Jurica Vranješ

Bivši hrvatski reprezentativac ne misli da su Vatreni bez šansi: “Pokazali smo da možemo sa svima”

Denis Frančišković

V. KARUZA

V. KARUZA

Sve je moguće u jednoj utakmici - tvrdi Vranješ



VOLOSKO  Jurica Vranješ, nekadašnji hrvatski reprezentativac, sada s opatijskom adresom, uz sve obveze gušta ovih dana u miru uvale Volosko, ali i u čarima koje nose svjetska nogometna događanja. Igrač koji je najveći trag ostavio u Bundesligi (Bayer Leverkusen, Stuttgart, Werder) s ukupno 175 nastupa, branio je i 26 puta boje najbolje hrvatske reprezentacije. Emocije i razmišljanja su uvijek posebni kad je u pitanju »kockasti« dres. No, Vranješ je uvijek čvrsto na zemlji, odmjeren i realan u izjavama. Boje Hrvatske branio je i 2006. u Berlinu na SP-u kada je Hrvatskoj jedinim golom presudio Kaka.


– To je bio najjači Brazil, koji je 2002. osvojio svjetski naslov u Koreji i Japanu gdje sam također bio. Dida je bio na golu, iza su igrali Juan i Emerson, koji su u ono vrijeme igrali sa mnom u Leverkusenu. Kao i Roberto Carlos, Cafu, naprijed Ronado, Kaka, Ronaldinho… No, nogomet se od onda puno promijenio. To je bio jako ozbiljan Brazil zadnjih 30 godina, jedna od najboljih momčadi svijeta. I mi smo imali dobru momčad, ali bili smo autsajderi. Na tu količinu kvalitete, ako im ne priprijetiš, kad tad dobiješ gol. Kaka je pogodio s 25 metara, Pletikosa nije mogao ništa.


Kakav je dojam Vranješu dosad ostavila Hrvatska?




– Hrvatska je ostavila odličan dojam, poglavito jer nismo tolika sila poput Brazila ili Francuske. No, talentom i rezultatima smo zadnjih desetak godina u vrhu svjetskog nogometa. Uvijek se očekuje da se nakon jednog odlično odigranog turnira dogodi pad. To se nije dogodilo. Zlatko Dalić je uz to i jako dobro odradio dio smjene generacija. Svima je dao šansu. Kroz Ligu nacija i prijateljske oglede. Izabrao je 26 najboljih i treba mu skinuti kapu. Ovo je odličan rezultat za nas, pogotovo kad vidimo što je napravio Maroko. Vidi se da to nije bezazlena reprezentacija. Kanadu smo dobili na kvalitetu, a protiv Belgije smo kontrolirali utakmicu u svakom trenutku. Izbacili smo i Japan, koji je odlično odigrao u skupini.


Vatrenima uoči Brazila većina daje male šanse. Govoreći o postocima, to je između 12 i 13 posto. No, Luka Modrić i suigrači te hrvatski navijači nikako ne misle tako.


– Vidim da se govori i piše da je ovo naš maksimum, da je Brazil najbolji. Možda i je, ali i mi smo pokazali da možemo sa svima. Sve je moguće u jednoj utakmici. Brazil je favorit, ali nije ni Hrvatska bez municije. Smatram da ćemo malo opreznije krenuti u tu utakmicu. To je normalno, jer Brazilci su rastrčani, brzi i moćni. Protiv Koreje su se napunili samopouzdanjem, a mi se istrošili protiv Japana. A sad, kako ćemo reagirati, to tek treba vidjeti, nismo ni mi navikli igrati na svojoj polovini. Nemamu niti tu devetku tipa Mandžukić ili Olić koji su u tim situacijama jako puno trčali. Kramarić, Petković i Livaja nisu taj tip igrača. Ako se pak Dalić odluči da ih napadnemo, kao što je Maroko napado Španjolsku, to može i drugačije izgledati.


Top karakteri


Uz disciplinu i strpljivost, maksimalni angažman je nešto što se podrazumijeva na putu uspjeha.


