Ivan Nevistić

Vratar Rijeke uoči derbija: “Osijek niže pobjede, dugo je bez poraza, ali mi ćemo biti motivirani”

Mateo Sučić

Ivan Nevistić i Stjepan Lončar dok igrači Napolija slave prvi pogodak/Foto REUTERS

Ivan Nevistić i Stjepan Lončar dok igrači Napolija slave prvi pogodak/Foto REUTERS

Osijek je sada u dobroj formi, imaju nalet, euforiju... Igramo na svom travnjaku, postavit ćemo se pobjednički i idemo dobiti utakmicu - kaže Nevistić



RIJEKA SofaScore, popularni servis koji osim rezultata uživo prati i statistički učinak igrača, uvrstio je Ivana Nevistića u najbolju momčad četvrtog kola Europske lige. Ne slučajno, Nevistić je visoku osmicu zaradio dobrim nastupom u kojem je s nekoliko odličnih reakcija spriječio teži poraz »bijelih«. A sijevalo je, pogotovo u završnici, pred njegovim golom, redali su se Lozano, Insigne i Mertens, u prvom dijelu Politano i Petagna, ali Nevistić je uspio ograničiti štetu na dva primljena pogotka kod kojih je bio nemoćan.


Šteta, jer dobra izvedba vratara u pravilu je jedan od preduvjeta za senzaciju protiv suparnika kakav je Napoli. Ovako još jednom ostaje priča o dobroj i hrabroj Rijeci kao slaba utjeha poslije pogleda na bodovni saldo.


– Sigurno da nam je žao zbog tog manjka bodova, jednostavno nisi ispunjen kada kroz rezultat nisi nagrađen za nastup. U obje utakmice protiv Napolija smo imali svoje prilike, nije da su nas samljeli i da nismo provirili iz svog kaznenog prostora… Mislim da smo bili dobri, ali ovo je Europa, tu se kažnjava svaka pogreška. Kada se sve zbroji, imamo razloge zbog kojih možemo biti optimistični i nadati se nekim bodovima u zadnje dvije utakmice skupine – pričao je Ivan Nevistić na aerodromu u Napulju.


Velika škola




I njemu je Europa još uvijek velika škola, na vrata Rijeke uskočio je nakon iskustva u Varaždinu, a sada protiv reprezentativaca Španjolske, Italije, Belgije ili Portugala skuplja iskustvo koje će mu dati veliku sigurnost i u HNL-u.


– Ovakve utakmice su nemjerljivo iskustvo. Ovo je najveća razina nogometa, meni osobno jako puno znači za samopouzdanje. Moramo to pokazati već u nedjelju protiv Osijeka, treba se brzo prešaltati na HNL i tamo pokazati dobre stvari iz Europe.


Utakmica u Napulju u jednom je trenutku čak i zamirisala na iznenađenje, poslije Nevistićevih obrana imali su »bijeli« neka dobra otvaranja…


– Izgledalo je dobro, imali smo svoje situacije… Žao mi je zbog pogotka u 41. minuti, psihički ti stvori problem jer imaš neke prilike, krvariš da nešto napraviš, a onda si olako kažnjen.


Nevistić je otkrio i tajnu dobrog nastupa i obranjenih prilika Napolijevim zvijezdama.


– Prije utakmice sam razgovarao i pripremao se s trenerom Mrčelom, znao sam za neke situacije koje bi se mogle dogoditi u njihovoj igri pa sam mogao predvidjeti odakle prijeti opasnost. Reagirao sam instinktivno, pokušao odraditi svoj posao najbolje što se može.


Dodatna energija


Nije bilo lako jer kako je Rijeka padala u završnici, tako je Napoli dizao ritam.


– Kada su ušli Mertens, Insigne i Lozano vidjelo se da su unijeli dodatnu energiju. Bilo je najvažnije izdržati da ne primimo treći pogodak, izgledalo bi ružno, a na travnjaku nije bio takav odnos.


Napoli je povratkom na Rujevicu arhiviran, Riječanima slijedi priprema za nedjeljni derbi.


– Osijek je sada u dobroj formi, imaju nalet, euforiju… Igramo na svom travnjaku, postavit ćemo se pobjednički i idemo dobiti utakmicu.


Osijek u Rijeku dolazi prvi put nakon one čuvene utakmice polufinala Kupa poslije koje je ostalo mnogo sudačkih repova i ružnih incidenata na parkiralištu, ali i u zamahu zahvaljujući nekoj novoj energiji koju je donio Nenad Bjelica.


– Može li nam Europa dati zamah? Sigurno može. Osijek niže pobjede, dugo je bez poraza, ali mi ćemo sigurno biti motivirani. Neće ova utakmica ostaviti traga, nadam se da će nam se i vratiti još neki igrač pa da ćemo kao momčad pokazati to iskustvo koje skupljamo igrajući u Europi – zaključio je Ivan Nevistić.



Sjećat ćemo se utakmice i za 20 godina

Utakmica Rijeke na San Paolu bila je u znaku Diega Armanda Maradone. Njegove fotografije na velikim semaforima, dresovi s imenom, minuta šutnje… Šteta samo što su tribine bile prazne.


– Toga ćemo se sigurno vjerojatno sjećati za deset ili dvadeset godina, moći ćemo reći da smo bili ti koji su igrali u Napulju dan nakon Maradonine smrti. Sigurno će ostati u sjećanju, šteta što nije bilo navijača da osjetimo atmosferu i da sve to doživimo – rekao je Nevistić.