Čolak u Glasgowu

Bivši napadač Rijeke dočekan je kao veliko pojačanje na Ibroxu: “U stanju je zabijati na europskoj razini”

Davor Petrović

Antonio Mirko Čolak/Foto FC Glasgow Rangers

Antonio Mirko Čolak/Foto FC Glasgow Rangers

Htjeli smo pojačati svoje napadačke opcije, a on je igrač koji će nam donijeti puno snage u tom segmentu - istaknuo je Giovanni Van Bronckhorst



ZAGREB Antonio Mirko Čolak jučer je potpisao trogodišnji ugovor za Glasgow Rangers, pridruživši se tako Borni Barišiću i Nikoli Katiću u svlačionici viceprvaka Škotske. Visina odštete koja je plaćena PAOK-u ostala je domeni poslovne tajne, a grčki mediji tvrde da se radi o svoti od tri milijuna eura. Dio transfera, oko 15 posto, trebao bi pripasti i prvoligašu s Rujevice s obzirom na to da je Rijeka zadržala pravo na određeni postotak od idućeg transfera nakon prodaje u Grčku.


– Stvarno sam, jako sretan što sam potpisao za Rangers. Već sam igrao pred tim nevjerojatnim navijačima, a sada želim osobno iskusiti kako je biti dio ovog ogromnog kluba, osvajati naslove i ostvariti sve ciljeve koje klub ima. Želim biti dio ove velike obitelji, jako sam uzbuđen i jedva čekam da počnem igrati – poručio je Čolak nakon što je transfer službeno potvrđen.


Nekadašnji centarfor Rijeke postao je velika želja Giovannija van Bronckhorsta zbog statistike koju je ostvario na posudbi u Malmöu. Tamo je, naime, uknjižio dvadeset golova i četiri asistencije na 42 utakmice u svim natjecanjima. S druge strane, prošle sezone su samo dvojica igrača Rangersa probila dvoznamenkastu barijeru. Alfredo Morelos zabio je jedanaest, a Kemar Roofe deset golova.


Prytzova uloga




Stoga nije ni čudno da je trener Rangersa inzistirao na realizaciji Čolakovog transfera. Van Bronckhorst očigledno vjeruje da je u njemu dobio realizatora u vrhu napada, kakav mu je nedostajao prošle sezone, pogotovo u finalu Europske lige, koje je Eintracht iz Frankfurta riješio u svoju korist nakon izvođenja jedanaesteraca.


Povrh toga, veliki plus za Čolaka predstavljalo je bogato iskustvo igranja u Njemačkoj, Poljskoj, Hrvatskoj, Grčkoj i Švedskoj. Prema informacijama iz Grčke, PAOK je u dva navrata odbijao ponude iz Glasgowa, ali to nije obeshrabrilo Van Bronckhorsta. Isti izvori tvrde da su dva kluba pronašla zajednički jezik na tri milijuna eura odštete za Čolaka, koji u Solunu imao ugovor do ljeta 2024. godine. Istu svotu PAOK je 2020. isplatio Rijeci za njegov transfer.


– Čolak je vrlo iskusan napadač koji je igrao na visokoj razini i postigao mnogo golova za svoje momčadi. Htjeli smo pojačati svoje napadačke opcije, a on je igrač koji će nam donijeti puno snage u tom segmentu – istaknuo je Van Bronckhorst.


Važnu ulogu u cijeloj priči je imao Robert Prytz, nekadašnji reprezentativac Švedske, koji je od 1982. do 1985. godine nosio dres Rangersa. Zapravo, nije pretjerano reći da taj 62-godišnjak uživa kultni status u dijelu Glasgowa obojanom u plavo, a samim time je jasno da su njegove pohvale na Čolakov račun imale veliku specifičnu težinu.


Laskava usporedba


– Uvjeren sam da će se sjajno snaći na Ibroxu. Gledao sam puno Čolakovih utakmica dok je igrao za Malmö i siguran sam da se može bez problema uklopiti u škotski nogomet. On je fizički snažan igrač i puno puta je pokazao da može bez problema podnijeti duel. Osim toga, dobro igra s obje noge i odlično se snalazi u kaznenom prostoru, a prošle sezone je pokazao da je u stanju zabijati na europskoj razini i siguran sam da može biti pojačanje za Rangers – poručio je Prytz.


Osim toga navijačima Rangersa još uvijek pamte maestralne izvedbe i golove Dade Prše i Nikice Jelavića u dresu svog najdražeg kluba, što će reći da im je ideja o Hrvatu u vrhu napada vrlo draga. Pogotovo kada ga njihov nekadašnji ljubimac stavlja uz bok klupskim legendama.


– Znam da je opasno uspoređivati igrače, ali rekao bih da je Čolak tip napadača kakav je bio Ally McCoist. Čolak je fizički jak centarfor koji postiže golove, ali i sudjeluje u građenju napada. Osim toga, vrlo je konzistentan. Malmö je htio otkupiti njegov ugovor, ali mu je cijena bila prekrupan zalogaj – istaknuo je Prytz, ne štedeći komplimente za Čolaka.


Spomenuti Ally McCoist je u dresu Rangersa nastupao od 1983. do 1998. godine, a u tom razdoblju je postigao 362 gola u 503 nastupa. Usporedba s njim vrlo je laskava i hrabra, no treba znati da Prytz živi u Malmöu i usko je vezan uz klub iz svog rodnog grada.