Nema novaca...

Bankrotirao kineski prvoligaš za kojega su nastupali Cannavaro, Pato i Witsel

Hina

Pato/Foto REUTERS

Pato/Foto REUTERSPEKING Kineski nogometni klub Tianjin Tianhai, kojeg je nekada vodio Fabio Cannavaro, a u njemu igrao Brazilac Alexandre Pato, zbog velikih financijskih problema proglasio je bankrot i odustao od Super lige.


“S obzirom na neodrživu financijsku situaciju, klub više nije u mogućnosti održavati normalno poslovanje”, poručili su iz kluba.


“Nakon razdoblja promišljenog razmišljanja, klub nema drugog izbora osim da službeno objavi kako se Tianjin Tianhai raspušta.”
Klub je osnovan 2006. godine pod imenom Hohhot Binhai. Najveći uspjeh ostvario je 2017. osvojivši treće mjesto u prvenstvu i prvi se put kvalificirao za azijsku Ligu prvaka. Momčad je vodio talijanski stručnjak Fabio Cannavaro, a glavne zvijezde bili su Brazilac Alexandre Pato i Belgijanac Axel Witsel.


Slom kluba započeo je 2019. godine kada je vlasnik Shu Yuhui završio u zatvoru zbog financijskih malverzacija. Shu je u siječnju ove godine osuđen na devet godina zatvora i kažnjen je sa 7 milijuna dolara.


Među trenerima koji su u prošlosti vodili Tianjin su i hrvatski stručnjaci Dražen Besek i Goran Tomić. Besek je za kormilom bio od 2014. do 2015. a upravo ga je Tomić naslijedio, ali niti on se nije dugo zadržao. Premda je spasio momčad od ispadanja uprava je umjesto njega imenovala Brazilca Vanderlei Luxemburga.


Tianjin će u novoj sezoni zamijeniti FC Shenzhen, koji je prošle sezone ispao, ali je vraćen u viši rang.


Nova sezona trebala je započeti 22. veljače, ali je odgođena zbog pandemije koronavirusa.


Kineski nogometni savez razmatra nekoliko planova za početak sezone, čekajući odobrenje kineskog ministarstva sporta za nastavak profesionalnog sporta.