Rijeka vs. Dinamo

Zagrepčani su posljednji put na Rujevici slavili prije godinu i pol dana, ali s peticom u mreži Riječana

Denis Frančišković

Radost bijelih u ogledu s modrima/Foto PIXSELL

Radost bijelih u ogledu s modrima/Foto PIXSELL

Ovo će inače biti 87. međusobni prvenstveni susret u HNL-u, Dinamo ima 48 pobjeda, Rijeka 19, dok je isto toliko susreta završilo bez pobjednika



RIJEKA Sva tri znaka bila su u igri u ovosezonskim međusobnim ogledima Bijelih i Modrih. Četiri kola prije kraja prvenstva obje momčadi traže sva tri boda, Rijeka u lovu na Goricu, Dinamo za potvrdu naslova. Prva utakmica na Rujevici završila je bez pobjednika 2:2, a vodili su je sad već bivši treneri Simon Rožman i Zoran Mamić. Derbi je donio puno preokreta i neizvjesnosti, Riječane je već u 1. minuti zaledio Ivanušec, da bi Galović i Menalo samo u sedam minuta prvog dijela golovima preokrenuli tijek susreta, a onda u samoj završnici (82’) Lauritsen skrojio konačan rezultat.


Druga utakmica siječnju u Maksimiru bila je jedno od najboljih ovosezonskih izdanja Riječana i lažni nagoveštaj da bi se Rožmanova momčad možda mogla uključiti u borbu za naslov. Bijeli su odigrali jako zapaženo, iskontrirali Modre te u završnici susreta došli do pobjede u samo pet minuta golovima Lončara (66’) i Andrijaševića (71’). No, onda je uslijedila nikad gora serija rezultata riječke momčadi.


Posljednji derbi, također na Maksmiru bio je druga utakmica na klupi novog trenera Gorana Tomića i prvi poraz. Momčad se dobro držala osokoljena izbacivanjem Osijeka iz četvrfinala Kupa, činilo se da opet može iznenaditi Dinamo, no pala je golovima Ivanušeca (27’) i Oršića (65’).




Prije ta dva susreta Rijeke je pobijedila na domaćem travnjaku Modre 2:0, dok su posljednji put Zagrepčani na Rujevici slavili u studenom 2019. godine, ali posebno impresivno. Završilo je na kraju 0:5! Modri su tad uistinu šokirali izvedbom riječki sastav, ali više nisu pobjeđivali na Rujevici, u nedjelju će proći točno godinu i pol dana ili preciznije 17 mjeseci i 29 dana.


Ovo će inače biti 87. međusobni prvenstveni susret u HNL-u, Dinamo ima 48 pobjeda, Rijeka 19, dok je isto toliko susreta završilo bez pobjednika, sve uz 164 postignuta gola Modrih i 77 Bijelih.


Najviše pogodaka, tri, u međusobnim utakmica zasad su s Rijekine strane davali Andrijašević, Vešović, Gorgon i Balaban, s Dinamove uvjerljivo Soudani, koji je čak 13 puta pogađao riječku mrežu, ispred Cvitanovića (8), Zahore i Oršića (6)