Od Wembleyja do Wembleyja

Bivši izbornici o ždrijebu za EURO: ‘Hrvatska opet može daleko’

Marko Cvijanović

Reuters

Reuters

Ako Hrvatska bude na razini kao u Rusiji, veliki su izgledi da opet dogura jako daleko. Zašto ne i do polufinala, a u tom slučaju će opet sve biti moguće - ističe Otto Barić



Engleska, Češka i Škotska, Izrael, Norveška ili Srbija. Tako je odlučio ždrijeb Europskog prvenstva u Bukureštu, poslije kojega prevladava mišljenje da je Hrvatska dobila skupinu po mjeri i da se ima pravo nadati dobrom rezultatu. Što o tome misle bivši izbornici »kockastih«?


– Gdje ćeš ljepše nego otvaranje na Wembleyju – kaže Miroslav »Ćiro« Blažević, koji kao mentor hrvatskog izbornika Zlatka Dalića svom »učeniku« opet predviđa svijetlu budućnost.


– Bude li to Dalić sve dobro posložio kao u Rusiji, opet se možemo nadati dobrom rezultatu. Bitno je samo da naši igrači budu na optimalnoj razini i da nas zaobiđu ozljede, u tom slučaju Hrvatska će opet biti jaka. Engleze smo u Rusiji pregazili, ali uvijek treba biti oprezan u najavama te utakmice, jer igramo na njihovom terenu na kojem će imati veliku podršku svojih navijača. Međutim, znaju oni jako dobro tko je Hrvatska, nisu oni zaboravili onu polufinalnu utakmicu, znaju da s nama nema zafrkancije.


Motiv i želja




Kad su u pitanju ostali suparnici »kockastih« u skupini, jasno je da Hrvatskoj s pravom pripada uloga favorita.


– Od Čeha smo bolji, treba vidjeti koga ćemo dobiti poslije play-offa Lige nacija. Srbija? Čujem priče da to nije dobro zbog eventualnih sukoba naših i njihovih navijača, ali nadam se da su prošla ta vremena.


Zlatko Kranjčar uvjeren je da Hrvatska ide u drugi krug.


– Realno je očekivati plasman u drugi krug natjecanja Engleske i Hrvatske, objektivno gledajući te dvije reprezentacije imaju najveću kvalitetu i po tom pitanju ne bi trebalo biti iznenađenja. Naravno, priželjkujem da hrvatski reprezentativci prvenstvo dočekaju u optimalnoj formi i da svi budu zdravi. Motiva i želje sigurno im neće nedostajati pa od Hrvatske opet možemo očekivati velike stvari. Jedino još treba pričekati na posljednjeg protivnika u skupini, Srbija, Škotska, Izrael i Norveška su reprezentacije koje itekako treba uvažavati, ali jednako tako treba uzeti u obzir kontinuitet naših rezultata i visoku pojedinačnu klasu naših reprezentativaca – poručuje Kranjčar.


Ante Čačić na tragu je razmišljanja svojih kolega koji su imali tu privilegiju voditi Hrvatsku na velikim natjecanjima.


– Skupina je solidna, uopćeno je razmišljanje da ćemo mi i Englezi voditi glavnu riječ, iako treba respektirati i ostale protivnike. Europska prvenstva su uvijek vrlo zahtjevna natjecanja, tamo nema laganih i unaprijed dobivenih utakmica i s takvim razmišljanjem trebamo ući u natjecanje. Dobra je stvar da igramo prvu utakmicu u Londonu, gdje ćemo, uvjeren sam, imati veliku podršku navijača koji sigurno neće htjeti propustiti taj spektakl. Priželjkujem da svi igrači budu zdravi i u tom slučaju možemo se nadati dobrim stvarima – poručio je Čačić.


Na ruskom tragu


Otto Barić ukazuje na činjenicu da će Hrvatska, unatoč nekim izostancima u odnosu na Svjetsko prvenstvo u Rusiji, na Europskom prvenstvu opet igrati značajnu ulogu.


– Ždrijeb je prošao jako dobro, a moglo je biti opasno. U posljednjoj skupini igrat će Njemačka, Francuska i Portugal, dakle tri vrlo jake reprezentacije. Jasno je da smo kao momčad iz druge jakosne skupine morali izvući jednog jakog protivnika, ali već smo pokazali da možemo pobijediti Englesku na velikom natjecanju – ističe Barić, koji se nada da će Hrvatska na EURO-u ponoviti rusko izdanje.


– Ako Hrvatska bude na razini kao u Rusiji, veliki su izgledi da opet dogura jako daleko. Zašto ne i do polufinala, a u tom slučaju će opet sve biti moguće. Naravno, pod uvjetom da neki važni igrači budu zdravi i da imaju kontinuitet u svojim klubovima. Pritom prvenstveno mislim na Kramarića i Rakitića. Doduše, dobra je stvar što je Zlatko Dalić poslije Svjetskog prvenstva u Rusiji značajno osvježio momčad. Došli su Brekalo, Vlašić i nekolicina igrača Dinama na čelu s Petkovićem koji izrasta u velikog napadača. Nenad Bjelica je u tom kontekstu napravio jako puno i na tome mu treba čestitati. Dakle, Dinamo je dao Petkovića, Livakovića, Oršića, sada i mladog Perića, ali nemojmo zaboraviti niti »dinamovce« Šunjića i Benkovića. O njima se malo govori, a itekako bi ih ozbiljno trebalo uzeti u obzir – zaključio je Barić.