Ivan Klasnić

Bivši napadač Vatrenih otkrio je jedan detalj koji bi mogao biti presudan: “Perišić je protiv Japana uhvatio pravu formu…”

Davor Petrović

Ivan Klasnić igrao je dvaput za Hrvatsku protiv Brazila/Foto PIXSELL

Ivan Klasnić igrao je dvaput za Hrvatsku protiv Brazila/Foto PIXSELL

Naši dečki su u top formi i spremni su za velike stvari. Svi samo govore koliko su oni jaki, a ne znaju što sve mi možemo pružiti na terenu - kaže Klasnić



ZAGREB  Hrvatska reprezentacija je do danas odigrala četiri utakmice s Brazilom, a Ivan Klasnić bio je dio udarne postave na onoj prijateljskoj, odigranoj u Splitu 2005. i na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj 2006. godine.


– Pogledamo li njihovu momčad od tada, mislim da je bila bolja od ove u Kataru. U Njemačkoj su bili Dida, Cafu, Roberto Carlos, Kaka, Ronaldo, Ronaldinho, Adriano… Da ne nabrajam dalje. Međutim, Brazil je pojam u nogometu i uvijek ima izvanserijske igrače – kaže 42-godišnji Klasnić.


Kakav osjećaj donosi igranje protiv takvog suparnika?


– Kao prvo, bila mi je velika čast što sam tada mogao braniti boje Hrvatske na Svjetskom prvenstvu. Kad se samo sjetim kakvu smo podršku imali s tribina… Ufff! Navijači su bili fantastični. Što se tiče samog igranja protiv tako moćnog suparnika, to je nemoguće opisati.


Francuska


U tom kontekstu, hoće li na današnjoj utakmici najvažnija biti mentalna priprema hrvatskih reprezentativaca?




– Sigurno. Ne smijemo se dati impresionirati brazilskim zvijezdama. Imamo i mi odličnih igrača koji nastupaju za vrhunske klubove. Ne vjerujem da ćemo biti impresionirani jer naši reprezentativci imaju puno iskustva i takvih utakmica u nogama. Ne trebamo bojati Brazilaca, bez obzira na njihovu moć.


Statistika govori da je Hrvatska u četiri ogleda s Brazilom uknjižila remi i tri poraza, odnosno nikad nije pobijedila. Može li to, s psihološke strane, biti uteg za igrače?


– Mislim da ne. Isto tako, prije zadnje Lige nacija se naglašavalo da nikad nismo pobijedili Francusku pa smo to napravili u Parizu. Siguran sam da naši reprezentativci samo razmišljaju kako da odigraju što bolju utakmicu. Ovo je četvrtfinale Svjetskog prvenstva i svi znaju da pobjeda donosi ogroman uspjeh.


S druge strane, Brazilci već dvadeset godina nisu savladali niti jednu europsku reprezentaciju u nokaut-fazi Mundijala. Redom su ih izbacivali: Francuska, Nizozemska, Njemačka i Belgija. Je li to nešto što bi ih sada moglo opteretiti?


– Nadam se da će taj niz nastaviti i Hrvatska. Teško mi je reći koliko bi ih to moglo opteretiti, ali siguran sam da imamo dobre izglede za polufinale. Kod nas se ove godine dosta pričalo o golmanu i špici, a Dominik Livaković je u Kataru pokazao da je spreman za najveće utakmice. Sada je red na napadačima… Nije bitno tko će igrati u špici jer ovo je za svakog od njih velika prilika da se dokažu i pokažu da pripadaju velikoj sceni. Bude li tako, možemo razmišljati o jedinoj medalji koju još nismo osvojili na svjetskim prvenstvima. Nikoga ne treba posebno motivirati protiv Brazila, i to u borbi za polufinale.


Desni bok


Gdje vidite priliku za Hrvatsku?


– Brazil je stvarno jak na svim pozicijama, ali možda za nas bude dobro ako mu na desnom beku bude Eder Militao. On je po vokaciji stoper, i tu vidim prostor za Ivana Perišića koji je protiv Japana zabio gol i pokazao da je uhvatio pravu formu. On protiv Maroka možda nije bio na razini koja se očekuje od takvog igrača, ali onda se počeo dizati. Mislim da će Perišić zabiti i sada. Brazilci u obrani imaju armirani beton, ali i mi imamo napadačku moć, i zato kažem da nas se moraju bojati. Mislim da još jednom možemo ispisati povijest. Naši dečki su u top formi i spremni su za velike stvari.


Svaki razgovor o ovoj utakmici počinje i završava tezom da je vrijeme saveznik Hrvatske, odnosno da je najvažnije što dulje držati neizvjesnost jer će tada Brazilci ulaziti u sve veću nervozu sa svakom novom minutom. Slažete li se s time?


– Apsolutno. Sada mogu reći da sam siguran da ova utakmice ide u produžetak, a možda i do jedanaesteraca. Brazilci su u Katar došli po naslov svjetskog prvaka koji nisu osvojili dvadeset godina, i ne zanima ih ništa drugo. Svi samo govore koliko su oni jaki, a ne znaju što sve mi možemo pružiti na terenu. Protiv Japana možda nismo najbolje igrali, ali smo imali malo sreće, a to je vrlo bitno na ovakvom natjecanju. Prije Svjetskog prvenstva u Rusiji nitko nije mislio da možemo napraviti nešto veliko, a mi smo, korak po korak, došli do finala. Sada skoro cijeli svijet misli da ćemo dobiti po nosu. Meni prijatelji u Njemačkoj govore isto, a ja im kažem da ćemo sve vidjeti na terenu.