Igor Štimac

Bivši hrvatski izbornik je oduševljen: “Bogu hvala da imamo Luku Modrića, njegova izdanja su radost”

Davor Petrović

Luka Modrić i Igor Štimac/Foto Arhiva NL

Luka Modrić i Igor Štimac/Foto Arhiva NL

Ovi momci zaslužuju podršku, kako god ovo završilo. Ali neka nas se čuvaju svi sljedeći koji nam imaju izaći na megdan. - kaže Štimac



ZAGREB Uz napomenu da je Hrvatska sasvim zasluženo izborila pobjedu nad Škotskom i osminu finala EURO-a, Igor Štimac će istaknuti da je na terenu odrađeno sve što je bilo potrebno.


– Mislim da smo se svi nadali boljoj izvedbi reprezentacije, tako i ja. Brinule su nas svakako nedorečenost i bezidejnost iz prvih dviju utakmica i bilo je samo pitanje da igrači kažu jedan drugom što treba u lice, a da izbornik iskorigira propuste iz uvodnih utakmica – kaže Štimac, aktualni izbornik nogometne reprezentacije Indije, osvajač bronce na Svjetskom prvenstvu 1998. u Francuskoj i bivši izbornik, kojeg je posla 2013. koštao poraz od – Škota. Dao je svoj izbornički mandat na raspolaganje i Davor Šuker je prihvatio ostavku, postavivši Niku Kovača.


Je li vas nešto iznenadilo u udarnoj jedanaestorci Hrvatske? Možda postavljanje Josipa Juranovića na poziciju desnog beka?


– Nije. Juranović je i ranije pokazao kako se na njega možemo osloniti. Igra zrelo, racionalan je u dolasku naprijed i ima dobru brzinu. Još mora malo popraviti pozicijsku igru.


A kako biste ocijenili nastup igrača na drugom obrambenom boku, najmlađeg reprezentativca Joška Gvardiola?




– Joško je oduševio samopouzdanjem i umijećem. Predviđam mu obaranje svih transfernih rekorda u povijesti hrvatskog nogometa.


Predstavljaju li za vas iznenađenje izdanja Luke Modrića, s obzirom na njegove godine i napore koje mu je donijela ova sezona?


– Njegova izdanja su radost, njegova posvećenost dresu reprezentacije primjer, a njegova iskrenost idealan primjer mladima koji dolaze. Bogu hvala da ga imamo.


Izbornik i igrači često su govorili da im je potrebna jedna pobjeda za podizanje samopouzdanja. U tom kontekstu, koliko na psihološkom planu znači ova utakmica sa Škotskom?


– Uvijek je tako na završnim turnirima. Ništa osim pobjeda ne može tako jako psihološki djelovati na momčad, na samopouzdanje nužno za velike stvari.


Koliko daleko može Hrvatska na EURO-u?


– Ne bih ništa prognozirao. Ovi momci zaslužuju podršku, kako god ovo završilo. Ali neka nas se čuvaju svi sljedeći koji nam imaju izaći na megdan. Hrvatska je svojim prolaskom skupine ostvarila cilj i sada je najopasnija.