Stiže Atalanta

Bez obzira na snagu protivnika, »modri« žele biti više od prolaznika u Ligi prvaka

Ivana Vaupotić

Modri sedmi put igraju skupnu fazu Lige prvaka/Foto PIXSELL

Modri sedmi put igraju skupnu fazu Lige prvaka/Foto PIXSELL

 Stalno pokazujemo kvalitetnu igru i odličan pristup. U Ligi prvaka nas očekuju tri vrhunske momčadi, ali svi vjerujemo da se možemo nositi s njima. Idemo utakmicu po utakmicu, a navijačima možemo obećati da ćemo se bacati na glavu za pobjedu - poručuje Arijan Ademi.



ZAGREB  Sutrašnji dvoboj s Atalantom u Zagrebu označit će početak Dinamovog sedmog nastupa u elitnom klupskom natjecanju. »Modri« su prošle sezone uspjeli izboriti proljeće u Europi nakon dugih 49 godina čekanja, a ovog ljeta su sačuvali skoro kompletan igrački kadar, što znači da imaju ozbiljne ambicije u novom izdanju Lige prvaka.


Naravno, u skladu s realnim mogućnostima. Preciznije, svi u Maksimirskoj 128 vjeruju da u konkurenciji već spomenute Atalante, Manchester Cityja i Šahtara mogu izbjeći posljednje mjesto u Skupini C, što bi im u konačnici donijelo novo proljeće u Europi.


– Stalno pokazujemo kvalitetnu igru i odličan pristup. U Ligi prvaka nas očekuju tri vrhunske momčadi, ali svi vjerujemo da se možemo nositi s njima. Idemo utakmicu po utakmicu, a navijačima možemo obećati da ćemo se bacati na glavu za pobjedu – poručuje Arijan Ademi.


Uspjesi Croatije




Kapetan Dinama imao je samo sedam godina kada je klub iz Maksimirske 128, pod imenom Croatia, prvi put u svojoj povijesti izborio nastup u Ligi prvaka. Te sezone 1998./99. »modri« su ostvarili senzacionalan rezultat, osvojivši drugo mjesto u Skupini A. Ispred njih bio je Olympiacos, a u leđa su im gledali Ajax i Porto.


Tada se Mihael Mikić upisao u klupsku povijest, kao strijelac prvog modrog gola u Ligi prvaka. Povrh toga, u zadnjem kolu je u Zagreb došao Olympiacos, a eventualna pobjeda od barem dva gola razlike mogla je lansirati klub iz Maksimirske 128 na vrh skupine A, odnosno u iduću fazu natjecanja.


Međutim, na terenu okovanom ledom, kojeg je dodatno hladilo nimalo ugodnih minus dvanaest stupnjeva, nije se moglo osvojiti više od boda (1:1). Naime, tada je sustav natjecanja u Ligi prvaka bio drugačiji nego danas, što znači da su dalje išli samo prvoplasirani klubovi i dva najbolja drugoplasirana iz šest skupina.


Godinu dana kasnije u Maksimiru je opet gostovala europska nogometna elita. Drugi nastup donio je dno skupine D, iza Manchester Uniteda, tada aktualnog prvaka Starog kontinenta, Olympiquea iz Marseillea i Sturma iz Graza. Moglo bi se reći da je tu utabana staza neuspjeha za iduća četiri nastupa u skupinama.


Serija poraza


U sezoni 2011./12. klub iz Maksimirske 128 izborio je prvi nastup u Ligi prvaka pod imenom Dinamo, uknjiživši svih šest poraza u konkurenciji Reala, Lyona i Ajaxa, pod okriljem skupine D. Godinu dana kasnije modri ansambl se opet probio do elite, skrasivši se u skupini A, sa Paris Saint-Germainom, Portom i Dinamom iz Kijeva. Prvih pet kola donijelo je isto toliko poraza, a na kraju je u Zagrebu osvojen bod u srazu s Ukrajincima (1:1).


Prilika za novi pokušaj stigla je za dvije godine. Prvo kolo donijelo je senzacionalnu pobjedu nad Arsenalom u Zagrebu (2:1), a zatim je opet stiglo pet poraza u nizu. Pored »topnika«, konkurenciju u skupini F tada su činili Bayern i Olympiacos. Nakon godinu dana klub iz Maksimirske 128 izgubio je svih šest utakmica od Juventusa, Seville i Lyona u skupini H.


Svi ti rezultati gurnuli su Dinamo u društvo klubova s najgorim učinkom u povijesti Lige prvaka. Danas, pak, u Maksimirskoj 128 vlada čvrsto uvjerenje da je to prošlo svršeno vrijeme. Nakon sjajne sezone koja je donijela osminu finala Europske lige, »modri« se nadaju da u Ligi prvaka mogu biti nešto više od prolaznika.