Volpijeva ostavština

Bivši vlasnik HNK Rijeke prodaje Speziju Calcio američkoj kompaniji, zaradit će 20 milijuna eura

Mateo Sučić

Damira Miškovića i Gabrielea Volpija još uvijek veže zajednička imovina na Rujevici

Damira Miškovića i Gabrielea Volpija još uvijek veže zajednička imovina na Rujevici

U portfelju nizozemske fondacije Social Sport ostat će samo Pro Recco i nogometna akademija, kojoj više nije sjedište u Abuji, već u Port Harcourtu



RIJEKA Gabriele Volpi prodaje Speziju Calcio. Nakon 12 godina vlasništva i poslije najvećeg uspjeha u klupskoj povijesti, koji je ostvaren ovosezonskim plasmanom u Serie A, Volpi je odlučio izaći iz nogometa i prepustiti svoj najdraži klub inozemnim vlasnicima. Kako? Zašto? I kolege koji na dnevnoj bazi prate događanja u Speziji nemaju puno odgovora dok cijela priča ne dobije službenu notu, sve se drži u tajnosti pa još nije poznato ni ime novog vlasnika, iako ligurski dnevni list Il Secolo XIX barata imenom Alana Pacea, Amerikanca čija je kompanija Alk Capital vlasnik 84 posto dionica premijerligaša Burnleyja. Prema njihovim navodima, Pace bi za 20 milijuna eura dobio 90 posto vlasničkog udjela u Speziji i označio novi početak klupske ere, a Spezia postala peti klub u Serie A s američkim vlasnicima, poslije Milana, Parme, Fiorentine i Rome.


Pace, navodno, Speziju vidi kao satelit-klub Burnleyja, nije isključeno da taj odnos bude poput onog Udinesea, Watforda i Granade, klubova u portfelju Giampaola Pozza, koji usko surađuju, tražeći zajednički uspjeh.


Hoće li on doista biti novi vlasnik? Još se čeka »bijeli dim« iz klupskog sjedišta Ferdeghini-Intels, izvjesno je da će Spezia dobiti novog vlasnika, a Volpi klub koji je preuzeo u Serie D predati u ruke strancu, po svemu sudeći Amerikancu, na 16. mjestu elitnog razreda talijanskog nogometa.




Kažu talijanski kolege da je Volpi već duže vrijeme želio prodati Speziju zbog visokih troškova održavanja kluba, a nakon što se u prosincu 2017. godine već riješio Rijeke, nad kojom je vlasništvo preuzeo Damir Mišković sa svojom obitelji, u portfelju nizozemske fondacije Social Sport ostat će samo Pro Recco i nogometna akademija, kojoj više nije sjedište u Abuji, već u Port Harcourtu.


Za vrijeme Volpijeve vladavine u Speziji, kroz klub su prošli i mnogi Hrvati, od Damira Miškovića kao dopredsjednika, Igora Budana kao zamjenika sportskog direktora, Nenada Bjelice kao trenera, do mnogih igrača (Datković, Sluga, Miloš, Brezovec, Čanađija, Čulina, Oršić, Miloš…) i dali doprinos tom usponu među elitu talijanskog nogometa. Uskoro bez Volpija koji je stajao iza cijele te priče…