Dinamo na Rujevici

Veznjak Rijeke uoči posljednjeg susreta ove godine: “Nema isprike za kup, protiv Modrih se želimo odužiti navijačima”

Denis Frančišković

Lindon Selahi i Josip Mišić/Foto PIXSELL

Lindon Selahi i Josip Mišić/Foto PIXSELL

Kvaliteta Dinama se zna, ali i oni su igrači koji imaju dvije noge i jedno srce. Naravno, ta srčanost sada će trebati posebno doći do izražaja kod nas, trebamo jedanaest jako motiviranih igrača - tvrdi Lindon Selahi



RIJEKA U trenutku dok su oči i uši javnosti sve više usmjerene prema Kataru i Vatrenima, nogometna jesen, a i godina, u okvirima HNL-a na Rujevici će se zaključiti ogledom Rijeke i Dinama. U neka bolja vremena, poglavito za Bijele, bio bi to završni šlager prvenstva, pravi derbi, od kojeg su, međutim, ostali samo – papir i tradicija. Rijeka i Dinamo zadnjeg su desetljeća bili magnet za gledatelje i veliki rivali, no posljednjih sezona sve je vidno spasnulo, »zahvaljući« ponajviše Riječanima, koji kao da su se ispuhali na svim frontovima, poglavito logističkim i ulagačkim. Dinamo je pak zadržao konstantu najbolje hrvatske momčadi pa čak učinio i korak dalje, utakmice momčadi Ante Čačića u Europi s velikim su se zanimanjem pratile diljem Hrvatske.


Aktualni pogled na ljestvicu sve govori, Riječani u svojoj nalošijoj jeseni već nakon prvog dijela zaostaju čak 23 boda za Dinamom koji je u prošlom kolu pobjedom nad Šibenikom proslavio i naslov jesenskog prvaka. Rijeka je jesen pak završila na sedmom mjestu iza Istre 1961 i niti u slučaju današnje pobjede ne može gore, ali situacija joj je u skladu s onom »uvijek može gore«. Šansu vrebaju Lokomotiva i Šibenik…


Turbulencije na Rujevici više za nikog nisu novost, sve su naglašenije nakon ispadanja iz Kupa od Bijelog Brda, a kuloarski se može čuti, ne dođe li do preokreta, da bi trener Serse Cosmi nakon Modrih mogao održati i oproštajnu konferenciju za medie. Rastanak Bijelih i Cosmija ne bi trebao biti veliko iznenađenje, ali niti možebitni ostanak, praktični sve je u rukama prvog čovjeka kluba Damira Miškovića. Kredite su brzo potrošili i trener i brojni igrači te oproštajnu utakmicu stavili u drugi plan. Nezadovoljtstvo je veliko i kod navijača i pitanje može li ga isprati dobar rezultat protiv Modrih s kojim bi se ipak mirnije otišlo na stanku.


Dobra prigoda




– Svi znamo da je Dinamo velik klub i da ima jaku momčad. Mislim da je ova utakmica dobra prigoda da pokažemo što možemo i znamo, a naravno, koliko god je teško bilo, moramo zaboraviti ono što se dogodilo u Kupu. Ovo je sada dobra prigoda da se pokažemo u najboljem svjetlu – kaže Lindon Selahi, jedan od ponajboljih Rijekinih igrača. – Navijači su više nezadovoljni igračima? Znam, kad se vide naši rezultati, sve je jasno. Nismo napravili niti izbliza željeno i za to nema posebne isprike. Rijeka je isto veliki klub u Hrvatskoj, trudimo se i učinit ćemo sve da popravimo rezultate. Moramo zapeti, raditi više i bolje.


Utakmica sa Zagrepčanima na neki je način test vlastitih sposobnosti i prilika za navijače da uživaju u dobrom nogometu ako Rijeka bude prava.


– Na kraju nam dolazi najteži protivnik, ali u isto vrijeme iz toga možemo izvući nešto pozitivno. Svaki igrač je motiviran i želi igrati ovakve utakmice. Jesmo li spremili nešto posebno za Modre? Pa svi znamo što je Dinamo, ali i što je Rijeka, neovisno o našem lošem aktualnom trenutku.


Hrvatska i Belgija


Dinamo pršti od kvalitete, tu su Petković, Oršić, Livaković… Aktualni reprezentativci i niz njih potencijalnih.


– Kvaliteta Dinama se zna, ali i oni su igrači koji imaju dvije noge i jedno srce. Naravno, ta srčanost sada će trebati posebno doći do izražaja kod nas, trebamo jedanaest jako motivranih igrača. Uz to imamo obvezu prema našim navijačima, kraj je prvog dijela sezone i učinit ćemo sve da ih obradujemo za kraj godine.


Ispadanje u Kupu sigurno je utjecalo i na mentalno stanje momčadi. Neki statistički pokazatelji prosto su nezamislivi kad su u pitanju dvije kvalitetom jako udaljenje momčadi. To se, međutim, nije vidjelo na travnjaku.


– Nitko nije očekivao ovakav rezultat i naše ispadanje. Teško je naći bilo kakvu ispriku za tu utakmicu i tako siromašnu prezentaciju. Neopisiv je broj udaraca od 10:6 u korist Bijelog Brda? Slažem se, ali nema nam druge, moramo zaboraviti tu utakmicu i koncentrirati se na Dinamo.


Selahi je dotakao i skorašnjeg Svjetskog prvenstva u nogmetu. Njegov favorit?


– Hrvatska! Rođen sam u Belgiji, obje reprezentacije igraju zajedno u skupini i nadam se da će obje proći dalje – zaključuje Selahi.


S obzirom na situaciju, bit će zanimljivo koju će udarnu postavu Cosmi suprostaviti Modrima. Svako kolo dio igrača zbog ozljeda je van stroja, dio nespreman, a dio spreman za samo jedan dio utakmice. Halilović se u Kupu vratio, ali odigrao je samo poluvrijeme. Upitan je nastup Vrančića, kao i hoće li u konkurenciji biti Djuričin i Bušnja. Od ranije struka ne može računati na Libera, Merkulova i Mitrovića.


 




Standings provided by Sofascore