Ivana Marković

#VJEŽBAJDOMA Pogledajte kako trenerica plesa svakodnevno brine o kondiciji najmlađih nogometaša Rijeke

Denis Frančišković

Ivana Marković

Ivana Marković

Diplomirala sam na Kineziološkom fakultetu, smjer Kondicijska priprema sportaša, i već sam tri i pol godine u Rijeci. Krenula sam raditi s morčićima i to kao trener koordinacije i primijenila dugogodišnje znanje iz plesa - kaže Ivana Marković dodajući: - Nakon toga krenula sam raditi sa starijim pionirima i to kompletnu kondicijsku pripremu igrača. Sada im šaljem programe rada doma i tu smo vrlo aktivni.



RIJEKA Miofacijalno opuštanje, mobilnost kuka, stabilizacija, mali most… kao pripremni dio treninga, potom vođenje lopte, fintiranja i driblinzi, aerobni podržaji, jakost gornjeg dijela tijela… kao dijelovi glavnog treninga. Uz odgovornost: vježbaj doma. Kockice su i poruka vježbovnog mozaika propagandnog spota Hrvatskog nogometnog saveza u kojem glavnu ulogu ima Ivana Marković, kondicijska trenerica HNK Rijeka. A sve najavljuju Luka Modrić, Šime Vrsaljko, Bruno Petković, Domagoj Vida, Domagoj Livaković i Nikola Kalinić. Riječ je o suradnji HNS-a s trenerima mladeži Prve HNL, ali i vježbama koje u u ovo »korona doba« mogu dobro doći i ostalim sportašima i rekreativcima. Klub s Rujevice može se podičiti jedinom trenericom u svojim redovima, inače i plesnom trenericom.


– Diplomirala sam na Kineziološkom fakultetu, smjer Kondicijska priprema sportaša, i već sam tri i pol godine u Rijeci. Krenula sam raditi s morčićima i to kao trener koordinacije i primijenila dugogodišnje znanje iz plesa – kaže Ivana Marković dodajući: – Nakon toga krenula sam raditi sa starijim pionirima i to kompletnu kondicijsku pripremu igrača. Sada im šaljem programe rada doma i tu smo vrlo aktivni. Čak snimam i neka videa i šaljem im što moraju raditi svaki dan. Istina, malo smo ograničeni jer nedostaje to trčanje vani, ali sigurna sam da doma ovo ostalo vrlo pedantno odrađuju. Ne brinem za njih… Malo sam se savjetovala i s našim kondicijskim trenerom Hrvojem Josipovićem. Željeli smo da to bude smisleno i kvalitetno bez posebnih rekvizita. A i svi imaju doma nogometnu loptu koja se uvijek može ubaciti.


U projekt Vježbaj doma, posebno aktualan u ovo vrijeme, uključila se prije svega da putem krovne domaće nogometne organizacije pomogne mladim nogometašima kako prebroditi korona-krizu i ostati donekle u formi.




– Profesor Ivan Krakan, instruktor i koordinator za kondicijske pripreme sportaša u HNS-u, kontaktirao je nekoliko trenera iz prvoligaških škola nogometa i napravio plan po kojemu je svaki trener od određene škole napravio određeni trening. Ja sam sada radila aerobnu izdržljivost i jakost gornjeg dijela tijela, a već sljedeći tjedan radim nešto drugo. Program je osmišljen kao projekt za kvalitetan i stručan trening koji se može odraditi u ovim okolnostima kod kuće. I da to bude ipak na nekoj zadovoljavajućoj razini – dodaje Rijekina kondicijska trenerica.