Odlazak

Bivši napadač Arsenala, Cityja i Reala u 39. godini najavio povlačenje iz nogometa

Hina

Emmanuel Adebayor/Foto REUTERS

Emmanuel Adebayor/Foto REUTERS

Adebayor je prekid karijere objavio na društvenim mrežama uz poruku kako je njegova karijera profesionalnog sportaša bila nevjerojatno putovanje



LONDON Bivši napadač Arsenala, Manchester Cityja i Real Madrida Togoanac Emmanuel Adebayor najavio je povlačenje iz nogometa u dobi od 39 godina.


Adebayor je prekid karijere objavio na društvenim mrežama uz poruku kako je njegova karijera profesionalnog sportaša bila nevjerojatno putovanje.


“Hvala mojim obožavateljima što su bili tu na svakom koraku. Osjećam se tako zahvalno na svemu i uzbuđeno zbog onoga što dolazi,” poručio je.




Adebayor je 2008. bio proglašen za najboljeg afriškog nogometaša, a pet godina u nizu je dobivao nagradu za najboljeg nogometaša Togoa.


Karijeru je počeo u Metzu, potom je tri godine igrao za Monaco, da bi se 2006. preselio u Arsenal. Igrao je i za Manchester City, Real Madrid, Tottenham, Crystal Palace, turski Istanbul Basaksehir, Kayserispor, paragvajsku Olimpiju, a karijeru je završio u svojoj domovini u Semassiju.


Svoje najbolje igre pružio je na “Otoku” gdje je zabio je 97 golova u 241 nastupu u Premier ligi. Za reprezentaciju Toga je upisao 88 nastupa i postigao rekordna 32 gola.


Adebayor je bio u autobusu momčadi Toga koji su 2010. napali teroristi dok je reprezentacija putovala na afrički Kup nacija u Angolu. Napad se dogodio u angolskoj pokrajini Cabinda, a poginule su tri, a ranjeno je devet osoba.


Odgovornost za napad preuzeo je malo poznati ogranak Fronta za oslobođenje enklave Cabinda (FLEC), skupine koja promiče neovisnost provincije Cabinda.