Kreće ludilo

ANKETA Hrvatskoj u pravilu ide bolje na svjetskim nego na europskim prvenstvima. Što očekujete ovaj put?

Portal Novilist.hr

Hrvatska nogometna reprezentacija smještena je u skupinu D, a prvu će utakmicu odigrati u nedjelju 13. lipnja (15 sati) gostujući na Wembleyju protiv Engleske



RIJEKA Italija i Turska večeras će u 21 sat na Olimpijskom stadionu u Rimu otvoriti Europsko prvenstvo u nogometu, koje će u različitih jedanaest zemalja trajati sve do 11. srpnja.


Hrvatska nogometna reprezentacija smještena je u skupinu D, a prvu će utakmicu odigrati u nedjelju 13. lipnja (15 sati) gostujući na Wembleyju protiv Engleske. U prilog Vatrenima ide što niti na jednom od pet europskih prvenstava na kojima su sudjelovali nisu poraženi u prvoj utakmici, dosad su upisali četiri pobjede i jedan remi. S druge strane, Englezi nikada nisu uspjeli pobijediti u prvome susretu EURO-a.


Drugi je susret grupne faze Vatrenih na rasporedu 18. lipnja u 18 sati kada igraju protiv Češke u Glasgowu, dok će četiri dana kasnije na istome mjestu od 21 sat odmjeriti snage s domaćinom Škotskom.




Kada su prošla natjecanja u pitanju, Hrvatskoj bolje ide na svjetskim prvenstvima, nego europskim. Bronca 1998. godine i srebro 2018. godine najveći su uspjeh Vatrenih na svjetskim smotrama, dok na europskim prvenstvima nisu prošli dalje od četvrtfinala. Do toga su stadija natjecanja došli 1996. i 2008. godine, dok su do osmine finala došli u Francuskoj 2016. godine.


Na tom posljednjem Europskom prvenstvu Vatreni su dramatično ispali u 118. minuti protiv Portugala. S druge strane, skupinu nisu uspjeli proći 2004. i 2012. godine.