Nakon EURO-a...

Bivši igrač Rijeke i reprezentativac Hrvatske optimističan oko budućnosti Vatrenih: “Skloni smo velikom kritiziranju…”

Denis Frančišković

TUGA, GORČINA, USHIT, ALI I PONOS NA VATRENE – Luka Modrić sa suigračima/Foto PIXSELL

TUGA, GORČINA, USHIT, ALI I PONOS NA VATRENE – Luka Modrić sa suigračima/Foto PIXSELL

Kod nas se uvijek stvara pritisak, ili je toplo ili hladno, nema nikakve sredine. Ili smo najbolji na svijetu ili ne valjamo ništa. Skloni smo velikom kritiziranju, a neke stvari treba ozbiljno sagledati. Zato treba postaviti neke realne ciljeve – tvrdi Šarić



RIJEKA Rijetko viđena, treća večer osmine finala Europskog nogometnog prvenstva »ugasila« je, koliko god se trudili, nade Vatrenih, ali i Francuza. Svjetski prvaci i doprvaci oprostili su se zajedno od euroscene, jedni nakon udaraca s »bijele točke«, drugi nakon produžetaka.


Iscrpljeni Luka Modrić i društvo morali su stisnuti ruke igračima ovaj put bolje Furije, jednako kao i Galski pijetlovi predvođeni tragičarem Mbappeom upornom švicarskom sastavu predvođenom na klupi Hrvatom Vladimirom Petkovićem i junakom Marijom Gavranovićem. Bila je to sjajna večer EP-a od koje su najviše profitirali gledatelji diljem svijeta…


– Pitanje je koji su nam bili ciljevi. Ako je cilj bio proći skupinu, on je ostvaren. No naletjeli smo na Španjolce, koji su objektivno u ovom trenutku bolja momčad. Treba im čestitati, u ovoj utakmici su ipak bili malo bolji – kaže Daniel Šarić, bivši igrač Rijeke i reprezentativac, trener u mladoj hrvatskoj vrsti i čest komentator domaćih loptačkih zbivanja.Hrvatska? Što reći nakon puno truda, inata i neodustajanja. Nakon sjajnih poteza i početničkih grešaka. Grešaka koje protivnik kao Španjolska jednostavno ne oprašta. Jednako kao što ne oprašta niti onakav promašaj poput Kramarićeva koji bi Busquetsovu momčad sigurno bacio na koljena. U večeri velikih emocija na Parken stadionu i diljem Hrvatske u kojoj su se izmiješale tuga, gorčina, ushit, ali i ponos na Vatrene.


Daniel Šarić


(Pre)veliki apetiti




Utakmicu su mnogi proglasili pomalo »ludom«, ali u onom pozitivnom smislu koji diže adrenalin.


– Ovo je bila savršena utakmica za gledatelje. Puno šansi, puno golova. Španjolci su imali kontrolu utakmice, ali vratili smo se stvarno na jedan osebujan način i svaka čast dečkima na tome. Pokazali su karakter koji ih krasi i imali »mrtvu šansu« kod 3:3. Da smo zabili, vjerojatno bi to bila druga priča. Nakon toga Španjolci su pokazali koju kvalitetu i širinu imaju.


Nakon svega teško je govoriti o limitima ove reprezentacije. Dojam je da može igrati sa svakim, ali ako energija i pristup malo padnu, upada se u probleme i s onim puno slabijim vrstama.


– Uvijek se može više. Sad će mladi igrači sve više dobivati šanse i dobivati veću minutažu. Ova je reprezentacija jako dugo vremena u vrhu europskog nogometa i ne vidim razloga zašto ne bi bila i dalje. Jedini problem može stvoriti odlazak Luke Modrića jednog dana. Takav se igrač ne rađa svaki dan. No on unatoč godinama još uvijek igra na vrhunskoj razini. Ali što se tiče budućnosti, tu se ne moramo brinuti. Mladi će igrači zasigurno biti dobre zamjene onima koji će odlaziti. Kad se osvoji drugo mjesto na svijetu, onda su apetiti stalno veliki. A mi smo nacija od samo četiri milijuna stanovnika i nije lako stalno biti u samom vrhu.


Francuzi razočarali, Belgija favorit

Ispadanje Francuske označeno je najvećim iznenađenjem dosadašnjeg dijela eurosmotre. No stradali su i Nizozemci…
– Mi u posljednje vrijeme dosta kritiziramo svoju reprezentaciju, ali onda vidimo što se dogodi jednoj reprezentaciji poput Francuske. I to nakon vodstva od 3:1. Kao i što se dogodi jednoj Nizozemskoj protiv Češke. Nogomet je takav, nekomu donosi razočarenja, drugima velika oduševljenja. Francuzi su razočarenje s obzirom na kvalitetu i momčad. Bili su najozbiljniji kandidati za naslov, ali, evo, vidimo što se može dogoditi u jednoj utakmici. Moj favorit? Bila je to Njemačka, ali i oni su zaustavljeni u osmini finala. Sada je moj favorit Belgija – kaže Šarić.

Nema zime


Ovo je prvenstvo objektivno pokazalo koliko Kramarić i Rebić mogu zakazati, ali i koliko dobrog mogu donijeti Oršić i Vlašić.


Dobici i razočarenja? Teško je o tome tako govoriti. Neki su igrači dali više, neki manje, neki nisu igrali na svojim pozicijama. Općenito, mi smo dosta veliki kritičari. Mi smo skupinu prošli, a naišli na protivnika koji je u ovom trenutku malo bolji od nas. Imamo jednog strašnog vratara koji se već dokazao, Ivanušec je primjerice igrač koji nije dobio puno prostora, ali sigurno će biti ozbiljan igrač.


Puno se govori o Gvardiolu. Mlad je i vidi se da mu nedostaje iskustva, ali bit će sigurno strašan igrač. Igra na poziciji koja nije njegova prirodna, nije još niti odigrao toliko utakmica za U-21 reprezentaciju, a već je odigrao seniorsko Europsko prvenstvo. Naravno da su greške sastavni dio odrastanja, a na ovakvim se natjecanjima skupo plaćaju pa su i vidljivije. Za Gvardiola »nema zime«, bit će velik dobitak za našu reprezentaciju.


Vlašić, Pašalić, Budimir i Oršić prezentirali su se u lijepom svjetlu. Još da je bilo više minutaže…


– Po meni, tu je i Brekalo, samo puno je jači igrač na lijevoj strani. Oršić je odigrao izvanredno protiv Španjolaca, a Pašalić unio nešto što nismo imali u prijašnjim susretima, i to iz drugog plana. On je u svakoj momčadi u kojoj je igrao zabijao dosta golova kao vezni igrač. Puno je tu dobrog »materijala« tako da nema bojazni za budućnost.


Još uoči početka Europskog prvenstva neki su mediji stvarali nepotreban pritisak. On je kulminirao pred utakmicu sa Škotskom…


– Kod nas se uvijek stvara pritisak, ili je toplo ili hladno, nema nikakve sredine. Ili smo najbolji na svijetu ili ne valjamo ništa. Skloni smo velikom kritiziranju, a neke stvari treba ozbiljno sagledati. Zato treba postaviti neke realne ciljeve. Uvijek »pucamo« na najviše, ali neki put možda to i nije realno – znakovito zaključuje Šarić.