Minska, gdje je bio kapetan, u prosincu 2018. potpisao je za japanskog prvoligaša Sagan Tosu gdje mu suigrač bio i Fernando Torres.


– Dosta naših ljudi, koji nemaju pravih informacija, misle da je njihova prva liga slična kineskoj ili tajlandskoj. I da je riječ o nekoj laganoj ligi. Međutim, to je najbolja liga u Aziji. Jako je praćena i dobro promovirana. Infrastruktura je fenomenalna, a navijača na svakoj utakmici ima od 15 do 20 tisuća. U njoj igra puno kvalitetnih igrača, garantiram da iz svakog kluba po pet igrača može igrati u dobrim europskim klubovima. Sama država je financijski jaka, imaju dobre plaće i ne isplati se tek tako nekome ići u Europu.


No u Europi su zapuhali i neki novi trendovi kad su u pitanju Japanci.


– Posljednje tri, četiri godine ultra je popularan trend po kojem je sve više i više Japanaca u Europi. Iznenadilo me da ih Belgiji igra pet, šest, ima ih ovdje u Portugalu isto toliko jako dobrih… Sada je Sporting kupio dva Japanca, tu je Celtic, dolaze u Njemačku, a da ne izostavim jednog Minamina, koji je bio u Liverpoolu. Taj trend je sve veći i veći, ali i rezultat posljednjih njihovih ulaganja u sport. Kad sam je bio tamo, liga je također bila dobra, nije bilo lako igrati.


Japan je kvalitetu potvrdio osvajanjem prvog mjesta u skupini i pobjedama nad Njemačkom i Španjolskom što je itekako odjeknulo u svijetu nogometa.


– Trenutno mislim da su najtanji baš na stoperskim pozicijama. Ali zato su jaki na krilima i bokovima. Uz to svi znamo njihovu kulturu i jako visoku razinu disciplinu. Živi su, brzi, neugodni… Djeluju poput osica. Upoznao sam dvojicu, trojicu aktualnih reprezentativaca. Vratar Gonda je bio u klubu prije mene, ali često je dolazi u posjetu. Tu je i Daichi Kamada, koji je ranije bio u mom klubu pa se prodao u Eintracht Frankfurt. Stvarno su dobri, imaju europskog iskustva i stvarno svi o njima imaju samo riječi hvale. Njihove pobjeda nad top reprezentacijama dodatno tjeraju na oprez. Dobar dio tih igrača nije samo broj, nego su jako dobri i redovno igraju u jakim europskim klubovima.


Nogometno ludilo


Kakav dojam na Galovića ostavljaju Vatreni?


– Hrvatska je standarno dobra. Prolazimo kroz malu smjenu generacija i zna se da svaku utakmicu nećemo biti top. No, vjerujem da nema straha za Hrvatsku sada niti u budućnosti. Mislim da smo dobri i da smo opet u jednom dobrom trenutku te da ćemo polučiti dobar rezultat. Gvardiol? A što reći. Otvaram sve novine, članke… i samo se o njemu piše. Sjajno igra u ovim godinama i stvarno zaslužuje sve pohvale. Daj Bože da što duže tako igra i nosi našu reprezentaciju.


Disciplina će protiv motoričnih Japanaca morati biti na maksimalnoj visini. Ključ uspjeha?


– Japanci po snazi možda ne izgledaju tako jaki, ali su izrazito motorični. Tu su izrazito moćni. Vjerujem da je naš ključ uspjeha u toj kreaciji veznog reda i držanju posjeda, ali nikako ih ne smijemo podcijeniti, pogotovo u kontrama.


Portugal uz domaće živi i uz svjetsko »nogometno ludilo«.


– Svi prate Katar i uživaju. Malo ih je iznenadio posljednji poraz Portugala od Južne Koreje, no završili su prvi u skupini. Nogometna su nacija i nadaju se najboljemu. Moji planovi? Imam ugovor do ljeta, neću žuriti, zadovoljan sam ovdje. Vjerujem u sebe – zaključuje Galović.


Vjerujem da će se Rijeka vratiti

 


Rijeka je razočarala sve ove polusezone.


– Pratim Rijeku. Čujem se sa suigračima i ljudima iz kluba. Podbačaj je popriličan, ali nisu igrači toliko nekvalitetni. Kasnilo se u dosta stvari, pa ispadanje u Europi, pa poneki lošiji rezultat… I onda se sve to loše nekako poklopilo. Greškica na greškicu. Vjerujem da će novi trener podignuti momčad, igrači nisu toliko nekvalitetni, izgubili su dosta i samopouzdanje. Vjerujem da će Rijeka vrlo brzo vratiti prepoznatljivost – kaže Galović.