Komentar

Bivši član hrvatske reprezentacije: “Bravo za Vatrene! Ovo je sjajan uspjeh, ali jedna stvar me malo brine uoči četvrtfinala…”

Portal Novi list

Foto REUTERS

Foto REUTERS

Jedina stvar koja me malo brine je jako veliko fizičko trošenje igrača i hoće li se svi uspjeti oporaviti, napisao je Mario Tokić za naš list



RIJEKA Evo kako je Mario Tokić, bivši hrvatski reprezentativac, vidio prolazak Hrvatske u četvrtfinale Mundijala:


“Veličanstveni prolazak, bravo za Vatrene i trenutak da si damo malo oduška u njihovu čast. Plasman među osam najboljih sjajan je uspjeh i nastavak svega onog lijepog što nam reprezentacija priređuje svih ovih godina na velikim natjecanjima. Hrvatska je već 2016. na EP-u u Francuskoj razbila sve komplekse i pokazala da ova generacija može igrati sa svima. Bez obzira na to što smo mali i relativno siromašni. U Rusiji je otišla korak dalje, a sadašnji ulazak u četvrtfinale je opet fenomenalan rezultat. Ispunili smo sve ciljeve, a imamo kvalitetu za puno više.


Vidjelo se od početka da smo htjeli pokazati Japancima tko je drugi u svijetu i trenutno bolja momčad. Pokušali smo s visokim presingom, no nismo bili sto posto u njemu, njega moraju baš svi igrati. U tom segmentu je Petković malo zakazao tako da su Japanci uz manje ili više problema ipak iznosili loptu. Na to se nadovezalo nekoliko laganih i bezvezno izgubljenih lopti i Japan je odjednom došao do nekakvog zraka. I čak počeo prijetiti. Pokazao je da nisu momčad koja je zalutala u osminu finala.




Od prvog trenutka mi se opet sviđala igra naše obrane s Gvardiolom i Lovrenom. Djelovali su stabilno i dosta visoko izlazili. Davali su priliku veznim igračima da izađu još nekoliko metara dalje. U trenutku kad je utakmica ulazila u laganiju fazu kada smo imali posjed, primili smo gol u zoni Cesarini.


Pokazalo se da je reprezentacija u prijašnjim godinama imala problema s tim prekidima, ali zadnje dvije godine igra je bolja u fazi prekida. Međutim, Japanci su nas u jednom dijelu s tim kratkim dodavanjima izbacili iz ravnoteže i prijetili te zabili u najgore moguće vrijeme. No, nakon toga vidjelo se da je Hrvatska prava momčad. Da je stabilna i da ima glavu i rep. Postojao je nekakav plan da se primaknemo golu i budemo opasniji, što je bilo jako dobro.


S druge strane japanski izbornik je jako dobro skautirao našu vrstu i stvorili su nevjerojatan pritisak na Modrića i Kovačića. To je malo davalo nekakvu nesigurnost, ali po tko zna koji puta ukazao se Perišić. Samo on može zabiti onakav gol. Igrač je koji uvijek daje sto posto. Igra i fazu obrane i fazu napada i lopta ga je nagradila. Nakon izjednačenja apsolutno smo preuzeli kontrolu utakmice. Japanci nisu stvorili akciju, koja bi zamirisala na gol. Rasli smo iz minute u minutu, ali opet je do izražaja došao nekakav umor koji smo imali i protiv Belgije. Vidjelo se da obje momčadi čekaju pauzu, a u produžecima nitko nije želio previše riskirati.


Malo bi se izbornika usudilo izvaditi sve senatore. I tu se vidjela veličina i Luke i Matea i Ivana… Ušli su mlađi, koji su dali impuls više i pokazali da Hrvatska ima i dugu klupu. Tu je Dalić definitivno pogodio. To će mu saznanje sigurno jako koristiti u četvrtfinalu jer je trošenje u ovim utakmicama enormno.


I onda je stigla lutrija jedanaesteraca. Teoretski, svatko može pucati, no posebno važno je imati vratara. Livaković, kojeg znam iz Dinamovih dana, s dječjim licem, ima tu mirnoću i bio je kod izvođenja nevjerojatno koncentiran. S tri obranjena jedanaesterca ispisao je jedan dio povijesti našeg nogometa. Svaka mu čast, on je junak dana, koji nas je odveo u četvrtfinale.


Jedina stvar koja me malo brine je jako veliko fizičko trošenje igrača i hoće li se svi uspjeti oporaviti. Uvjeren sam da će stožer i medicinska služba sve napraviti da igrači budu na maksimumu. Izbornik će ipak morati malo osvježiti momčad, jer odigrali smo puno utakmica u skoro istom sastavu, trebalo bi uvesti barem dva svježa igrača da budemo konkurentni Brazilu u četvrtfinalu”, napisao je Tokić za naš list