Zaljubljeni u Rijeku

Umjesto brodom u Šibenik, druženje na Drenovi: Dvojica Engleza doputovala na finale Kupa

Edi Prodan

Gosti iz Engleske - kranje lijevo Price, krajne desno Barret

Gosti iz Engleske - kranje lijevo Price, krajne desno Barret

Rijeka je predivna i sa zadovoljstvom smo opet tu. Slijedi nekoliko dana kupanja u Kostreni, Rijeci i na otoku Krku. Svakako, uvjereni smo da kup stiže u Rijeku, naglasio je Price koji je inače profesor biologije



Nogomet je čista radost druženja. Kakve god da se pred navijače postave prepreke, bilo da je riječ o birokratskim, represivnim ili ekonomskim, oni ih s lakoćom savladaju.


Potvrdili su to i Andy Barrett iz Wolverhamptona kao i Theo Price iz Newcastlea koji su letom iz Londona došli u Pulu, pa onda dužobalnom cestom u Rijeku.


– Upoznali smo se u listopadu 2015. godine u Madridu na utakmici Lige prvaka između Atletca i Astane. S obzirom da smo izraziti zaljubljenici u nogomet, pozvali smo ih u Rijeku na utakmicu što su njih dvojica i – prihvatili, pojašnjava nam Marin Dorčić koji ima zavidnu nisku gostovanja s Rijekom, ali i na nizu drugih utakmica. On ih je prvi puta pozvao, a otišao je po njih i ovog puta u Pulu. Andy i Theo su pak oduševljeni gradom na Kvarneru. Došli su u međuvremenu već po peti put, ove godine čak – drugi.




– Prvi smo put bili ove godine u siječnju, ovo nam je drugi ovogodišnji posjet Rijeci. Predivno nam je ovdje, a istinski smo oduševljeni i s ljubavi koju navijači Rijeke iskazuju prema svom klubu, naglašava Andy.


Ono što ih je donekle rastužilo – planirano fantastično putovanje brodom na utakmicu finala kupa u Šibenik je propalo. Propao je bilo kakav odlazak na tu utakmicu, no ne ne treba zdvajati ili biti zbog toga depresivan. Finale kupa će gosti iz Engleske gledati zajedno sa svojim domaćinima na Drenovi. Ne treba sumnjati kako će biti navijanja, dobre zabave, posebno ako Rijeka u svom desetom finalnom kup nastupu osvoji svoj osmi trofej.


– Rijeka je predivna i sa zadovoljstvom smo opet tu. Slijedi nekoliko dana kupanja u Kostreni, Rijeci i na otoku Krku. Svakako, uvjereni smo da kup stiže u Rijeku, naglasio je Price koji je inače profesor biologije.


Ono što je dodatna prednost ovakvih navijačkih veza, povoljne su avionske karte.


– Znali smo dolaziti u zračnu luku Trst, ovog puta let je iz Londona bio u Pulu, dok nam je povratak u ponedjeljak iz Rijeke. Cijena povratne karte je 55 funti tako da to ne predstavlja neko opterećenje, istaknuo nam je Barrett. O kakvoj je navijačkoj odanosti u njegovoj obitelji na najbolji način pojašnjava i čudesni podatak o njegovom djedu Tomu Barettu. Kad je preminuo, u 94. godini, na utakmici između Liverpoola i Wolverhamptona u njegovu je čast održana minuta šutnje. Izraz je to bio poštovanja prema čovjeku koji je bio pretplatnik svog voljenog kluba od 1931. godine! Od kada je propustio samo utakmice na koje je utjecala “viša sila”. Jednak takav je i njegov unuk Andy, inače privatni poduzetnik.


Kad je pak u pitanju zdravstvena slika, Engleska za sada Hrvatsku nema na listi zabrana, baš kao što su i gradovi iz kojih oni dolaze u velikoj mjeri bili pošteđeni Covid-19 pošasti. Kao se čini, daleko ih više smeta jedna druga pošast – brexit.


– Bojim se da će Engleska zbog izlaska iz EU u kombinaciji s ovom pandemijom doživjeti ekonomski slom. U Newcastleu je primjerice automobilski gigant Nissan ne tako davno izradio modernu tvornicu što zapošljava veliki broj radnika, a ima i tehnološki centar. No, u ovom trenutku oni traže način kako da zauvijek napuste našu zemlju. Bojim se da nam se ne piše baš dobro, istaknuo je Price.


Ipak, i tu je izjavu popratio sa smiješkom jer koga brine brexit kad si u – Rijeci. Slijede im dani uživanja sa svojim brojnim riječkim prijateljima, guštanja u najljepšem moru, kako kažu – a čine to s iskustvom ljetovanja i u drugim mediteranskim državama primjerice Španjolskoj, i predivnom pogledu s Trsata koji ih je također oduševio.


– Oni su se istinski zaljubili u Rijeku, bili su na nekoliko utakmica pa i na onoj kad smo po velikoj kiši bili izgubili od Osijeka.Tada ih je skoro pa šokirala činjenica da zemlja s jednom od najboljih reprezentacija na svijetu ima prvoligaški stadion – bez krova za sve navijače, naglašava Dorčić. Kako su tada naglasili, to je u Engleskoj, na toj razini, nemoguće pronaći. Ali, nije ih smetalo. Jer kad si u dobrom društvu, ni vrijeme ti baš ništa ne može pokvariti.


– Čim se smiri ova zdravstvena pošast, planiramo uzvratni posjet. Bili smo jednom blizu, kad smo putovali u Aberdeenu, ali nije se potrefilo, zaključio je Dorić koji ima je isplanirao pet uzbudjivih dana na Kvarneru.


– Svoje će gostovanje naši prijatelji imati i u Baški, posjetit ćemo i Vrbnik, a u ponedjeljak s Krka lete u London, zaključio je Dorčić.
Nogomet. Istinsko čudo. Kad su navijači u pitanju posebno.