Robert Palikuća

Vizionar nabujale Rijeke otkrio kako je nagovorio Issaha Abassa na dolazak na Rujevicu

Denis Frančišković

Robert Palikuča

Robert Palikuča

Jednostavno sam ga nazvao. Tako krene jedna nogometna priča... - prisjetio se generalni menadžer Rijeke



RIJEKA  Iako je veliki derbi s Dinamom (3:3) donio pomiješane osjećaje, nogometaši Rijeke, njihovi navijači i simpatizeri guštaju u otvaranju sezone najdražeg kluba. I koliko god Rijeka bila »vijugava«, iznova osvaja specifičnim načinom nogometa zbog kojeg se traži ulaznica više.


Tako je bilo i protiv Dinama, a bit će i protiv Osijeka, Hajduka, Gorice… koji ove jeseni stižu na Rujevicu. Dinamo je ono najbolje od hrvatskog nogometa, a Rijeka opet na dobrom putu da ugrozi ambicije Modrih.


Dovoljno je reći da su Bijeli kao vodeća momčad HNL-a zabili najviše golova, prvaku dali čak šest od ukupno devet primljenih golova. I prvi put Dinamu zabili tri gola u jednom poluvremenu. Nabujala Rijeka zasad teče iznad očekivanja, opet je pokazala gard europske momčadi. Iza svega je puno pripreme, truda i rada.




I jasne vizije. Bez obzira na slaganje momčadi u hodu, sve kockice Rijekinog mozaika djeluju itekako posloženo.


– Doživio sam taj derbi kao i svi ostali. Prvo poluvrijeme igrali smo jako posloženo i organizirano. Bili smo konkretni i agresivni. I zasluženo otišli s 3:0 na odmor. To nije bio plod neke sreće ili slučajnosti, nego konkretan rezultat – kaže Robert Palikuća, generalni menadžer HNK Rijeke.


– Najbolje poluvrijeme? Pa sigurno. Ali sve ovisi o protivniku i taktičkim zamislima. Protiv Hrvatskog dragovoljca igra se očekivano i drugačije nego protiv Dinama. U drugom dijelu se dogodilo ono zbog čega trenutačno malo patimo na planu igre.


Znali smo da se Dinamo neće tek tako odreći bodova. Nismo uspjeli držati Modre dalje od našeg gola i dogodilo se ono što se dogodilo. Oni su s prvim golom dobili vjetar u leđa, a mi nismo izdržali taj presing. No, to je nogomet.


Sve u svemu, Dinamo je zaslužio taj bod. Derbi Prve HNL donio je jednu vrhunsku izvedbu obiju momčadi u igri preko 98 minuta s nadoknadama. Gledatelji moraju nakon svega biti zadovoljni sa svim što su vidjeli i doživjeli.


Palikuću u cijeloj priči ipak smeta jedan »detalj«.


– Ono što mi se ne sviđa je to da se previše traži negativa. Svi pričaju samo o defenzivi i obrani, a to nije cijela istina naše igre. Mi imamo možda i najbolji ofenzivni potencijal u HNL-u. A on počinje od vratara, isto kao što defenziva počinje od napadača.


Sve je na kraju uspjeh ili neuspjeh cijele momčadi. Igramo odličan nogomet i premalo se o tome govori. Rezultat 3:3 za publiku je uvijek atraktivniji nego 0:0.


Periodičke analize


Neovisno o svemu Rijeka je hit i opet ugodno iznenađenje HNL-a. Zbog načina nogometa, koji nikad neće biti savršen, ali i zbog cjelokupnog ozračja.


– Ne bih rekao da je ovo iznad očekivanja. A i nećemo sad biti zadovoljni s ovim što smo napravili. Periodički analiziramo sami sebe i pokušavamo uvijek biti bolji. Znači, ispravljamo greške i poboljšavamo sve što možemo.


Treba i usavršavati ono u čemu smo dobri. Stil igranja našeg nogometa je trenutačno odličan i trener Goran Tomić radi na tome da napad i dalje ostane tako jak, a da u obrani budemo bolji. I bit ćemo još bolji, pogotovo ako budemo držali ovako visok natjecateljski pritisak.


No, taj pritisak ne dolazi na momčad iz uprave, već dečki sami sebi stavljaju pozitivan pritisak. Gladni su uspjeha i konkurencija u momčadi je velika. Nitko nije siguran za svoju poziciju. Imamo i jako pozitivnu klimu u momčadi i nećemo dati da nam netko to pokvari, da se više govori o lošim, a manje o našim dobrim stvarima.


