Odluka FIFA-e

Bivšem financijskom direktoru i zamjeniku glavnog tajnika FIFA-e deset godina zabrane rada u nogometu

Hina

Markus Kattner/Foto REUTERS

Markus Kattner/Foto REUTERS

Markus Kattner je proglašen krivim za sukob interesa i zlouporabu položaja u istrazi otvorenoj u rujnu 2016., u koju su bili uključeni bivši predsjednik FIFA-e Sepp Blatter i bivši glavni tajnik Jerome Valcke



ZUERICH Bivšem financijskom direktoru i zamjeniku glavnog tajnika FIFA-e Markusu Kattneru izrečena je u utorak desetogodišnja zabrana rada u nogometu i novčana kazna od milijun švicarskih franaka, a odluku je donijelo nezavisno Etičko povjerenstvo Međunarodne nogometne federacije (FIFA).


“Istraga u slučaju g. Kattnera je obuhvatila razne optužbe za bonuse vezane uz natjecanja pod okriljem FIFA-e, koji su bili isplaćeni FIFA-inim čelnicima (uključujući Kattnera), razne amandmane i dodatke radnim ugovorima, naknadu troškova u privatnim sudskim sporovima te dužnosti g. Kattnera kao službene osobe”, stoji u FIFA-inom službenom priopćenju.


Kattner je proglašen krivim za sukob interesa i zlouporabu položaja u istrazi otvorenoj u rujnu 2016., u koju su bili uključeni bivši predsjednik FIFA-e Sepp Blatter i bivši glavni tajnik Jerome Valcke. Nijemcu se na teret stavljalo i primanje velikih novčanih bonusa, o čemu je saznanje imala nekolicina članova FIFA-e koji su to i dopustili.




Prema optužnici, Kattner, Blatter i Valcke su u razdoblju od 2011. do 2015. na ime tajnih bonusa primili oko 80 milijuna američkih dolara.


Sepp Blatter i Jerome Valcke su već prije suspendirani sa svih dužnosti u FIFA-i.


Danas 49-godišnji Markus Kattner u FIFA-u je stigao 2003. godine, a otpušten je u svibnju 2016. nakon što je u internoj istrazi otkriveno da se u obavljanju dužnosti pomoćnika glavnog tajnika ponašao financijski neodgovorno.