Derbi u brojkama

142. JADRANSKI DERBI Rijeka na domaću pobjedu nad Hajdukom čeka od 2018., Tudor nikada nije dobio bijele

Portal Novilist.hr

Simon Rožman i Igor Tudor/Foto Arhiva NL/Foto PIXSELL

Simon Rožman i Igor Tudor/Foto Arhiva NL/Foto PIXSELL



RIJEKA Danas se na Rujevici igra 142. Jadranski derbi. Riječ je naravno o prvenstvenim ogledima Rijeke i Hajduka u ligi bivše države i HNL-u. Kada je govora o prvenstvenim sudarima u Hrvatskoj onda je današnji sudar – 84. U dosad odigranim jadranskim derbijima Hajduk je uspješniji, ali uglavnom zahvaljujući bogatom naslijeđu iz bivše države. Splićani su odnijeli 55 pobjeda, Riječani 39. U HNL-u je taj omjer gotovo izjednačen, Hajduk je ostvario 31, a Rijeka 28 pobjeda.


Rijeka i Hajduk odigrali su ukupno 155 službenih međusobnih utakmica. Čak 54 te utakmice završile su bez pobjednika, 57 puta slavili su Hajdukovci u 44 navrata igrači Rijeke.


Kada je riječ o Jadranskim derbijima odigranima u Rijeci oni su se igrali na tri različita stadiona. Na Kantridi je odigrano 67 utakmica, na Omladinskom igralištu jedan, a na Rujevici devet utakmica. Ukupno – 77 susreta. Rijeka je dobila 29 utakmica, 30 je završilo bez pobjednika, a 18 utakmica dobio je Hajduk. Splićani su samo jednom slavili na Rujevici u devet utakmica, četiri su završile bez pobjednika.




Za Riječane je upozoravajući podatak da u posljednje tri utakmice na Rujevici nisu uspjeli svladati Hajduk. Posljednju pobjedu domaćin je odnio na Rujevici 19. svibnja 2018. godine – 3:1. Rijeku je vodio tada Matjaž Kek, a Hajduk – Željko Kopić. Nakon toga remizirali su Kek i Kopić, Bišćan i Burić, pa Bišćan i Burić. Danas slijedni novi trenerski dvoboj: Rožmana i Tudora. Usput, Tudor nikada nije dobio Rijeku na klupi Hajduka…