Bajkovita priča

Bio je najbolji strijelac Kvarnerske rivijere, a sada za 30 milijuna eura ide u Primeru

Ivan Volarić

Umar Sadiq

Umar Sadiq

Umar Sadiq bio je dio nogometne Volpijeve akademije iz Abuje koja je bila usko vezana uz Speziju i Rijeku



RIJEKA Sjećate se Volpijeve nogometne akademije iz Abuje usko povezane uz Speziju i HNK Rijeku? U njoj se između ostalih svojedobno našao Umar Sadiq (25), stasiti nigerijski napadač, koji je 2013. godine bio prvi strijelac Kvarnerske rivijere. Te godine momčad akademije Abuje, predvođene riječkim stručnjakom, pokojnim Božom Matijevićem, osvojila je Rijekin turnir pobijedivši u finalu na Kantridi Osijek (s Mišićem, Miočem, Arsenićem…) – 1:0.


Sadiq za razliku od kapetana te momčadi Aliyju Okechukwua (danas će vjerojatno predvoditi Primorac iz Biograda na moru  u kup utakmici protiv Nehaja u Senju), nikada nije završio u Rijeci. Odmah su ga priključili ondašnjem drugoligašu Speziji, poslali na posudbu u Lavagnese pa je za 2,5 milijuna eura završio u Romi. Uslijedili su odlasci u Torino, Bologonu, NAC Bredu, Rangers i Perugiju. Partizan ga je prije dvije godine otkupio od Rome za dva milijuna eura, pa ubrzo (pre)prodao u španjolskog drugoligaša Almeriju za devet milijuna eura.


Sadiq je pretposljednjeg dana ljetnog prijelaznog roka potpisao za Real Sociedad. Postigao je 18 pogodaka u 36 prvenstvenih nastupa prošle sezone i za 25 milijuna eura (plus bonusi) odštete prešao u Primeru. Partizan je imao pravo na određeni postotak (10 posto) pa je ovaj nigerijski reprezentativac donio dodatnih 2,5 milijuna eura klubu iz Humske.




Inače, Real Sociedad je prodao Nigerijca Isaka u Newcastle za 70 milijuna eura…