FINALE KUPA

A zašto ne Rujevica? Bude li se igralo u Šibeniku Armadi će pripasti samo 335 ulaznica

Edi Prodan

Roni Brmalj

Roni Brmalj

Epidemiološki - kapacitet stadiona se smanjuje na 1140 mjesta koja se dijele: po 30 posto navijačima, 40 HNS-u. Zanimanje je kud i kamo veće tako da je veliko pitanje tko i kako uopće može odrediti ključ prodaje ovako mizernog broja ulaznica



RIJEKA – Fantastičan je taj HNS.


Nacionalna organizacija kojoj je jedan od važnih ciljeva popularizacija nogometa. Uz izraz iskrenog poštovanja prema ljepotama Šibenika i njegove povijesti, nismo baš sigurni da je za finale hrvatskog kupa ispravno odabrati stadion koji ima 3412 mjesta.


Navijačima mrvice


Uvažimo li da je za službena “lica”, uzvanike, političare i predstavnike medija potrebno izuzeti nemali broj mjesta, 40 posto kapaciteta, navijačima u šibenskom slučaju ostaje 2047 sjedalica.




U idealnim uvjetima. Kako oni to ove godine nisu, pažnja pri odabiru stadiona je trebala biti još i znatno veća. Ali nije. Pa se onda sve zajedno postavi tako da se navijačima udjele – mrvice.


Epidemiološki – kapacitet stadiona se smanjuje na 1140 mjesta koja se dijele: po 30 posto navijačima, 40 HNS-u. Armadi samo 335 ulaznica.


Zanimanje je kud i kamo veće tako da je veliko pitanje tko i kako uopće može odrediti ključ prodaje ovako mizernog broja ulaznica. Znamo li da Lokomotiva nema svojih navijača, Rijeci može, ali ne mora pripasti svih 60 posto.


Uvaži li se da samo Rijeka organizirano dovodi navijače na utakmicu, Armada i navijači Rijeke na raspolaganju mogu imati do 670 sjedećih mjesta. I još njih nekoliko stotina na šibenskoj “centralnoj”. A to je donji prag organizacije bilo kakvog gostovanja u Šibenik.


Milijuni u HNS-u


Pa ne može se sa zakupom broda, čemu je Jadrolinija tako velikodušno izašla u susret, poigravati kao da je riječ o najmu skutera ili Riciklete! Uostalom, Lokomotiva nema svojih navijača tako da gdje god igrala ona se na žalost uvijek osjeća kao na gostovanju. Kad se saznalo finaliste, što se nije utakmicu dodijelilo – Rujevici? Najmodernijem hrvatskom stadionu.


Mnogo problema dolazi na vidjelo s ovogodišnjim odabirom grada domaćina finala kupa. Primjerice da finalist svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji doma ima svega nekoliko kakvih-takvih stadiona. Tužni Maksimir, sve zapušteniji Poljud, Rujevicu skromnog kapaciteta, stare Osijek i Vinkovce te još Pulu i Varaždin.


Da, zaboravili smo Dugopolje. Milijuni se u HNS slijevaju, jako se malo u infrastrukturu vraća. Pa se onda, da priča bude do kraja konfuzna, odredi finale na stadionu s 3412 mjesta.


Bježimo od takvog razmišljanja, ali HNS nas stalno na njega vraća: želi li on uistinu navijače na svojim priredbama? Ili naprosto želi svečane lože, kamere usmjerene na nasmijana lica hrvatske nogometne birokracije, isključene mikrofone kako se ne bi prenijelo atmosferu i poruke onih nekoliko stotina gledatelja koje se, nekim čudom, pušta na stadion. Odgovor? Sastanak je u srijedu.


Nadamo se razumnoj odluci koja u fokus stavlja navijače i igrače. Oni su najvažniji dio priredbe tako velikog značaja kao što je finala hrvatskog nogometnog kupa. Rabuzin sunce je napravio da bi ljudi bili sretni. Ne bijesni na odluke koje sa sportom nemaju veze.