Ronaldovo 31. finale

​Juventus i Napoli danas igraju finale talijanskog Kupa, Ronaldo lovi jedini trofej koji mu nedostaje

Marko Cvijanović

ROĐENI POBJEDNIK - Cristiano Ronaldo/Foto REUTERS

ROĐENI POBJEDNIK - Cristiano Ronaldo/Foto REUTERS

S Juveom je već osvojio »scudetto« i talijanski Superkup, naslov pobjednika Kupa jedini je trofej koji mu nedostaje



RIJEKA Da su neka normalna nogometna vremena, najava finala talijanskog nogometnog Kupa počela bi rečenicom »Svi putevi vode u Rim…« Činjenica da će Juventus i Napoli večeras pred praznim tribinama »olimpica« loviti prvi trofej u »postkoroni« uvelike odudara od bilo kakvih pompoznih najava nogometnih spektakla. Pa ipak… Maurizio Sarri i Gennaro Gattuso učinit će sve da njihove momčadi večeras zasjaju punim sjajem i obraduju navijače Juventusa i Napolija pred malim ekranima. Sarri pritom u rukavu ima »jokera« više.


Cristiano Ronaldo večeras će 31. put igrati finale jednog natjecanja. Doduše, u okruženju koje mu, kad su finala u pitanju, nije ostalo u lijepom sjećanju. Na rimskom »olimpicu« je 2009. godine, naime, izgubio jedini međusobni susret s Lionelom Messijem u finalu Lige prvaka. Vječni rival predvodio je Barcelonu do pobjede nad Manchester Unitedom (2:0) u utakmici koju je obilježio »nebeski skok« omalenog argentinskog virtuoza i pogodak glavom pored stasitog Rija Ferdinanda u suprotni kut nemoćnog Van der Saara. Cristianove brojke, doduše, kad su finala u pitanju, ipak kazuju puno više od tog bolnog poraza prije jedanaest godina.


Portugalski golgeter postigao je 19 pogodaka u 19 osvojenih finala s trima različitim klubovima, 8 na 8 posljednjih finala u dresu Real Madrida i Juventusa. Cristiano je, uostalom, jedini igrač koji je zabijao u trima finalima Lige prvaka i jedini, uz legendarnog Pelea, koji je postigao hat-trick u jednom finalu interkontinentalnog ili svjetskog prvetsna klubova.




Naposljetku, u svojoj prvoj sezoni u Juventusu igrao je jedan finale, onaj talijanskog Superkupa protiv Milana i, pogađate, bio čovjek odluke. Zanimljivo, u utakmici Superkupa ove sezone, poraz od Lazija spriječio je Cristiana Ronalda osvojiti jedanaesti uzastopni finale s klubom ili reprezentacijom.


Posljednji finalni susret prije toga slavni je Portugalac izgubio u španjolskom Superkupu od Atletico Madrida u sezoni 2014./15. S Juveom je već osvojio »scudetto« i talijanski Superkup, naslov pobjednika Kupa jedini je trofej koji mu nedostaje, a Cristiano zna da se finala ne igraju, nego osvajaju.