Tužno sjećanje

VIDEO Rijeka se sjetila svoje legende, preminuo je prije 56 godina nakon što se srušio na treningu

Portal Novi list

Pero Radaković

Pero Radaković

Utorak 1. studenog 1966. bio je koban za velikog igrača, reprezentativca Peru Radakovića



RIJEKA Riječki nogometni prvoligaš na svojim klupskim stranicama objavio je prigodni tekst u kojem se podsjetio na jednog od velikana riječkog nogometa koji je prije 56 godina preminuo na putu od igrališta na Kantridi do bolnice – Pere Radakovića. Tekst objavljujemo u cijelosti:


“Na dan kada se prisjećamo svojih najmilijih koji više nisu s nama, mi se prisjećamo Pere Radakovića. Prije točno 56 godina u dobra spominjanja otišao je jedan od najboljih igrača Rijeke svih vremena i klupska legenda.


Utorak 1. studenog 1966. bio je koban za velikog igrača. Pojavio se na jutarnjem treningu prve momčadi i dok je izdvojen tehnicirao loptom u kutu igrališta, iznenada mu je pozlilo i srušio se na zemlju. Suigrači su odmah priskočili i onesviještenog ga unijeli u kola.




Nažalost, pomoći ovoga puta nije bilo. Mugoša je suznih očiju pritiskao papučicu gasa dok su maser Bobi i trener Osojnak pokušavali reanimirati nesretnog mladića na putu prema bolnici. Uzalud… Ponajbolji igrač Rijeke svih vremena otišao je tiho. U legendu.


Igrao je na poziciji desnog krila, te je bio član momčadi Rijeke koja je 1958. godine u kvalifikacijama izborila povratak u Prvu jugoslavensku ligu.


Ujedno je najbrži strijelac u povijesti “Rijeke” zatresavši mrežu nakon samo tri sekunde. Sudbina je htjela da posljednji put dres voljene Rijeke obuče u pripremnoj utakmici protiv Istre 17. rujna 1966., a pobjedu Rijeke nad Beogradom 30. listopada gledao je s klupe.


Petar „Pero“ Radaković (22.02.1937. – 01.11.1966.), uz Vladimira Lukarića, bio je prvi riječki reprezentativac i prvi igrač Rijeke koji je nastupio na Svjetskom prvenstvu 1962. u Čileu na kojem je Jugoslavija osvojila četvrto mjesto.


Radaković je i tamo ostavio dubok trag postigavši u četvrtfinalu pobjednički pogodak za prvu pobjedu Jugoslavije nad SR Njemačkom na svjetskim prvenstvima. Posljednji put za reprezentaciju Jugoslavije nastupio je 27. rujna 1964. godine u Beču protiv Austrije.”,


Za najbolju selekciju igrao je 19 puta, tri godine zaredom (od 1961. do 1963) nosio je titulu najboljeg desnog pomagača u državi, a 1962. godine proglašen za najboljeg sportaša grada Rijeke.


Na posljednjem ispraćaju okupilo se 15 tisuća štovatelja velikog igrača, poklonivši se još jednom uzornom sportašu i simbolu poslijeratne Rijeke. Bijela ˝četvorka˝ će zauvijek imati posebnu težinu u riječkom klubu jer nosio ju je mladić koji je srušio mnoge barijere, mladić koji je 1962. proglašen za najboljeg sportaša grada Rijeke.


Danas se u čast na preranog preminulog Radakovića održava Međunarodni omladinski nogometni turnir u organizaciji HNK Rijeka.