I druge ekipe prvoligaša mogu se natjecati

B momčadi neće moći dalje od Druge HNL

Ivana Vaupotić

Odluka će se primjenjivati od sezone 2014/15., a dogodi li se da prvoligaš s takvim aranžmanom ispadne u niži rang, ista sudbina čeka i njegovu B momčad, bez obzira na plasman



ZAGREB Izvršni odbor Hrvatskog nogometnog saveza u petak je donio odluku da od sezone 2014./15. B momčadi hrvatskih prvoligaša smiju sudjelovati u redovnim natjecanjima. Naravno, u slučaju da određeni klub ima takvu ambiciju.


 Prema riječima izvršnog predsjednika HNS-a Damira Vrbanovića, B momčadi neće moći napredovati dalje od Druge HNL. Dogodi li se, pak, da prvoligaš s takvim aranžmanom ispadne u niži stupanj natjecanja, ista sudbina snaći će i njegovu B momčad, bez obzira na plasman. 

Izvršni odbor također je potvrdio promjene u sustavu natjecanja. Tako će od iduće sezone prvi stupanj natjecanja i dalje imati deset klubova, u Drugoj HNL bit će ih dvanaest, a oformit će se tri treće lige s najviše osamnaest članova.


 Na dnevnom redu su se našle i reprezentacije. Članovi Izvršnog odbora saslušali su izvještaj izbornika A vrste Igora Štimca o nedavnoj utakmici sa Škotskom, a prokomentiran je i nastup U-20 reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Turskoj. 

  Štimčev rezime


– Igor Štimac dao je kratki rezime kvalifikacija i svoje viđenje događaja. Normalno je da se obratio HNS-u koji ga je, uostalom, i imenovao za izbornika. Svi vjerujemo da još uvijek postoji šansa da se na Svjetsko prvenstvo kvalificiramo kao prvi. Što se tiče U-20 reprezentacije, smatramo da smo osamdeset minuta bili bolji od Čilea, ali propustili smo svoje prilike. U budućnosti na takva natjecanja idu najbolji, jer želimo obnoviti kult reprezentacije. Klubovi će biti sankcionirani ako se utvrdi da je došlo do opstrukcija s igračima – istaknuo je Vrbanović, dodavši da će A reprezentacija kvalifikacijsku utakmicu s Belgijom igrati u Zagrebu.


   Kraćenje lista




Naime, u pitanju su sigurnosni razlozi zbog kojih je i ogled sa Škotskom prebačen s Poljuda na stadion Maksimir. 


– Sada je ključan trenutak da javimo FIFA-i i Belgijskom nogometnom savezu o tome. Budući da se radi o utakmici visokog rizika, odlučeno je da se igra u Zagrebu – objasnio je Vrbanović. 


Izvršni odbor prihvatio je i sudačke liste za novu sezonu. Prema Vrbanovićevim riječima, dogovoreno je da će u budućnosti doći do njihovog skraćivanja, kako bi se dodatno podigla razina kvalitete suđenja.