Lindon Selahi

Veznjak Rijeke uoči večerašnjeg derbija u Puli: “Ovo je još jedna jako važna utakmica na našem putu”

Denis Frančišković

Lindon Selahi i Terrence Douglas tijekom ogleda s Puljanima na Rujevici/Foto M. GRACIN

Lindon Selahi i Terrence Douglas tijekom ogleda s Puljanima na Rujevici/Foto M. GRACIN

Opušteni smo i smireni, znamo da nas sada čeka zahtjevna utakmica - tvrdi Lindon Selahi



RIJEKA Nogometaši Istre 1961 i Rijeke večeras će spustiti zavjesu na 30. kolo domaćeg elitnog nadmetanja u utakmici koja je više od prestiža. Riječani žele nastaviti ovogodišnju pobjedničku seriju i na Drosinu dolaze po puni plijen za učvršćivanje liderske pozicije, Puljani imaju svoju računicu s kojom žele stvoriti dosta problema momčadi Željka Sopića te se iskupiti za neke prijašnje posrtaje s Bijelima. Nije tajna da Rijeka dolazi kao veliki favorit u Pulu i sve osim nova tri boda bio bi neuspjeh iz perspektive Rujevice u borbi za naslov s Dinamom. Sopić je, već po običaju, sudar na poluotoku označio zahtjevnim s naznakom »Istra nije Rudeš«, šef struke i igrači znaju da tri boda neće pasti s neba. No, razlika u kvaliteti je poprilična, kao i aktualni trenutak forme. Riječki motiv bit će sigurno i dodatno naglašen zbog potpore blizu 1.500 navijača s Kvarnera.


Sopić i stručni stožer krajem tjedna dosta su pozornosti posvetili igri Zeleno-žutih pod vodstvom Paola Tramezzanija koja je dobila drugačije konture, prije svega u igri s tri stopera i četvoricom igrača u srcu vezne linije. Rijekin trener ipak teško da će odustati od formacije 4-1-4-1 i bit će zanimljivo koja će momčad u takvom odnosu odnijeti prevagu u središnjici.


S druge strane, nije tajna i da su odnosi Rijeke i Istre 1961 u posljednje vrijeme dosta zategnuti, posebno nakon angažmana Darka Raić Sudara za sportskog direktora Bijelih, što se nastoji amortizirati, ali sve ide nekako sporo i s javnim istupima da je sve manje-više u redu.




– Tri boda protiv Hajduka su jako bitna, ali naravno, imaju i posebnu težinu, Hajduk je velik hrvatski klub i kad ga pobijedite, posebno na našoj Rujevici, to dobiva posebnu dimenziju. Atmosfera je bila odlična, možda i najbolja otkad sam ovdje. Mislim da smo na najbolji način zahvalili navijačima za podršku – kaže Lindon Selahi, zadnji vezni igrač Rijeke, od kojega polazi puno toga u riječkim redovima.


Svjetionik igre


Istra 1961 prvo je od još četiri gostovanja Bijelih do kraja sezone, izvan Rujevice igrat će se još protiv Lokomotive, Varaždina i Osijeka. Naravno, i kod Dinama u Kupu. Rijeka je došla u situaciju »mrtve utrke« s Modrima, svaki kiks može bitno pokvariti ambicije.


– Znamo da Istra igra dobar nogomet, ali spremni smo, igramo dobro i moramo biti kvalitetno fokusirani na ovu utakmicu koja je jako važna za nas. Istra ima svoju filozofiju, voli igrati nogomet, ali spremni smo na sve. Od prve minute idemo po tri boda. Ova je utakmica jako važna na našem putu, ali idemo polako. Nema euforije, tek kada trofej bude u našim rukama dat ćemo si malo više oduška da ga proslavimo. Sada moramo biti posvećeni isključivo radu i utakmicama. Doći će vrijeme za sve.


Lindon je svjetionik u riječkoj igri s jednim zadnjim veznim igračem ispred kojeg je već prepoznatljiv kvartet Pašalić – Fruk – Janković – Pjaca. Ponajbolji je igrač HNL-a na toj poziciji, a prvi je igrač lige po oduzetim loptama s prosjekom od 2,8 po utakmici, ispred Maura Perkovića i Ivana Lepinjice.


– Da, sviđa mi se ta formacija. Sopić mi je u ovom sustavu našao najbolju poziciju, ali tu prije svega dolazi do izražaja momčadska igra, iako ima dosta napadačkog i obrambenog posla. Igramo jedan za drugoga i to nam ide jako dobro – dodaje povremeni albanski reprezentativac.


Oko Selahijevog ostanka, odnosno produženja ugovora, minule se zime vodila prava trakavica. Na kraju je na obostrano zadovoljstvo produžio suradnju na još godinu dana. »Slamao« ga je u toj odluci i sam Sopić


– Ostanak je u mojoj glavi i razmišljanjima bio od prvoga dana, sve se realiziralo i jako sam sretan. Sad je to iza mene i mogu se u potpunosti posvetiti nogometu.


Fruk najbolji


Lindon je nedavno znakovito iznio i svoje poimanje statusa najboljeg igrača HNL-a ustvrdivši » da godinama sluša Petković ili Livaja, Livaja ili Petković, a po njemu na vrhu ljestvice nije niti jedan do Toni Fruk, njegov suigrač iz vezne linije. Dodao je i da Fruk ove sezone igra čudesan nogomet, a toliko je skroman dečko.


– Naravno, Toni to pokazuje iz vikenda u vikend. Ostajem kod te tvrdnje.


Udarna postava Rijeke nezamisliva je bez Selahija.


– Lijepo je biti dio ove momčadi i startati u početnoj postavi. Osjećaj je jako dobar, ali bit će još bolji ako osvojimo trofeje.


Selahi je uoči Pule progovorio i o tome osjeti li se unutar svlačionice duh momčadi koja juri drugi naslov u povijesti.


– Unatoč tome što smo mlada momčad, imamo igrače koji imaju iskustva i idemo utakmicu po utakmicu. Nema euforije i razmišljamo samo o svakom idućem protivniku. Ako bismo gledali previše unaprijed, to svakako ne bilo dobro. Opušteni smo i smireni, znamo da nas sada kao prvo čeka zahtjevna utakmica.


Selahi je četiri puta nastupao za najbolju albansku reprezentaciju, šest nastupa ima za mladu U-21 vrstu. U mlađim uzrastima igrao je i za reprezentaciju Belgije.


– Dres albanske reprezentacije mi je želja, trudit ću se, ali izbornik je taj koji odlučuje. Volio bih ići na EURO i bit ću jako sretan ako uspijem, ako ne, bit ću veliki navijač moje reprezentacije.


Hrvatska reprezentacija na skorašnjem EURO-u igra baš u teškoj skupini s Albanijom, Italijom i Španjolskom.


– Mogu reći da je to na neki način »skupina smrti«. Moja je želja da Albanija prođe dalje i nadam se da će tako biti. Nadam se da će zajedno s njom proći i Hrvatska, to bi bilo sjajno – zaključio je Selahi.



Standings provided by Sofascore