Kapetan silno motiviran

Anas Sharbini: Idemo u Maksimir dokazati da 10 bodova razlike nije realno!

Ivan Volarić

Veselim se toj utakmici. Prava utakmica na pravom stadionu između dvije prave ekipe! Igramo sve bolje i bolje i možemo gajiti određene nade. Želimo rasterećeno dokazati tko je bolji – kaže Anas Sharbini



RIJEKA » Riječkim nogometnim krugovima kruži pošalica da je Anas Sharbini postao prvi igrač koji je škaricama zabio pogodak iz najstrože kazne. Aludira se naravno na njegovu nezgodu tijekom izvođenja udarca s bijele točke u ogledu s Osječanima.


   – Čuo sam to ha, ha… Proklizala mi je nogama. Igrao sam u kopačkama s plastičnim kramponima, a bilo je malo sklisko. Sve je srećom dobro završilo, zabio sam gol i nisam se ozljedio, a to je najbitnije – govori dobro raspoloženi kapetan »bijelih«, koji se kao i momčad osjetno digao u drugom dijelu proljeća. Anas i »Rijeka« ruku pod ruku izgledaju sve bolje i bolje.



Sva sreća da se derbi u Maksimiru igra u petak, a ne primjerice u nedjelju jer u tom slučaju Anas bi propustio veliki derbi kola u Prvoj županijskoj ligi. »Rječina«, koju s pozicije predsjednika vodi brat Ahmad, a na klupi je Siniša Linića, gostuje kod »Muna« gdje Sandro Klić ima ulogu igrača-trenera.   – Kako bi to propustio! Idem gore i naravno da ću navijati za »Rječinu«. Sandro je moj veliki prijatelj, ali ipak je »Rječina« moj klub. Ići ću u nedjelju u miru gledati derbi i uživati u nogometu.   A onda na kratki odmor jer ubrzo se mora javiti izborniku Niki Kovaču. Vjerojatno ne pamti kraće »ljetne praznike«.   – Slobodni smo poslije utakmice s »Dinamom« u petak do srijede kada je okupljanje reprezentacije. Četiri dana odmora… Ma nema veze, bit će vremena za odmor istekom karijere.




   – Sve se to moglo pretpostaviti. Uostalom, govorili smo na početku proljeća da ćemo se kroz utakmice dizati u formi i izvedbama, a tako je i bilo. Nakon ispadanja od »Dinama« u polufinalu Kupa smo zaredali s dobrim partijama. Stvarno sam zadovoljan kako igramo…


   Mnogi s pravom žale što završava prvenstvo, jer Kantrida je postala mjesto na kojem se doista može uživati u nogometu.


   – Stvarno šteta! Izgledamo jako dobro u posljednje vrijeme, puno bolje nego na početku drugog dijela sezone.


   Kek mu je pronašao novu ulogu povučene špice. Nešto slično igrao je svojevremeno u »Hajduku«.


Fali koji gol…


– Istina, u Splitu sam igrao na toj poziciji. Blizu sam golu, imam puno dodira s loptom. Odgovara mi u svakom slučaju. A i više se umorim nego na krilu. Baš sam nedavno pričao o tome s trenerom ha, ha…



Anas Sharbini postigao je protiv »Osijeka« svoj 43. službeni pogodak u dresu »Rijeke« i prestigao Leona Benka (42). Ne čine se tako daleko ni trećeplasirani Admir Hasančić (51), a ni drugoplasirani Andrej Kramarić (55). Tko zna, možda ni brat Ahmad (70), još uvijek najbolji strijelac »Rijeke« od osamostaljenja, nije neuhvatljiv.   – Nadam se da ću se barem približiti bratu… Uostalom, mislim ja još dugo igrati u Rijeci. Samo da me zdravlje posluži! – kaže Anas.


   Anasove ovosezonske brojke su vrlo dobre. Odigrao je 42 službene utakmice, proveo na terenu više od tri tisuće minuta. Vjerojatno bi i nešto više da ga Kek nije poštedio nekih gostovanja na kojima je tražio potvrdu neke od svojih ideja. U svakom slučaju ovaj podatak je potvrda kontinuiteta i da je iza njega jedna od najboljih sezona u karijeru. Mnogi će se složiti s tvrdnjom da igra možda nazreliji nogomet u životu…


   – Zadovoljan sam, jer sam odigrao većinu utakmica ove sezone, pritom i počeo najveći dio tih susreta. Zaobišle su me i ozljede, što je vrlo bitno. Nadam se da ću tako nastaviti.


   Što se učinka tiče Anas je imao i boljih sezona posebno kada se govori o pogocima… Poentirao je pet puta, ali dao čak 13 lopti za gol što je impresivan podatak.


   – Asistencija ima dosta, ali bilo bi idealno kada bi bio koji pogodak više. Fale malo golovi. Probat ću i tu rubriku popraviti iduće sezone.


   Oni koji dobro poznaju osjetljivu Sharbinijevu dušu tvrde da se presudan »klik« dogodio kada je osjetio silnu podršku trenera Keka i predsjednika Miškovića koji su mu dali do znanja da bi voljeli da ostane kada su stigle unosne ponude s Tajlanda, odnosno iz Kine.


Prava utakmica


   – Odlučio sam ostati i nisam pogriješio. Osjetio sam u tim trenucima veliko povjerenje predsjednika i trenera, ali i navijača. Lijepo mi je na Kantridi i ne mislim o ničemu drugom nego igrama u dresu »Rijeke«.


   U petak »bijeli« zatvaraju još jednu dobru sezonu gostovanjem kod »Dinama«. Ta utakmica prilika je da Anas i suigrači dokažu da osjetni bodovni zaostatak za novim-starim prvakom ne oslikava realno odnose snaga između prve i druge momčadi u ligi.



Kao potvrda dobrih Anasovih partija ove sezone stigao je i novi poziv izbornika Nike Kovača za utakmice s Gibraltarom i Italijom.   – Ovo mi je treći, četvrti poziv zaredom… Ako dobijem priliku, recimo protiv Gibraltara, nastojat ću je iskoristi na pravi način. Veselim se pozivu i igrama za reprezentaciju unatoč tome što ćemo imati stvarno kratku pauzu – kaže Sharbini.


   – Veselim se toj utakmici. Prava utakmica na pravom stadionu između dvije prave ekipe! Igramo sve bolje i bolje i možemo gajiti određene nade. Ja sam uvjeren da aktualna bodovna razlika između nas i »Dinama« nije realna. A to ćemo i dokazati! E sad zbog čega je došlo do tolike bodovne razlike? Prije svega teško je boriti se za prvo mjesto i istovremeno gurati daleko u Europi što smo mi činili jesenas. Drugo, izgubili smo od njih na Kantridi utakmicu u prvom dijelu sezone i ta utakmica je na neki način predstavljala prijelomnu točku. Povrh svega toga na zimu smo ostali bez nekoliko važnih igrača, došlo je puno novih igrača i nije bilo lako sve to ponovo uigrati u kratkom vremenskom periodu.


  Osim toga »Dinamo« ima uvijek i »vjetar u leđa«…


  – Normalno! Svjesni da moramo biti 20-30 posto jači od njih da bi nadoknadili neke stvari…


   Valjda ovoga puta neće biti govora o sucima, uostalom ova utakmica je u natjecateljskom smislu potpuno beznačajna.


   – I ja se nadam da će biti tako jer ne treba ni njima, a ni nama. Ali, utakmica unatoč tome ima svoj značaj. Želimo rasterećeno dokazati tko je bolji. Zato i kažem da će biti prava utakmica! – kaže Anas.