Nediljko Labrović

Vratar i kapetan Rijeke: “Imamo ono nešto posebno, šteta bi bila da ne iskoristimo ovu priliku”

Denis Frančišković

Nediljko Labrović i suigrači nakon susreta s Hajdukom/Foto V. KARUZA

Nediljko Labrović i suigrači nakon susreta s Hajdukom/Foto V. KARUZA

Mi unutar ove momčadi, u gradu i klubu imamo nešto posebno i to prvi put u životu doživljavam - kaže Labrović



RIJEKA  Nogometaši Rijeke dobili su slobodno od nedjelje navečer do danas, kada se opet okupljaju na Rujevici i pripremaju novu važnu »operaciju«, onu osvajanja Drosine u nedjeljnom susjedskom derbiju. Popriličnu invaziju na Pulu spremaju i navijači, Rijeka će opet imati dobar poticaj s tribina na jugu Istre, s obzirom na grlatu podršku, momčad Željka Sopića dobrim će dijelom igrati u domaćinskoj atmosferi. Ona na Rujevici, izuzev dva prekida zbog dimnih zavjesa Armade, bila je na razini koja zaslužuje jako dobru ocjenu. Incidenata nije bilo niti s druge strane, a i u press centru među novinarima sve je bilo onako kako se i ubuduće može samo poželjeti.


U konačnici, Rijeka je imala puno više razloga za slavlje, osim uvijek slatkih pobjeda nad jadranskim rivalom, protivnička momčad praktički je izbačena iz utrke za naslov koja se sada svela na dva imena – Rijeku i Dinamo. Oba kluba ne kriju da imaju isti cilj, dvostruku krunu, iako »krunjenje« titulom prvaka ima daleko veću težinu. Bijeli imaju bodovnu prednost u ligaškom nadmetanju, ali i onu domaćeg terena u drugoj utakmici Kupa.


– Potpisao bih da ovako bude do kraja svaku utakmicu, da momčad pobjeđuje i da je kompaktna ispred mene, a da ja imam što manje posla. I da dečki i dalje igraju s ovakvim srcem i žarom – kaže Nediljko Labrović, riječka »jedinica« među vratnicama. – Tijekom tjedna smo se pripremali za tešku i tvrdu utakmicu, svi znamo da je Hajduk odličan protivnik i da ima niz vrhunskih pojedinaca koji jednim potezom mogu riješiti utakmicu. Drago mi je što smo sačuvali svoju mrežu, a naš Marco opet zabio gol. Neka se više probudio, ha, ha… Dovoljno smo ga prozivali na treninzima. Baš mi je drago i zbog njega i zbog cijele momčadi. Doktorska partija Radeljića? Za Stjepana to je postalo normalno.


Planovi




Igrači i treneri vole reći da je priprema za svaku utakmicu ista, no za derbije poput Jadranskog, sigurno sve dobiva malo drugačiju dimenziju. Posebno kad je u pitanju velik ulog koji je nosila ova utakmica.


– Sigurno da je priprema za ovakve utakmice zahtjevna i teška, no profesionalci smo, u svaku utakmicu ulazimo maksimalno spremni. Naravno da je u toj priči bitno i tko je s druge strane. Ipak, priprema za svaku utakmicu generalno je uglavnom ista. Svaki igrač mora biti svjestan sebe i ući u utakmicu najbolje što može.


Već na startu prvenstva vidjelo se da Rijeka ima potentnu momčad za velike stvari, iako kroz medije to nije uvijek izgledalo tako. Rijekini navijači smatraju da se momčad stavljala prečesto u drugi plan iza Dinama i Hajduka, a sad je sedam kola prije kraja, pet odnosno deset bodova ispred njih.


– Svačije je pravo da nešto želi i planira i da se nada da će njegova momčad prva doći do kraja. Nebitno tko za koga navija. Međutim, mi unutar ove momčadi, u gradu i klubu imamo nešto posebno i to prvi put u životu doživljavam. I stvarno bi bila šteta ne iskoristiti ovu priliku. Zato je i misao vodilja – idemo utakmicu po utakmicu. Mislim da nam se sve lijepo poklopilo, a naravno da ću biti i malo suzdržan i uvijek reći da ima još puno do kraja. Stvarno ipak treba dati svaki atom snage da iskoristimo ovo što imamo. Imamo odličnu priliku i dobru priču za nas i navijače – naglašava Labrović.


Pustiti Dinamo


Hajduk je praktički izbačen s kolosijeka borbe za naslov, a Dinamo se diže do te mjere da želi pomrsiti račune Bijelima na oba fronta. Već je međusobna utakmica u Maksimiru pokazala da će to biti izjednačeno nadmetanje u kojem bi borbu za oba trofeja mogle odlučiti nijanse.


– Smatram da nikoga ne treba otpisivati dok to nije i matematički potvrđeno. Hajduk je sigurno kvalitetan protivnik i imat će što reći u prvenstvu, a ono što mi možemo i moramo je pustiti Dinamo i okrenuti se sebi. Tako smo radili cijelo prvenstvo, bilo bi šteta da to sada promijenimo i razmišljamo o drugima. Dinamo je uvijek Dinamo. Ima pobjednički gard, povijest osvajanja trofeja i kvalitetne igrače koji znaju kako se ponašati u određenim utakmicama. I kako se osvajaju prvenstva. Ali imamo i mi.


Nakon riječke fešte sprema se ona pulska. Južna tribina stadiona »Aldo Drosina« već je davno rasprodana, Rijeka u brojnim susjedskim derbijima ima dobru podršku na poluotoku, koja će sada sigurno biti i dodatno naglašena.


– O navijačima više ne treba trošiti riječi. Od koreografije na početku utakmice s Hajdukom pa do podrške kroz naše utakmice, što na domaćem, što na gostujućem terenu. Navijači su naš dvanaesti igrač, naravno da će nam biti drago da u što većem broju dođu u Pulu. Neka to bude nogometna fešta jer mislim da smo to i zaslužili s igrama ove sezone. Tri boda protiv Hajduka su velika, međutim, svaka sljedeća utakmica je najbitnija. Fokus sada mora biti isključivo samo na Istri – zaključio je Labrović koji se od dolaska sa Šubićevca odlično snašao među Bijelima. Uostalom, kapetanska vrpca oko ruke i poziv u A reprezentaciju sve govore.


Prazna statistička rubrika

Statistička rubrika Nediljka Labrovića nakon Jadranskog derbija ostala je praktički ispunjena nulama. Koliko god Ivan Perišić prijetio u završnici utakmice. Razlog tome je opet dobra igra obrane, prije svega Stjepana Radeljića, koji je imao jako zapaženu izvedbu i sve više preuzima ulogu vođe zadnje linije umjesto Emira Dilavera.


U 90 minuta teške i izjednačene borbe sa Splićanima, Labrović je tako imao 38 dodira, 12 ispucanih dugih lopti i jednu otklonjenu opasnost. Očekivano je jedini igrač Bijelih ove sezone koji je odigrao svih 90 minuta u svih 29 ligaških utakmica. Dvaput je bio u momčadi kola, primio je u prosjeku 0,7 pogodaka po utakmici, a u 16 susreta njegova je mreža ostala čista.