Balaban za belgijske medije: Gent je apsolutni favorit, ali Rijeku krasi jedna odlika koju nitko ne smije podcijeniti

P. N.

foto: REUTERS

foto: REUTERS

- Igora Bišćana osobno poznajem, s njim sam igrao u reprezentaciji. Bio je jako dobar igrač, a s Liverpoolom je osvojio i Ligu prvaka. Bišćan je sad mlad i ambiciozan trener. U svojoj ekipi nema velikih imena, ali tim Rijeke je vrlo kompaktan, rekao je Balaban, spominjući poimence Ivana Tomečaka, koji je igrao za Mechelen i Brugge.



Gent je apsolutni favorit, ali mora biti jako oprezan protiv kompaktnog tima Rijeke, prognozirao je bivši riječki napadač Boško Balaban za belgijske medije. Belgijski novinari Balabana su kontaktirali kako bi im približio ekipu Rijeke i prognozirao utakmicu, budući da je igrao za Rijeku, a u kasnijem razvoju karijere proveo i četiri sezone u belgijskom Club Bruggeu. Svlačionicu je Balaban dijelio i s trenerom Rijeke Igorom Bišćanom, što je belgijskim novinarima, dakako, bio dodatni motiv da zatraže njegovo “stručno mišljenje”.


– Igora Bišćana osobno poznajem, s njim sam igrao u reprezentaciji. Bio je jako dobar igrač, a s Liverpoolom je osvojio i Ligu prvaka. Bišćan je sad mlad i ambiciozan trener. U svojoj ekipi nema velikih imena, ali tim Rijeke je vrlo kompaktan, rekao je Balaban, spominjući poimence Ivana Tomečaka, koji je igrao za Mechelen i Brugge.


Riječku momčad Balaban je opisao kao tim koji igra s puno posjeda lopte, ali nogomet Riječana, rekao je, ne može se opisati kao napadači. – Rijeka baš i nema puno svojih mladih igrača, ali ona se oslonila na mlade hrvatske igrače koji su bili u inozemstvu, ali tamo se nisu se uspjeli probiti. Robert Murić, primjerice, star je tek 23 godine, a već je bio igrač Ajaxa, Pescare i Brage. On je igrač koji pravi razliku i na njega Gent definitivno mora paziti. U napadu je Antonio-Mirko Čolak, prava devetka, snažan i okretan u šesnaestercu, zabija s lakoćom. Stadion Rijeke nije baš velik, ali atmosfera tamo je sjajna, rekao je Balaban belgijskim novinarima. .

Kao najslabije točke riječkog tima Balaban je ocijenio obranu, odnosno neveliku brzinu riječkih stopera, što je ocijenio prilikom za Gent. Riječki bekovi, dodao je, vrlo su ofenzivni i često igraju više kao krila, što ostavlja prostora protivniku.




RBegijski portal voetbalnieuws.be, pak, utakmnicu Genta i Rijeke najavio je dajući pregled dosadašnjih utakmica belgijskih klubova s Rijekom.


– Gent je favorit, ali belgijskim timovima nije uvijek išlo lako protiv hrvatskog kluba. Protiv Rijeke su, naime, igrali Beveren, Beerschot i Standard.


Europacup II 1978/1979


Rijeka-Beveren 0-0


Beveren-Rijeka 2-0


Europacup II 1979/1980


Beerschot-Rijeka 0-0


Rijeka-Beerschot 2-1


UEFA Cup 1986/1987


Rijeka-Standard 0-1


Standard-Rijeka 1-1


foto: screenshot


foto: screenshot



Europa League 2014/2015


Rijeka-Standard 2-0


Standard-Rijeka 2-0