Rijeka osim dobrog okruženja ima i dobar raspored te jesen može zaključiti s jako dobrom startnom pozicijom za proljeće velikih očekivanja.


– Još je daleko do kraja godine. Prerano je pričati o nekim startnim pozicijama za drugi dio sezone jer svaka utakmica je jako ozbiljna. Pa mi smo izgubili dva boda od posljednjeplasiranog Dragovoljca. To dovoljno govori o kvaliteti lige. Dragovoljac je bio maksimalno motiviran protiv nas i stvarno su nas namučili.


Palikuća je stručnjak kojeg nema previše u medijima, djeluje pomalo samozatajno i kao »čovjek iz sjene«. Međutim, pokazuje se da je na planu dovođenja igrača odradio sjajan posao.


– Ja ne moram biti aktivan u medijima, moram prije svega biti aktivan u klubu. To je moj posao, uz dobru komunikaciju sa svim ljudima iz okruženja i s kojima zajedno radim. Klub nije samo prva momčad, tu je i omladinski pogon u kojem ima i dobrih stvari i onih koje moramo poboljšati.


Mediji su isto važni za nogomet, ali moj fokus je više interna nego vanjska komunikacija. Moja osobna filozofija je da su za medije važni protagonisti. Navijače više zanima što kažu igrači i trener.


Abass i komunikacija


Kako ste uspjeli angažirati Issaha Abassa, toliko polivalentnog napadača, poželjele bi i puno jače momčadi od Rijeke?


– Jednostavno sam ga nazvao. Tako krene jedna nogometna priča. I tako počnu razgovori. Ako mislite da jedan igrač ima kvalitetu koja će donijeti benefit, na terenu, van njega, u svlačionici, u budućnosti… onda sve kreće s komunikacijom.


Pogodili smo sa svim igračima? Od svakog igrača imamo neka očekivanja. Nekima treba više vremena, nekima manje, neki su pak razvojni igrači. Ne dovodimo ih samo da punimo kadar. I nekad će svi proći, nekad neće.


Ne bih koristio izraz »pogodili«. Nisu to igračke, to su ljudi, znam to jako dobro. Doživio sam da jedan igrač ne uspijeva u klubu A, a uspije u klubu B. Razlog toga može biti čak i neki banalni faktor. Mi za svaki angažman imamo određenu ideju.


On se mora uklopiti u strategiju kluba i ideju igre. A mi želimo igrati nogomet za publiku. I vidimo da gledatelji to podržavaju i osjećaju. Naši navijači su fantastični, a primarno je momčad koja ih mora dizati. Navijači moraju osjetiti taj naš ozbiljan nogomet. Borben, agresivan i strastven.


Rijeka je posljednje desetljeće gradila i svoj euro imidž. Koliko je primamljiva igračima sa strane u ovom trenutku?


– Pitanje je što znači primamljiva? Rijeka ima svoju strategiju i filozofiju. Kod puno igrača bitni su financijski aspekti, a naravno ima i onih kojima se sviđa klupska vizija, koja se poklapa s onim što igrač želi. Naravno, kad se sve posloži, Rijeka može biti zanimljiva i domaćim i inozemnim igračima.


Klub je nedavno produžio ugovor s Robertom Murićem. Dobrom dijelu igrača, uglavnom iz obrane, uz Pavičića, ugovori istječu sljedeće godine.


– Ti su razgovori cjelogodišnji. S našim igračima, njihovim agentima i potencijalnim prinovama – zaključuje Palikuća.


 


Nogometni svijet je jako mali

Palikuća je u svijet HNL-a došao iz Bundeslige, jedne od najjačih nogometnih sredina svijeta. Kako teče prilagodba?


– Lijepo mi je u Rijeci, jako lijepo. Aklimatizacija? Tko radi u nogometu, taj je navikao mijenjati sredine i jako puno putovati. Nogometni svijet je jako mali. Kao neko selo ili mali gradić. Svi se manje-više znaju. Nogomet je globalan, rekao bih jedan jezik. A Rijeka kao grad?


U meni je uvijek bila prisutna velika želja da se vratim u domovinu. To se dogodilo i tu nema prilagodbe. Taj mentalitet mi je poznat kao i način života iako sam prije 29 godina napustio Hrvatsku. Ali svih tih godina često sam u nju dolazio, ne samo radi nogometa, nego i zbog posjete obitelji – kaže Palikuća.

*U ranijoj verziji intervjua bilo je krivo napisano prezime sugovornika Roberta Palikuće, kao i igrača Rijeke Issaha Abassa. Ispričavamo se g. Robertu Palikući, g. Issahu Abassu i čitateljima.