SP u Kataru

Bivši Rijekini reprezentativci očekuju bolju Hrvatsku protiv Kanade: “Potreban je drugačiji pristup nego protiv Maroka”

Denis Frančišković

Damir Milinović i Saša Peršon

Damir Milinović i Saša Peršon

Vjerujem da ćemo sada biti puno opasniji po protivnički gol, neovisno što svi sada veličaju Kanadu - kaže Damir Milinović 



RIJEKA Ako je prvi sudar u Kataru s Marokom za Hrvatsku bila lagana »žeravica«, onaj drugi, današnji s Kanadom, nosi sva obilježja »vatre«, u skladu s nadimkom momčadi Zlatka Dalića. Od Vatrenih se očekuje da danas u važnom, prijelomnom sudaru s Kanađanima djeluju u skladu s epitetom koje nose viceprvaci svijeta. Hrvatska je na otvaranju SP-a bila dosta (ne)opravdano rezervirana i to je ono što mora u najmanju ruku popraviti za uspjeh. Kanada je protiv Belgije pokazala koliko je dobra i opasna porazu unatoč.


– Iskreno očekujem puno bolju izvedbu naših reprezentativaca. Vidimo da se događaju čudni rezultati, da ne pobjeđuju favoriti, što se i nama na neki način dogodilo – kaže Damir Milinović. – Vjerujem da ćemo sada biti puno opasniji po protivnički gol, neovisno što svi sada veličaju Kanadu. Imaju kvalitetu, odlično su izgledali protiv Belgije prvih pola sata, ali drugi dio susreta Belgijci su primirili i riješili susret u svoju korist. Vjerujem da će izbornik i stožer napraviti pravu taktiku i nadam se pobjedi.


Taktika


Nakon Maroka bilo je puno pritužbi na bezopasan hrvatski napad.




– Osvježenje napada? Izbornik najbolje zna. Znamo da »špice« trebaju uvijek imati neki kontinuitet, ali tu je konkurencija jako dobra s Petkovićem, Livajom i Budimirom. Sve ovisi o taktici. Izbornik najbolje zna treba li mu napadač koji će zadržati loptu ili onaj agilniji.


Protiv Maroka Hrvatska je imala posjed, ali očito nešto nije štimalo kad su dobar dio »igru vodili« Lovren i Gvardiol.


– Definitivno imamo jednu od najboljih veza na svijetu, ali to treba uvijek dokazati na travnjaku. Protiv Maroka sve se nekako svodilo na taktiku čekanja, bez prave igre prema naprijed, a onda do izražaja dolaze i stoperi. Po meni bokovi se trebaju puno više uključivati u igru, a krila prilaziti više napadu. Onda ćemo biti puno probojniji i stvarati puno više šansi. A samim tim i veza bi više dolazila do izražaja, odnosno trka Brozovića i Kovačića. Očekujem puno bolju Hrvatsku – zaključuje Milinović.


Promjene


Saša Peršon smatra da su raniji rezultati u Kataru poslali svojevrsno upozorenje svim reprezentacijama pa tako i Hrvatskoj. I to je donijelo šahovsku borbu.


– Maroko i Kanada dvije su različite reprezentacije. Maroko je bliži nama po pitanju pas igre, a Kanada djeluje više kao atletska momčad, bez velikih zvijezda osim Daviesa iz Bayerna. Stoga očekujem potpuno drugačiji pristup – kaže Peršon, koji očekuje i promjene u sastavu Vatrenih.


– Puno je lakše sjediti kraj televizije i komentirati. No, po nekom mojem mišljenju u ovoj utakmici od početka bih prvo stavio Livaju i Petkovića. Livaju više na bok, a Petkovića u vrh napada, umjesto Vlašića i Kramarića. Razmišljam i o nekom osvježenju u sredini terena, možda da zaigra Majer umjesto Kovačića. No Majer je, za razliku od Kovačića, slabiji u duelu, a Kanađani su čvrsti. Majera više zamišljam na mjestu »polušpice« bez koje mi praktički uvijek igramo i što nam nedostaje. Nemamo klasičnu desetku – dodaje Peršon, koji naglašava još jednu bitnu stvar.


– Smatram da je strpljenje jako važno. Favoriti jesmo i svi očekuju od nas da sada budemo pravi. I Kanada sigurno vidi svoju šansu, ali moramo gledati sebe, imamo kvalitetne igrače iz vrhunskih klubova – zaključuje Peršon.