Komentar

Bivši član Vatrenih nakon prolaska skupine: “Gvardiol je s 20 godina u top 3 najboljih obrambenih igrača svih vremena”

Portal Novi list

Joško Gvardiol/Foto REUTERS

Joško Gvardiol/Foto REUTERS

Osmina finala je već sada sjajan uspjeh, sve ostalo bilo bi super - napisao je Tokić



RIJEKA Mario Tokić, bivši član Vatrenih, specijalno za naš list prokomentirao je remi s Belgijom i prolazak u drugu fazu SP-a:


Hrvatska je ostvarila fenomenalan rezultat. U utakmici u kojoj je Belgiji igrala isključivo pobjeda, mi smo se nametnuli. Vatreni su 85 minuta diktirali igru, igrali po planu koji je Zlatko Dalić pripremio. Nije tu bilo slučajnosti. Tako dobro ući u utakmicu može samo velika momčad. Možemo samo čestitati igračima.


U svima se vidjela jedna doza kočnice, znali smo da ne smijemo primiti pogodak. No, psihološki tešku situaciju okrenuli smo na našu stranu, izvukli smo snagu, prebacili težište igre pred suparnički šesnaesterac. Osamdeset minuta odigrali smo zrelo, kontrolirali sve napadače koji su počeli utakmicu i one koji su kasnije ušli. Nismo se u završnici povukli od straha, već su se igrači istrošili. Vidjelo se u nekim akcijama Modrića, Perišića, Brozovića i Kovačića da su bili na limitu.




Normalno je da se uvuče na kraju doza nervoze, u tih pet minuta dominacije Belgije sve se moglo okrenuti na lošiju stranu. No, obrana je opet odigrala na vrhunskoj razini, naročito Gvardiol, igrač utakmice, što je sve spasio…


Luka Modrić je nedvojbeno najveći igrač kojeg je Hrvatska ikad imala. Gvardiol je danas, s 20 godina, u top 3 najboljih obrambenih igrača svih vremena. Odigrao je za sve pohvale, sve tri utakmice. Nadam se da će ostati ovako skroman i zahvalan.


Osmina finala nam donosi Japan, što se poslije izvlačenja skupina najmanje moglo očekivati. Španjolce smo u svakom slučaju željeli izbjeći, iako u jednoj utakmici možemo igrati sa svima. Pokazali smo to u Rusiji prije četiri godine, kao i u Ligi nacija, gdje smo skinuli neke komplekse. Momčad koja ima Modrića i Gvardiola, pa Lovrena, koja ima miks iskusnih, poletnih i nadahnutih mladih igrača, može se suprotstaviti svima. Osmina finala je već sada sjajan uspjeh, sve ostalo bilo bi super. Sreću treba isprovocirati, kako bi rekao Ćiro. Prilika je tu, iako treba biti oprezan, Japan je dobio Njemačku i Španjolsku.


Uz ovu našu reprezentaciju je puno pozitive i to jedinstvo treba zadržati, kao i skromnost. Nismo potonuli nakon utakmice s Marokom, ali nismo ni skočili nakon pobjede nad Kanadom. Na toj stabilnosti moramo zahvaliti izborniku Daliću i kapetanu Modriću, oni drže momčad na pravom kursu.”