Mario Rubeša

Bivši direktor Rijeke i Istre 1961 uoči susjedskog derbija: “Bijeli moraju do pobjede na bilo koji način”

Denis Frančišković

Prince Ampem tijekom posljednjeg ogleda na Drosini/Foto PIXSELL

Prince Ampem tijekom posljednjeg ogleda na Drosini/Foto PIXSELL

S psihološke strane utakmica će sigurno biti teža za Rijeku. Ali bez obzira na stanje na ljestvici, Rijeka ima puno kvalitetniju momčad i tako se mora postaviti - kaže Mario Rubeša



RIJEKA Nogometašima Rijeke ove jeseni suđene su utakmice visokog uloga, svaki bod na kontu Bijelih itekako je dragocjen uoči duge zimske stanke i najavljenog svekolikog remonta momčadi. No, u nikad skromnijoj jesenskoj berbi bod protiv Istre 1961 ove subote malo će značiti, praktički ravan je porazu. Rijeka u susjedskom derbiju mora jurišati na četvrtu ovosezonsku pobjedu, kojom bi za jedan bod pretekla Puljane. Sve ostalo opet bi bile nove prazne priče uoči Varaždina koji igra jedan od najboljih nogometa ove sezone.


– Svaki derbi Rijeke i Istre nosi dosta veliki naboj, Rijeka mora do pobjede na bilo koji način, a Istra je svakako pred ovu utakmicu malo rasterećenija, odnosno nema što izgubiti – kaže Mario Rubeša, bivši višegodišnji direktor Rijeke i menadžer Istre 1961. – S psihološke strane utakmica će sigurno biti teža za Rijeku. Ali bez obzira na stanje na ljestvici, Rijeka ima puno kvalitetniju momčad i tako se mora postaviti.


Mario Rubeša/Foto PIXSELL

Mario Rubeša/Foto PIXSELL


Rubeša je pulskom prvoligašu za struku bio zadužen zajedno s Robertom Rubčićem, koji je obnašao funkciju trenera.




– Čak me ova situacija na Rujevici malo podsjeća na onu u Istri prije pet, šest sezona, točnije 2015. godine. Došlo je jako puno igrača iz različitih liga, nisu svi bili spremni, dogodile su se neke promjene trenera… Od početka neke stvari nisu bile jasne, a donosile su se i nepravovremene odluke. Nije lako momčadi se izvući iz svega toga, ali dobro je što su do kraja jeseni tri kola. Tada slijedi skoro tromjesečna stanka i može se sve preokrenuti. Prije svega kadar, ali i odraditi dobre pripreme. No, sada treba pokušati izvući najviše što se može.


Cosmi i Crotone


Rijekin veliki problem ove sezone je baš kadar. Najveći je u HNL-u, a jedno vrijeme na okupu je bilo preko 40 igrača. I unatoč tome Serse Cosmi ima stalne probleme oko popunjavanja momčadi.


– To je sigurno velik problem treneru, ali i ono što je on naveo, dosta je igrača istog ili sličnog profila. Ima i drugih nejasnoća, ne znam jesu li to problemi ili nešto drugo. Primjerice Djouahra je kvalitetan, ali ne igra. Ne znam je li riječ o neuklapanju u sustav ili nečem drugom.


Klubovima najteže u Hrvatskoj

Rubeša ima svoj nogometni konzalting, radi s dosta klubova i nije samo klasični menadžer.


– Radim s dosta klubova iz Italije, ali i Danske, Belgije i Poljske. Kriza? Globalno se čak i ne osjeti s obzirom na to koliko sam mislio da će pogoditi nogomet. Nije se dogodio očekivani drastičan pad. Rekao bih da je najteža situacija kod nas što se tiče rada klubova. Bez obzira na pandemiju i krizu, klubovi ulaze u sezonu s 35 posto garantiranog budžeta, dok se ostalo popunjava kroz prodaju igrača. U ligama koje nisu toliko atraktivne, poput danske ili mađarske, ti budžeti su fiksni oko 80 posto – tvrdi Rubeša.

Serse Cosmi nije nepoznanica Rubeši inovolivarnom u svijet igrača, trenera i menadžera. Naprotiv.


– Njegov posljednji klub bio je Crotone, a ja sam baš blisko surađivao s njima te sezone. Dovodio sam im neke igrače, primjerice Hrvoja Milića. Dosta sam ih pratio i mogu reći da je Cosmi iskusan trener s karizmom. Klubovima donosi puno na planu motivacije i energije. Sigurno zna psihološki dignuti momčad, a sad… Pitanje je okruženja i jezika, kako će sve to prenijeti igračima i uklopiti se u nešto van Italije. Generalno, moje mišljenje je da je dobar trener.


Garcia i Kovačević


Gonzalo Garcia od Puljana stvara sve bolju nogometnu družinu. Urugvajac sa španjolskom putovnicom nekad je bio igrač Campostele, ali i druge momčadi Real Madrida te Heerenveena i Groningena.


– Svjedočio sam zadnjoj utakmici Istre sa Šibenikom, koja je na Drosini završila bez pogodaka. Španjolski trener dosta radi na igri i vidi se njegov rukopis. U posljednjim utakmicama igrači su mu bili malo suzdržani, kao da su se bojali otvoriti i napasti, ali momčad je to koja ima glavu i rep. S dolaskom Ante Ercega dobili su još napadačku kvalitetu više. Igraju dosta neopterećeno i dobro, solidan su miks mladosti i iskustva. Moglo bi biti neizvjesno, ali očekujem pobjedu Rijeke.


Jesen će, neovisno o raspletu, pokazati neobjašnjiv pad Rijeke i Gorice te bitan uspon Varaždina i Slaven Belupa. Liga dobiva na dodatnoj zanimljivosti i neizvjesnosti.


– Čini mi se da se Gorica malo ispuhala na račun prošle sezone i sigurno se nisu nadali da će se naći u ovoj situaciji. Malo je tko očekivao ovakav uspon Slaven Belupa i Varaždina s obzirom na to da su tradicionalno u borbi za ostanak. Po meni Varaždin sada igra i najbolje s obzirom na kvalitetu kadra. Tu se isto vidi ruka trenera Marija Kovačevića, koji dosta ulaže u sebe, a odlazi i u Italiju i prati treninge Ivana Jurića. Rezultati Varaždinaca nisu slučajni – zaključuje Rubeša.