– Uz to morat ćemo zatvarati bokove. Mislim da ćemo se morati povući i tražiti šansu kroz kontre i prekide. Ući ćemo u šansu dva puta po poluvremenu i to će trebati probati iskoristiti. Uz Neymara proradio je Richarlison, tu je Vinicius Junior, a dovoljno govori i da im je na klupi Antony iz Manchester Uniteda. Trebat će se znati obraniti, a mi nismo momčad koja se navikla braniti 90 minuta. Bit će teško, ali ako se uspije, može se otići do kraja. Takva su velika natjecanja, moraš izbaciti nekog jakog za ulazak u polufinale. Ne slažem se s pričama da smo već sve napravili i naši igrači nisu ti koji tako razmišljaju. Modrić je osvojio pet Liga prvaka s Realom, Perišić jednu s Bayernom, to su top karakteri i po klubovima za koje igraju, naši igrači nisu slabiji od Brazilaca. Imamo odličnu generaciju, kojoj ova utakmica može puno toga donijeti.


Hrvatsku krasi sjajna vezna linija, jedna od najboljih na svijetu, no i napadački problemi.


– Našu veznu liniju čine igrači koji su sigurno u svjetskom Topu 10. Nemamo možda taj fond udaraca s 25-30 metara od njih i to je šteta, ali to je takva vrsta veznih igrača. Oni su više za dodavanja i asistencije i na sredini se očekuje velika bitka. Iza stojimo dobro, dobili smo samo dva gola. O Gvardiolu ne treba trošiti riječi, a i Lovren jako dobro igra. Zasad je to odlična kombinacija. Pohvalio bih Juranovića, svugdje ga ima na desnom boku. Dosta je motoričan i krpa što treba. Sosa je jako dobro odigrao prve tri utakmice, a ulaskom Barišića nije se osjetio njegov izostanak. Isti su tipovi igrača, čak je Barišić malo brži prema nazad. Perišić je posebna priča? Ivan ima fantastične motorične sposobnosti, igrati tako u 33. godini Premier ligu nije mala stvar.


Bez promjena


Puno je pobornika oko osvježavanja momčadi, ali i protivnika takve ideje.


– To su sve igrači, koji igraju u velikim klubovima svaka tri dana. Znaju se odmoriti i rekuperirati. Temperature su takve kakve jesu, što možda i nije loše po pitanju malog odlaska u more. Ne treba puno mijenjati. Vjerujem u karakter naših igrača i odmor u četiri dana. Momčad se može osvježavati od 65., 70. minute, ali na Brazil ne možemo bez Modrića, Kovačića, Brozovića… To će ovisiti i o kretanju rezultata.


Izbornik Dalić bio je puno puta kritiziran, no najnoviji rezultat pokazao je da radi jako dobar posao s ovom generacijom.


– Dalić radi odličan posao, kao niti jedan izbornik do sada. Ima skup igrača koji imaju karakter. I koji ginu za dres. Nema noseva dolje ako je igrač zamijenjen, za razliku od nekih drugih vremena. Slučajnosti nema, ne može se dvaput zaredom igrati prvo u finalu, a potom u četvrfinalu. I to u ovom modernom nogometu u koji je ušao i VAR. Njemačka je ispala, a ima 80 milijuna ljudi, nema tu jedne Italije. Francuska ima kvalitetu za više reprezentacija. A opet se mi s njima svima nosimo.


Konačna prognoza i očekivanja?


– Kao navijač i bivši reprezentativac sve bih dao da prođemo Brazil. Onda nam se sve otvara. Ipak, realno, oni su favoriti, što utakmica bude odmicala, bit će teže pratiti njihov tempo. Najsretniji bih bio da povedemo, a prirodno je da ćemo morati malo stati nazad i čekati. Brazil je favorit za naslov, ali ne bih se vodio s onom da smo već dosegli limit i ispisali povijest. Hrvatska ima što za reći, dečkima želim svu sreću i nadam se da, uz malu dozu ludila i sreće, možemo doći do produžetaka. A u jedanaestercima smo majstori – zaključuje Vranješ.