Adrian Liber

Veznjak Rijeke uoči osječkog oproštaja od Gradskog vrta: “Osječane ove sezone nismo dobili i to nam je dodatni motiv”

Denis Frančišković

Adrian Liber/Foto V. KARUZA

Adrian Liber/Foto V. KARUZA

Želimo odigrati maksimalno odgovorno i profesionalno. Vjerujem i da su domaćini jako motivirani te očekujem jako dobru utakmicu. Dat ćemo sve od sebe da ovu zanimljivu sezonu zaključimo na dobar način - kaže Adrian Liber



RIJEKA   Nogometaši Rijeke malo-pomalo došli su i do posljednje ligaške postaje, večeras u Gradskom vrtu protiv Osijeka (19 sati) spuštaju zavjesu na prvenstvo koje će se pamtiti. Po puno toga lošega, ali i dobroga. Krivulja igre i rezultata Bijelih nikada nije tako oscilirala, na kraju su njezini valovi postali mali i ujednačeni, toliko da u večerašnjoj utakmici odlučuju o trećem mjestu nakon što su osigurali Europu. Prije samo pet mjeseci malo tko je to očekivao. Najviše predsjednik Damir Mišković, a potom, kako su kola odmicala, sve više i trener Sergej Jakirović i igrači. Iako je sam Jakirović bio mišljenja da bi upravo posljednji dvoboj mogao biti ključan. No, Istra 1961 i Varaždin učinili su dobar dio posla za Bijele, svojim porazima promovirali ih na euro scenu, tamo gdje su posljednjih godina ostavili traga, dobivali velikane, ali i ispadali od autsajdera. Što donosi nova euro epizoda teško je predvidjeti, ali jasno je da se Rijeka mora bitno pojačati. Osječki sudar dobar je test za velik dio igrača, ali neće biti »kvalifikacijski« u smislu da će odlučivati o ostanku ili odlasku nekog igrača.


– U principu, sve je jasno, posljednja je utakmica sezone i nju je uvijek lijepo zaključiti pobjedom. Igramo protiv protivnika kojega jedinog ove sezone, uz Dinamo, nismo pobijedili. To je dodatni, možda i najveći motiv, ali tu je i mogućnost da osvojimo treće mjesto – kaže Adrian Liber.


– Bez obzira što je kraj sezone, želimo odigrati utakmicu maksimalno odgovorno i profesionalno. Vjerujem i da su domaćini jako motivirani te očekujem jako dobru utakmicu. Dat ćemo sve od sebe da ovu zanimljivu sezonu zaključimo na dobar način.


Energija i fokus




Na Dravi se očekuje pun stadion, jednako kao i u ogledu Osijeka i Dinama koji je završio bez golova. Atmosfera će biti na strani domaćina.


– Tamošnje utakmice su mi iskreno nekako najnezgodnije. No, to je tako u nogometu. Tako je kako je i radujem se susretu. Mršavi bod iz zadnje tri utakmice? Pa ne bih rekao da postoji neka blokada, posebno ne mentalna. Ponosni smo na ono što smo napravili drugi dio sezone i to nas drži.


U veznoj liniji Libera čeka, po svemu sudeći, sudar s Jugovićem, Bukvićem, Fiolićem… Posebna pozornost trebat će se obratiti na Miereza i Lovrića, ali i Caktaša.


– Osječani su dobri, ali najvažnije je da se fokusiramo na sebe. Ako budemo imali energiju kao protiv Dinama prvo poluvrijeme, mislim da bi utakmica trebala ići u za nas željenom smjeru.


Trener Jakirović ima jednak tretman prema svim igračima, ali Liber ipak kao da ima ono »nešto više«. Ne u smislu kredita, već više povjerenja.


– Zadovoljan sam u Rijeci i sretan što sam konačno uhvatio kontinuitet. Uživam u nogometu i trudim se, želim svakim danom napredovati. Vidjet ćemo što će biti, vrijeme je uvijek najbolji pokazatelj.


Adrian je ove polusezone uglavnom ulazio s klupe u nastavku utakmice. Trebao je dignuti momčad, rastegnuti linije, donijeti dosta svježe energije kada nije išlo. Prirodna pozicija ili voli odigrati i nešto drugo?


– Mogu igrati i zadnjeg veznog, ali tu imam nekih mana, posebno u duel igri. Zato najviše volim mjesto ofenzivnog veznog.


Rijeka express


Kada se pogleda unatrag, Rijeka je imala trnovit put. Od momčadi koja je bila na rubu prvoligaške provalije do sastava koji je uhvatio brzu liniju za Europu. Reklo bi se, bila je to »Rijeka express«.


– Bili smo stvarno u nezgodnoj situaciji i bilo je dosta negative oko nas. Naravno da je teško raditi u tim uvjetima. Na kraju smo napravili pošten posao. Morali smo uložiti jako puno energije da se izvučemo iz svega toga.


U ovoj sezoni, uz Libera i Smolčića kao nešto starije, promoviran je i dobar dio mlađih igrača (Frigan, Hodža, Galešić), što je sigurno ohrabrujuće u trenutku kada se jako griješilo s angažmanima igrača sa strane. Bio je to ljepši dio riječke priče.


– To mi je posebno drago jer znam sve te dečke odmalena. Trenirali smo svi u Omladinskoj školi i to me posebno raduje. Dobro je to za sve nas, ali i za klub. Pratim i sve ove mlade snage, od Gajzlera, Babića, Dujmovića, Bodetića… Oni su najčešće s nama i mogu reći da su jako zanimljivi igrači i dobri potencijali. Smatram da mogu još puno napredovati.


Nakon utakmice u Osijeku igrači odmah dobivaju slobodno do 12. lipnja, kad je trener Jakirović zakazao prvu prozivku i okupljanje. Prva dva tjedna trenirat će se na Rujevici. Malo vremena za nužan odmor jer će nove obveze i zahtjevi biti još veći.


– Radujem se odmoru. Neće to biti baš duga stanka, ali dolazi ljeto i nadam se da ću na najbolji način iskoristiti ove lijepe dane – zaključio je Liber.


Jakirović: Neki su već zvali, ali Libera ne dam nikome

Sergej Jakirović, trener Bijelih, na posljednjoj je press konferenciji uoči puta u Slavoniju iznio zanimljivo razmišljanje baš o Liberu.


– Nije floskula ako kažem da momčad čine svi igrači. Znam nagraditi svakog igrača, sada njih petorica konkuriraju za tri mjesta u sredini, a ovisno o protivniku odlučujemo tko će igrati. Mislim da Liberu više odgovara kad uđe u igru kasnije jer se tada linije malo rašire, a Liber je dinamičan i motoričan igrač. Možda je zbog konstitucije limitiran u duel-igri, a na početku utakmice su svi zbijeni i puno je duela. Liber, Grgić i svi igrači koji su ulazili, nešto su nam donosili. Jednako kao i Banda. Primjerice, Selahi se bolje osjeća kad igra otpočetka, a moje je da procijenim što kome više odgovara. Adrianu neće pasti teško ako ne počne utakmicu i nešto će donijeti kada uđe. Svaki trening odradi maksimalno. Jako sam zadovoljan s njim i ne dam ga nikome, već su zvali zbog njega. O njemu ovisi hoće li se nametnuti da bi postao nezamjenjivi član početne jedanaestorice – pojasnio je Jakirović.