Gost komentator

Bivši član “kockastih” nakon pobjede nad Ciprom: “Zlatku Daliću za nešto više nedostaje prva špica”

Portal Novi list

Luka Modrić/Foto REUTERS

Luka Modrić/Foto REUTERS

Bruno Petković po mojem sudu nije taj da bi donio top rezultat



RIJEKA Jurica Vranješ, bivši član “kockastih”, ovako je vidio minimalnu pobjedu Hrvatske nad Ciprom:


“Teška utakmica, Ciprani su igrali bunker, a mi smo igrali onoliko dobro koliko možeš igrati protiv momčadi koja se u najvećem dijelu utakmice samo branila. Izbornik je napravio dobre izmjene, osjetio je da bi Pašalić mogao dobro ulaziti u šesnaesterac i sakupiti otpatke, odnosno dati pogodak iz drugog plana, što se na kraju i dogodilo. Dalić je pogodio, vjerojatno je razmišljao da bi bunker mogao probiti jedan takav pogodak. Svaka mu čast na tome! Pašalić je mogao zabiti još koji pogodak. Vlašić ili Kovačić sigurno ne bi mogli doći u takvu poziciju kao Pašalić. Budimir je prema očekivanjima počeo utakmicu u vršku napada. Ciprani su igrali vrlo zgusnuto i pretpostavljam da se razmišljalo o tome da će u njihov šesnaesterac stići puno ubačaja.


Pogodak je stigao u pravo vrijeme, prije odlaska na odmor. Nakon toga je bilo puno lakše. Prirodno je bilo očekivati još koji pogodak nakon minimalnog vodstva, međutim Ciprani se nisu posebno otvarali. Tek u završnici utakmice preuzeli su malo više rizika u igri. Imali su dvije, tri situacije. Da su bili malo precizniji u dodavanju, moglo je biti svega. Posebno u onoj situaciji kada smo ostali »tri na dva«. Međutim, nisu uspjeli, što je po meni ipak pitanje pojedinačne igračke kvalitete. Da su zabili za 1:1, a do kraja je tada bilo 15-20 minuta, imali bismo problema. U konačnici, najbitnije da smo ostvarili pobjedu i da smo upisali tri boda.


Jurica Vranješ i društvu Daria Kneževića/Foto Arhiva NL

Jurica Vranješ i društvu Daria Kneževića/Foto Arhiva NL




Protiv Malte nas očekuje slična utakmica, oni će se kao i Ciprani zatvoriti. Međutim, Malta ipak nema kvalitetu Cipra. U toj utakmici je bitno što ranije dati gol, otvoriti rano suparnika i upisati nove bodove. Rusi su dobili Slovence i ne bi bilo dobro da nam novim kiksom pobjegnu na ljestvici. Ne smijemo to dopustiti. Danas svi igraju nogomet i nikoga nije lako dobiti. Cipar sigurno nije onaj Cipar od prije sedam, osam godina kada su im svi zabijali po pet, šest komada. Ono što je više nego uočljivo nakon ovih dviju utakmica je da imamo problem napadača.


Ako želimo na idućem EURO-u ponoviti uspjeh iz Rusije, trebamo napadača. To nije Budimir, koji je tehnički limitiran i pretežak, to nije ni Kramarić, koji je povučena devetka. Sigurno najbolja u Bundesligi na tome mjestu. Onog izrazitog napadača, poput Mandžukića ili Olića, jednostavno nemamo. To će nam jako nedostajati za pravi rezultat. Imamo top vratara, imamo iza stopere i bekove. Juranović je dosta dobro odigrao, Vrsaljko će ući u ritam. Imamo Ćaletu-Cara kada Vida nije unutra, a tu može uskočiti i Uremović. Veza je OK, ali napadača – nemamo! I to će biti presudno za vrhunski rezultat. Petković po mojem sudu nije taj da bi donio top rezultat. Pojavljuje se kao mantinela, izvlači se previše u sredini, ali ne može pobjeći poput Olića ili Mandžukića. To je presudno u modernom nogometu. Ako netko ne eksplodira, imat ćemo problema na EURO-u.”