Marin Polonijo

Bivši glavni fizioterapeut Rijeke dio je stožera Al Nasra iz Dubaija: “Izazov me ponovo vukao do Emirata”

Katarina Blažević

Marin Polonijo i dr. Boban Dangubić/Foto V. KARUZA

Marin Polonijo i dr. Boban Dangubić/Foto V. KARUZA

Rijeka je uvijek opcija jer je to moj klub i mislim da sam tamo ostavio dobar trag. Možda i bude ta treća sreća pa da doživim osvojeno prvenstvo s Rijekom i da se Kantrida počne raditi - kaže Polonijo



RIJEKA Pomalo neočekivano glavni fizioterapeut Rijeke nakon četiri godine rada odlučio je u ožujku ponovo se rastati s Bijelima s Rujevice. Marin Polonijo tada se odlučio vratiti u Emirate, točnije u Al Nasr iz Dubaija, i to na poziv tadašnjeg trenera Gorana Tomića i doktora Jurice Rakića. Bivši trener Rijeke u međuvremenu je otišao iz kluba, na klupu je došao Goran Tufegdžić, potom i Fabrizio Cammarata, ali ni on se nije dugo zadržao. Nedavno je trenutno devetu momčad lige, koja nakon osam kola na kontu ima osam bodova, preuzeo Nizozemac Alfred Schreuder.


– Zezaju me prijatelji da se sad Rijeka digla i bori se za prve pozicije, a ja sam otišao u klub u Emirate koji je pri dnu ljestvice… Opet sam praktički preko noći došao ovdje i bio je iznenadni šok. Ali, poslije tih prvih pet godina se ovdje već osjećaš kao domaći. Goran Tomić je izvukao klub iz krize, slično kao što je Rijeka bila prošle godine u ovo vrijeme. Klub je bio predzadnji i trebalo ga je spašavati da ostane u prvoj ligi, a trener je napravio odličan rezultat jer je stabilizirao klub i dobio neke važne utakmice. Stoga je očekivao možda neku veću podršku od strane kluba, da mu se odmah produži ugovor. On se zahvalio na suradnji jer nije osjećao tu podršku, i da mora čekati zadnji dan da vidi što će biti. Ja ga i podržavam u tome jer je ostao svoj, a potom je došao srpski trener Tufegdžić, koji je otišao zbog rezultata koji nisu pratili očekivanja… – objašnjava Marin Polonijo, koji je u svojem prvom »mandatu« u Emiratima, od 2014. do 2019. godine, bio dio stožera Al Aina, u koji ga je odveo današnji izbornik hrvatske reprezentacije Zlatko Dalić.


Trofeji


Stoga je i za riječkog fizioterapeuta sada svojevrsni šok što je u momčadi koja je trenutno malo iznad zone ispadanja. S Al Ainom je osvojio dva nacionalna prvenstva, President Cup, Superkup, a tu je i finale azijske Lige prvaka, kao i veliko finale Svjetskog klupskog prvenstva u kojem je Al Ain igrao protiv Real Madrida (2018. godina).




– Da, situacija je čudna jer je Al Ain najtrofejniji klub u Emiratima i oni su toliko željni i gladni pobjeda. Ondje je bio i veći pritisak raditi i zato mi je sigurno sada čudno jer taj pritisak ovdje ne osjetim. Iako, u Dubaiju je nešto bolja kvaliteta života, a nadam se da će doći i neki sportski rezultat, da ćemo se pomaknuti prema sredini ljestvice. Za nešto ozbiljnije bi trebale još dvije, tri sezone.


»Ljubav« Hrvata i Bliskog istoka kada je nogomet u pitanju i nije neka novost. Mnogobrojni su Hrvati u raznim funkcijama prošli kroz tamošnje klubove, a s Polonijom je trenutno u Al Nasru kao trener vratara i Ivan Grabovac. U akademiji susjednog Al Wasla je, pak, trener Hrvoje Stilinović.


– Uvjeti su sigurno bolji nego u HNL-u, ako govorimo financijskim, ali mislim i na uvjete rada, terena, medicinske službe… U Emiratima svaki klub ima nekoliko terena za akademiju i za prvu momčad, sve je na vrhunskoj razini. Ja sam osjetio tu želju i energiju u sebi da otiđem ponovo u inozemstvo, kao neko novo dokazivanje… Taj izazov me vukao, a poklopilo se da mi je u klubu šef doktor s kojim sam već odlično surađivao i da je glavni trener bio Tomić s kojim sam najljepše surađivao u Rijeci i stvarno cijenim njegov rad. Mislim da je jedan od naših najperspektivnijih trenera u smislu autoriteta i znanja, stila kojim se odnosi prema suradnicima.


Nostalgija


Polonija ugovor s Al Nasrom veže do kraja aktualne sezone.


– Uvijek me vuče vratiti se doma i biti sa svojim ljudima. Dosta sam vezan za naš kraj i onda me vuče ta nostalgija. Nedostaje mi naravno i sin Mauro i morat ću vidjeti za šest mjeseci, kada mi ugovor istekne, hoću li se vratiti doma ili ostati. Rijeka je uvijek opcija jer je to moj klub i mislim da sam tamo ostavio dobar trag. Možda i bude ta treća sreća pa da doživim osvojeno prvenstvo s Rijekom i da se Kantrida počne raditi.


Do tada će iz Dubaija biti jedan od najvećih navijača Bijelih. S aktualnim trenerom Rijeke Željkom Sopićem je i surađivao u Al Ainu oko dvije godine.


– Svaki dan gledam novosti i sada sam sretan i zadovoljan. Mislim da se dosta toga poklopilo i osjeti se jako dobra atmosfera i da dečki uživaju u nogometu. Sopić? Energičan je tip i ljudi ga zbog toga cijene, zbog te iskrenosti i što radi bez fige u džepu. Sjećam se i iz Al Aina da voli pričati s igračima i mislim da se njima to sviđa, ta pažnja koju dobiju od trenera. Normalno da se nadam tituli, ali ne treba širiti euforiju pa na kraju biti frustriran. Sviđa mi se kako Rijeka igra i to su i ostali navijači osjetili – zaključuje Marin Polonijo.